Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Πάτρα: Εργαζόμενοι στην Υγεία - Που είναι οι ΤΟΜΥ;

      Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Υπαλλήλων ΔΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
       Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες της υποτιθέμενης προσπάθειας της Κυβέρνησης να οργανώσει αυτό που η ίδια αποκαλεί Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας).
     Μήνες τώρα, δημοσιεύονται διθύραμβοι για τη μεγάλη ανατροπή - αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας μέσω ΕΣΠΑ, με τη δημιουργία των μονάδων αυτών μέσα στους δήμους, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με ιατρικό - διοικητικό - υγειονομικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν σε πρωινή - απογευματινή βάρδια, ακόμα και βραδινή, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών που καταλήγουν στα νοσοκομεία και δεν χρήζουν δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
      Τίποτα, όμως, από όλα αυτά δεν ισχύει. Η τραγική καθυστέρηση των υπευθύνων για την ανεύρεση κτιρίων και η μη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού στις προκηρύξεις είχε σαν αποτέλεσμα την τροποποίηση της αρχικής απόφασης και τη συστέγαση των ΤΟΜΥ με τα Κέντρα Υγείας, αποδυναμώνοντας έτσι στην ουσία τον ρόλο τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα σύγχυση στους ασφαλισμένους και τους ασθενείς που καταφθάνουν στις μονάδες υγείας. 
       Με δελτία τύπου για τις «υποτιθέμενες» άρτια οργανωμένες ΤΟΜΥ, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων οργάνωσης των ΤΟΜΥ στο προσωπικό των Κέντρων Υγείας και τον συνωστισμό του προσωπικού σε ένα και μόνο γραφείο, λόγω έλλειψης κτιρίων, δεν μπορεί να γίνει λόγος για πετυχημένη οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιπρόσθετα, η προχειρότητα του εγχειρήματος των ΤΟΜΥ αποδεικνύεται από την έλλειψη οργάνωσης και υποδοχής του προσωπικού με προγράμματα εκπαίδευσης, την παντελή απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αυτόνομων κτιρίων.
Ζητάμε:
  • Τον κτιριακό διαχωρισμό των ΤΟΜΥ από τα Κέντρα Υγείας και την άρτια οργάνωσή τους, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.
  • Την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με υγειονομικό, διοικητικό και ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων, προκείμενου να υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους.
  • Ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των δομών.
  • Υποστήριξη του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας.
  • Ενίσχυση με διοικητικό προσωπικό της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: