Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Σύνταξη όλοι στα 70! Οι 9 «βόμβες» στο Ασφαλιστικό!

      Νέο μνημόνιο για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, όπου θα θέτει ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των νεοεισερχομένων ακόμη και τα 70 χρόνια, θα συνοδεύει τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δανειστές με τις ελληνικές Αρχές μετά τη λήξη του προγράμματος και θα δεσμεύει όλες τις κυβερνήσεις για τις επόμενες δεκαετίες.
       Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», οι οικονομολόγοι των τεχνικών κλιμακίων που εργάζονται για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους διαπιστώνουν ένα εξαιρετικά εφιαλτικό σκηνικό έως το 2060 ως προς τις «άσπρες τρύπες» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε νέους κανόνες για τη συμμετοχή σε προγράμματα που για την Ελλάδα θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με αυτούς, ο διεθνής οργανισμός μπορεί να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις από τους εταίρους για το ελληνικό χρέος και για άλλα μέτρα, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα το Ασφαλιστικό, που αποτελεί και το… προσφιλές θέμα!
       Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση και το τρίτο μνημόνιο η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί ότι σταδιακά οι δαπάνες για συντάξεις θα μειωθούν στο 8% του ΑΕΠ, έναντι 16% που είναι σήμερα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε σημερινές τιμές το ύψος του κονδυλίου για τις συντάξεις πρέπει να υποχωρήσει στα 15 δισ. ευρώ, από 30 δισ., ή να υπάρξει ένα θετικό επενδυτικό σοκ που θα ανεβάσει το ΑΕΠ της χώρας! Σε όλες τις εκθέσεις τους οι εταίροι-δανειστές έχουν επισημάνει ότι, για να αποφευχθεί ένα ισχυρό σοκ, πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές από το 2020 και μετά. Επιπλέον, πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις τουλάχιστον κατά 10% και να εξασφαλιστούν ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2,5% για αρκετά χρόνια, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, των φορολογικών εσόδων, των δαπανών του συνταξιοδοτικού και των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

Στην κόψη του ξυραφιού τα Ταμεία
..........................................................................................................................................................
Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό άρθρο στον παρακάτω σχετικό σύνδεσμο:
http://www.toxrima.gr/apokleistiko-syntaksi-oloi-sta-70-oi-9-vo/

Δεν υπάρχουν σχόλια: