Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Πάτρα: Απειλούνται με "άδειασμα" επικουρικών γιατρών τα νοσοκομεία της πόλης

       Αμεση είναι η απειλή να αδειάσουν τα νοσοκομεία της Πάτρας από 25 επικουρικούς γιατρούς καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την μη έγκριση της καταβολής των μισθοδοσιών του από το ελεγκτικό συμβούλιο λόγω της παράτασης που έχει δοθεί στην αρχική τους σύμβαση.
      Το θέμα αυτό απασχόλησε χθες τη γενική συνέλευση των μελών της που συγκάλεσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), με τη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Συνολικά στα νοσοκομεία της Αχαϊας υπηρετούν 85 επικουρικοί εκ των οποίων οι 25 χαρακτηρίζονται ως «παρατασιούχοι» διότι είχε λήξει η θητεία τους και με απόφαση του υπουργείου Υγείας παρατάθηκε η παραμονή τους στο σύστημα υγείας καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
      «Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι ανάμεσα σε αυτούς τους 25 ¨παρατασιούχους¨ είναι η μοναδική παιδοψυχίατρος του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου και η μοναδική ψυχίατρος του ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου η οποία καλείται να καλύψει και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του «Αγίου Ανδρέα». Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι θα συμβεί εάν δεν βρεθεί λύση για να παραμείνουν στη θέση τους» ανέφερε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου υπογραμμίζοντας ότι αντίστοιχες είναι πάρα πολλές περιπτώσεις επικουρικών γιατρών σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας ( ΠΕΔΥ).
     «Παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με τη μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών συναδέλφων τους οποίους η Κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων. Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά κινδυνεύουν και να απολυθούν με τη λήξη του προγράμματος. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι γίνονται οι «απαραίτητες ενέργειες» το πρόβλημα παραμένει σημειώνει η ΕΙΝΑ προσθέτοντας:
     «Οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ των οποίων και της Αχαΐας, αφού επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους, κρίνουν ότι ''η δαπάνη'' για την πληρωμή των μισθών ''δεν είναι σύννομη'' επειδή ''η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες». Μάλιστα θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των συναδέλφων επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον «το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα».
      Η  διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών είχε συνάντηση με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας προκειμένου να συζητηθούν τα δεκάδες ιατρικά κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιοχής και το πρόβλημα με τους επικουρικούς γιατρούς.
      «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Την αναδείξατε με τα σχετικά ρεπορτάζ στην εφημερίδα σας. Μετά την προχθεσινή μας συνεδρίαση στον Ιατρικό Σύλλογο αποφασίσαμε, σε πρώτη φάση, να συναντηθούμε με τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας και να διεκδικήσουμε την κάλυψη των επειγόντων ιατρικών κενών. Εάν άμεσα δεν δοθεί λύση έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα στην κάλυψη των ασθενών» αναφέρει η κ. Μαστοράκου.
Της Μαρίνας Ριζογιάννη
Από την Έντυπη Έκδοση της Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: