Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Τι αλλάζει σε ρύθμιση οφειλών, επικουρικές και εφάπαξ – Αναλυτικοί πίνακες

      Έξι μεγάλα θέματα εξετάζουν στην κυβέρνηση για να μετριάσουν τις ανησυχίες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, οι οποίοι λόγω των ψηφισμένων μέτρων αγωνιούν.
       Η ρύθμιση των οφειλών, οι πληρωμές του εφάπαξ, οι διαδοχικές συντάξεις, οι συντάξεις στις χήρες, οι απλήρωτες συντάξεις και το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ κυριαρχούν.
Ρύθμιση οφειλών: Μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας θα επιταχυνθεί η διαδικασία της ρύθμισης των οφειλών ύψους μέχρι 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, ο αποκλεισμός μισθωτών και συνταξιούχων δημιουργεί τεράστια προβλήματα, όπως τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου: «Πρέπει άμεσα να υπάρξει διεύρυνση».
Εφάπαξ: Έως τον Ιούνιο του 2018 θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για εφάπαξ. Οι εκκρεμείς αιτήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Μόνο πέρυσι εκδόθηκαν πάνω από 17.000 εφάπαξ.
Διαδοχικές συντάξεις: Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από ασφαλισμένους και εργοδότες θα μετρά αθροιστικά για τον υπολογισμό συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει καταβάλει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρει. Ωστόσο, ο «κόφτης» του νόμου Κατρούγκαλου δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Χήρες: Μέχρι τις 13 Μαΐου του 2019 δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς καταβολής των συντάξεων, ενώ θα γίνουν αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου. Γονείς με ανήλικα παιδιά θα παίρνουν σύνταξη χηρείας μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν 24 ετών, σε οποιαδήποτε σχολή κι αν σπουδάζουν, ενώ μέχρι σήμερα αυτό αφορούσε μόνο παιδιά που σπούδαζαν σε ΑΕΙ. Η κυβέρνηση υπόσχεται σύνταξη από 360 έως 384 ευρώ, αλλά ακόμη οι χήρες αναμένουν…
Απλήρωτες συντάξεις: Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2017, έχουν εκδοθεί 429.000 παροχές κύριων, επικουρικών και εφάπαξ συνταξιοδοτήσεων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 120.000 παροχές. Πέρυσι, στις 3 Ιανουαρίου, η κα Αχτσιόγλου είχε υποσχεθεί σε συνέντευξη Τύπου ότι στο τέλος του 2017 θα είχαν πληρωθεί όλες οι συντάξεις. Δυστυχώς, η υπόσχεση έμεινε στα λόγια…
Επικουρικές: Ωστόσο, μειωμένες από 10% έως και 20% είναι οι επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν έως το καλοκαίρι. Μάλιστα οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, θα δουν μειώσεις από 43 έως και 60 ευρώ τον μήνα, συν τη ρήτρα θνησιμότητας. Ασφαλισμένος που βγαίνει στα 59 θα πάρει μικρότερη σύνταξη γιατί θεωρείται ότι θα ζήσει περισσότερο από εκείνον που θα βγει στην σύνταξη στα 67. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μειώσεις από 43 έως και 60 ευρώ τον μήνα. Κι αυτό παρότι τη διετία 2018-2020 λήγει το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων. Το 2019 οι πραγματικές μειώσεις δεν θα είναι μόνο 18% αλλά θα φτάσουν στο 25%, καθώς καταργούνται επιδόματα συζύγου και τέκνων.
Επιπλέον, οι «προσωπικές διαφορές» που παίρνουν στον μισθό τους υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων δεν θα μετρούν από 1ης/1/2017 στον υπολογισμό ούτε της επικουρικής σύνταξης ούτε στο εφάπαξ, γιατί δεν θα θεωρούνται πια συντάξιμες αποδοχές και δεν θα έχουν εισφορές.
Πλέον οι συντάξιμες αποδοχές τους, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, δεν θα περιλαμβάνουν, από 1ης/1/2017 και εφεξής, κανένα από τα ποσά που λαμβάνουν ως «προσωπική διαφορά» μεταξύ νέου και παλιού μισθολογίου. Μείωση έως και 20% έχουν πλέον οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι επικουρικές είναι από 88 έως 360 ευρώ. Η μείωσή τους είναι μεγάλη και ξεκινάει από 100 έως 200 ευρώ.


του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3/2

Δεν υπάρχουν σχόλια: