Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Παράδειγμα προς μίμηση ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΦΑΡΟΣ»: Θεραπεύονται και μας θεραπεύουν

      Πριν από μερικά χρόνια οι ψυχικά πάσχοντες ήταν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους ή σε κάποιο ψυχιατρείο. Σήμερα πέτυχαν με την υπομονή τους και την επιμονή τους να γκρεμίσουν τα τύχη της προκατάληψης και να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά εργασίας.  
Παράδειγμα προς μίμηση ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «ΦΑΡΟΣ»: Θεραπεύονται και μας θεραπεύουνΙσχυρό παράδειγμα αποτελεί ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης «ΦΑΡΟΣ» ο οποίος είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας (ΕΨΥ) των βασικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας του Ν. Αχαΐας: Της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η βοήθεια», του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας» και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚεΨΥΕ) Παρ. Πάτρας
Ξεκίνησε δειλά και πολύ αργότερα από άλλες περιοχές της χώρας, και σήμερα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των φορέων στους οποίους παρέχει υπηρεσίες κι έτσι να πολλαπλασιάσει τη ζήτηση υπηρεσιών.
       Σήμερα απασχολούνται 47 άτομα στις υπηρεσίες που έχει αναπτύξει, κηροπλαστείο, τηλεγραμματεία, καθαρισμοί κτιρίων και καθαρισμοί ιματισμού. «Οι εργαζόμενοι στον ΚΟΙΣΠΕ κατάφεραν να αλλάξουν τη στάση της κοινωνίας απέναντι στους κοινωνικά πάσχοντες. Αποτελούν τον καλύτερο παράγοντα αποστιγματισμού και φυσικά το καλύτερο μέσο θεραπείας για τους ίδιους» τονίζει ο ψυχίατρος και πρόεδρος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Στέφανος Κούλης.
    Ο ίδιος δεν έχει κρύψει ότι όλοι στέκονταν επιφυλακτικά απέναντι σε αυτή την προσπάθεια. «Είδαν όμως το έργο που παρέχεται» ανέφερε στην πρόσφατη συνέλευση των μελών του Συνεταιρισμού.
Βασικός στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία θέσεων προστατευμένης ή υποστηριζόμενης εργασίας για άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, στα πλαίσια της κοινωνικής - επαγγελματικής και θεραπευτικής επανένταξής τους.
Οι υπηρεσίες που λειτουργούν:
      Τμήμα Καθαριότητας Νοσοκομειακού Ιματισμού: Εχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο στο ΠΓΝΠ για 6η χρονιά φέτος και τελευταία του έχει ανατεθεί και το αντίστοιχο του «Αγίου Ανδρέα».
Απασχολούνται 11 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και ένας επαγγελματίας ως επόπτης. Τα άτομα που απασχολούνται στη δραστηριότητα έχουν παρακολουθήσει Πρόγραμμα Κατάρτισης, και έχουν υλοποιήσει 6μηνη πρακτική άσκηση.
       Τμήμα Τηλεγραμματείας: Κλείνει τα ραντεβού των ιδιωτικών ιατρείων και του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας». Απασχολούνται 4 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Το 2010 διοργάνωσε επιτυχώς ένα περιφερειακό συνέδριο με ψυχιατρικό περιεχόμενο.
      Κηροπλαστική Μονάδα: Παράγει εκκλησιαστικό και διακοσμητικό κερί. Απασχολούνται 14 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Μάλιστα την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται το ηλεκτρονικό κατάστημα.
     Συνεργείο καθαρισμού Εσωτερικών Χώρων: Από τον Δεκέμβριο του 2014 το Συνεργείο Καθαριότητας του ΚοιΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ» έχει αναλάβει, έπειτα από διαγωνισμό, την εξολοκλήρου καθαριότητα του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών και του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου.
Εργάζονται 8 πρόσωπα εκ των οποίων τα 5 είναι πρόσωπα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Της  ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
rizogianni@pelop.gr
Από την Έντυπη Έκδοση Εφημ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: