Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

“Όχι” του ΕλΣυν σε αναγνώριση προϋπηρεσίας - αύξηση μισθού δημοτικού υπαλλήλου

       “Όχι” του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην καταβολή αναδρομικών αποδοχών δημοτικού υπαλλήλου και την “άνοδο” μισθολογικού κλιμακίου, που μετατάχθηκε σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, αφού - όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά το epoli.gr παρουσιάζοντας το σχετικό έγγραφο - το Κλιμάκιο Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο Ι Τμήμα “λέει όχι” στην αναγνώριση της διανυόμενης προϋπηρεσίας του εν λόγω υπαλλήλου στην κατώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, αναγνώριση, που οδηγεί στην κατάταξη σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο! Όλα ξεκίνησαν όταν Επίτροπος του Ε. Σ. αρνήθηκε με “πράξη” της να θεωρήσει χρηματικό ένταλμα πληρωμής Δήμου, που αφορά σε αναδρομικές αποδοχές δημοτικού υπαλλήλου, μετά και την ανακατάταξή του στα μισθολογικά κλιμάκια του ν. 4354/2015, λόγω μετάταξής του σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.
       Τη θεώρηση αρνήθηκε η Επίτροπος με την αιτιολογία ότι, ο συνυπολογισμός, για την κατάταξη του εν λόγω δημοτικού υπαλλήλου σε μισθολογικό κλιμάκιο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), χρόνου υπηρεσίας διανυθέντος σε οργανική θέση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 11 και 14 του ν. 4354/2015, με τις οποίες γίνεται σαφής διάκριση του χρόνου και του τρόπου της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων αναλόγως της εκπαιδευτικής κατηγορίας τους. Επιπλέον, η Επίτροπος επικαλείται ότι, ακόμη και εάν θεωρηθεί νόμιμη, η γενόμενη για τον εν λόγω υπάλληλο κατάταξη, αυτή έχει διενεργηθεί πρόωρα, ενώ ισχύει η, προβλεπόμενη από το άρθρο 26 του ν. 4354/2015, για το χρονικό διάστημα από 01.01.2016 έως 31.12.2017, αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων (επισυνάπτεται σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών).
       Αποτέλεσμα - παρά την εμμονή του Δήμου ως προς τη νομιμότητα της εντελλόμενης δαπάνης και την επανυποβολή προς θεώρηση του σχετικού χρηματικού εντάλματος πληρωμής - η Επίτροπος να αρνείται εκ νέου και με έκθεσή της να “στέλνει” το ζήτημα στο Κλιμάκιο Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με το Κλιμάκιο να κρίνει ότι, η εντελλόμενη με το ελεγχόμενο χρηματικό ένταλμα δαπάνη είναι μη νόμιμη και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει αυτό να θεωρηθεί.
       Η σημαντική αυτή απόφαση - αρνητική εξέλιξη για τους δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη πως, η μη καταβολή αναδρομικών αποδοχών στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά σε 4.571 € και σε κατάταξη 6ου μισθολογικού κλιμακίου ΠΕ με βασικό μισθό 1.387 €, αντί του αρχικού, με την αναγνώριση προϋπηρεσίας, 14ου και 1.859 €!
Ετοιμάζει παρέμβαση η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Για το θέμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του epoli.gr η Διοίκηση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, αφού η συγκεκριμένη αποκάλυψη αφορά σε δημοτικό υπάλληλο, ζητώντας είτε την ανάκληση της πράξης, είτε νομοθετική παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων προς επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος και αποφυγή παρόμοιων περιπτώσεων, αφού όπως πληροφορείται το epoli.gr υπάρχουν κι άλλες, ανάλογες πράξεις, με το ίδιο περιεχόμενο και σκεπτικό…!
Ακολουθούν σε επισυναπτόμενα αρχεία: α) Η απόφαση του Ε.Σ. και β) η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΎ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ | Προβολή/κατέβασμα
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ | Προβολή/κατέβασμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: