Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΤΡΑ: Σε φιάσκο εξελίσσονται οι «ΤΟΜΥ» – Αντί αυτών «αναγκαστικά» οικογενειακός γιατρός και προσωρινά

      Πρόσκληση ενδιαφέροντος , απηύθυνε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που έχει ξεσηκώσει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η περίθαλψη δεν μπορεί να στηριχτεί σε συμβάσεις με ημερομηνία λήξεως και με ευρωπαϊκά προγράμματα.
       Ο  σχεδιασμός του υπουργείου προέβλεπε από πέρυσι την λειτουργία 10 Τοπικές Μονάδες Υγείας  στην Πάτρα. Ένα χρόνο μετά η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των γιατρών, λόγω των συγκεκριμένων συμβάσεων εργασίας, εμποδίζει την ανάπτυξή τους.
       Οι ειδικότητες των ιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως Οικογενειακοί Ιατροί είναι γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής και ο αριθμός των συμβάσεων προκύπτει από τις ανάγκες του πληθυσμού, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παράλληλα οι ήδη υπάρχουσες, μονάδες του ΠΕΔΥ εμφανίζουν μεγάλα κενά σε βασικές ιατρικές ειδικότητες. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ότι στο ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου, η οποία είναι μία από τις πιο οργανωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης η ιατρική στελέχωση έως ως εξής:
Ψυχίατρος δύο φορές την εβδομάδα
1 νευρολόγος
Κανένας ενδοκρινολόγος
1 ΩΡΛ
1 Δερματολόγος
Αγγειοχειρουργός δύο φορές την εβδομάδα
      Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αφορά σε 2.152 θέσεις ειδικότητας γενικής ιατρικής – παθολογίας καθώς και 677 θέσεις παιδιατρικής, με σκοπό την καθολική κάλυψη του Οργανισμού, σε συνέργεια με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας.
        Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι δύο χιλιάδες διακόσιοι πενήντα (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.
       «Η ελάχιστη δήλωση συμμετοχής ιατρών στις ΤΟΜΥ, παρά τις χρονικές παρατάσεις, δε φαίνεται να πτόησε την ηγεσία Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ακολουθούν παρόμοια συνταγή για τις νέες συμβάσεις» σημειώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και πρόεδρος της Ενωσης συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου.
      «Οι εμπνευστές της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οραματίζονται ιατρεία γεμάτα πολίτες με πολυάσχολους φτωχοποιημένους ιατρούς, που θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιωτικούς πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του ιατρείου και γραμματειακής υποστήριξης» σημειώνει η ίδια.
      Εκφράζει τον προβληματισμό για «τα αντικειμενικά(;) δεδομένα από τα οποία προέκυψαν οι αναγραφόμενες θέσεις ανά τοπικό δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ , καθώς οι δομές ΤοΜΥ δεν έχουν καν αναπτυχθεί στο σύνολο της χώρας».
      «Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι συμβάσεις είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Οι θέσεις του ΠΙΣ όμως περιγράφουν συμβάσεις συλλογικές, ανοικτές σε όλους, κατά πράξη και περίπτωση… Πώς οδηγήθηκε σε αυτό το αποτέλεσμα η μακροχρόνια »διαπραγμάτευση»; Τέλος, για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς».
      «Το στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να κατανοήσουν οι ίδιοι οι γιατροί την αναγκαιότητα να μπουν στο σύστημα ώστε να υπάρχει πλήρη κάλυψη όλου του πληθυσμού. Το να κάνουν τραστ και να αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες είναι μία αντίληψη αντίθετη με την ανάγκη της κοινωνικής προσφοράς» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος.
      Ο ίδιος καταγράφοντας στις αντιρρήσεις του ιατρικού κόσμου αναφέρει πως: «Δεν μπορούμε να μιλάμε αυτή τη στιγμή για το καθεστώς που επικρατούσε στο ΙΚΑ επί χρόνια. Τότε έρρεαν τα χρήματα. Δεν πρέπει να έχουμε απαίτηση να συμβούν τα ίδια και στην σημερινή οικονομική κατάσταση. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει. Υπάρχουν πλέον άλλοι κανόνες με τους οποίους οφείλουμε να εναρμονιστούμε όλοι μας».
      Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Γεωργακόπουλος οι ιδιώτες και οι οικογενειακοί γιατροί θα λειτουργούν συμπληρωματικά ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας. «Εάν οι ΤΟΜΥ δεν αναπτυχθούν πλήρως τότε θα καλέσουμε τους ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα εάν μία ΤΟΜΥ δεν έχει παιδίατρο θα ζητήσουμε από τους παιδιάτρους της περιοχής να συνάψουν σύμβαση για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών. Θα υπάρξει μία μικρή κινητικότητα. Θα εφαρμοστούν πληθυσμιακά κριτήρια και θα καλύπτουν ανάγκες σε όποια περιοχή υπάρχουν» αναφέρει και συμπληρώνει:
      «Πλανάται η φοβία ότι οι γιατροί που είναι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν θα εισαχθούν στο σύστημα. Σαφώς και μπορούν να ενταχθούν κάνοντας νέα αίτηση ώστε να υπογράψουν τη νέα σύμβαση. Αυτό το σύστημα είναι δυναμικό και κάθε χρόνο ανανεώνεται με στόχο να προσαρμόζεται στις ανάγκες του πληθυσμού».
       Στο ερώτημα εάν ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις περιλαμβάνουν και τον ιατρικό κόσμο μας απάντησε: «Το έχουμε συζητήσει με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Αλλωστε ο πρόεδρός του είναι μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει συμφωνία εκ μέρους του Πανελλήνιου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: