Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

«Ψήνεται» το 4ο μνημόνιο με λεφτά από τις… αγορές

      «Καθαρές λύσεις» και δεσμεύσεις θα απαιτήσουν έως τον Μάιο οι εταίροι-δανειστές από την κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και της… εισόδου στον σκληρό κόσμο των αγορών και την επιτροπεία τουλάχιστον για τα επόμενα 30-35 χρόνια.
      Οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να αποσαφηνιστούν έως το τέλος Μαρτίου, κατόπιν των σχετικών συνεννοήσεων που θα έχουν ο ESM, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η… Γερμανία. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις μετατίθενται προς το τέλος Μαΐου, αν και πολλοί εκφράζουν την πεποίθηση ότι η καθυστέρηση στη συγκρότηση της γερμανικής κυβέρνησης θα φέρει πολλά πράγματα πίσω… Παράλληλα, έχει διαμηνυθεί στην ελληνική πλευρά ότι τα περί «καθαρής εξόδου» και απαλλαγής από τα μνημόνια αποτελούν μέρος μιας ρητορικής που δεν… βοηθάει στην ασφαλή επιστροφή μας στον πραγματικό κόσμο των αγορών.
Αρμόδια πηγή που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της δηλώνει στο «Π» ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων από τους δανειστές στην υπογραφή συγκεκριμένων δεσμεύσεων καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει συγκατάθεση και έγκριση στο θέμα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους». Και για να υπάρξει ρύθμιση του δημοσίου χρέους, οι δανειστές θέλουν να δουν υπογεγραμμένες στο… χαρτί τις πρόνοιες των ελληνικών Αρχών σε σχέση με τις παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα αποτελέσει εκ νέου πρόβλημα λόγω και των δυσμενών εξελίξεων στην αγορά εργασίας (βλ. αναλυτικά σε άλλη σελίδα).
Προς το παρόν, οι εταίροι θα… περιοριστούν στη συζήτηση των μέτρων που απομένουν έως το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς τότε και μόνο τότε ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη ρύθμιση του χρέους σε βάθος 30-40 ετών.    Σημειωτέον ότι οι εταίροι-δανειστές δεν… ανησυχούν ιδιαίτερα για το χρέος της Ελλάδας, καθώς οι μεγάλες υποχρεώσεις της χώρας αρχίζουν να «τρέχουν» από το 2021 και για διάστημα μίας τριετίας.
Συγκεκριμένα, ενώ το 2021 οι ανάγκες για τοκοχρεολύσια θα διαμορφωθούν στα 17 δισ. ευρώ, το 2022 θα εκτοξευτούν στα 35,4 δισ. ευρώ, το 2023 θα υποχωρήσουν στα 28,7 δισ. και το 2024 θα περιοριστούν στα 24,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται βεβαίως για τα δάνεια που συνήφθησαν από τον μηχανισμό στήριξης την περίοδο 2011-2014 και θα λήξει η 10ετής περίοδος χάριτος. Οι εταίροι-δανειστές αποδέχονται ότι δεν μπορούν να καλυφθούν τέτοιες μεγάλες ωριμάνσεις και έχουν υποσχεθεί ρύθμιση του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι αξιόπιστη και θα τηρεί απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα…
Μηνύματα… προσγείωσης
      Κυρίαρχο θέμα του Eurogroup θα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης για την εκταμίευση δόσης ή υπο-δόσεων ύψους 6,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, αλλά και η προετοιμασία για την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσω της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για την έγκριση του πολυνομοσχεδίου, αλλά θα στείλει στην ελληνική κυβέρνηση το… μήνυμα ότι απομένουν ακόμη πολλά και κυρίως η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Την προηγούμενη Κυριακή, με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ξεκαθάρισε ότι «μια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους μετά τον Αύγουστο του 2018 θα οδηγήσει σε επιπλέον υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι των δανειστών». Επιπλέον, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία των επενδύσεων.
      Ουσιαστικά, όσα θα συμφωνηθούν το Μάιο, είτε με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είτε όχι, θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για όλες τις κυβερνήσεις στις επόμενες 3-4 δεκαετίες και έως ότου παγιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης από τις αγορές προς την Ελλάδα. Άλλωστε, η χώρα μας θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτροπεία για πολλές δεκαετίες, καθώς δεσμεύεται μέσα από έναν ιδιότυπο δημοσιονομικό πειθαναγκασμό έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει συνάψει με τις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες έβαλαν τον… οβολό τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Επιπλέον, ρυθμιστής των εξελίξεων θα είναι το ΔΝΤ.
       Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – δανειστών θα αφορά τη διευθέτηση του χρέους μέσω των παραμετρικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, κάτι που αποτελεί απαίτηση κυρίως του ΔΝΤ. Ακολουθούν τα ζητήματα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, κυρίως μέσω των πλειστηριασμών, και βεβαίως το μεγάλο στοίχημα των ιδιωτικοποιήσεων. Τα μέτρα που πρέπει να υπογράψει η σημερινή συγκυβέρνηση θα δεσμεύουν επί της ουσίας τις επόμενες τουλάχιστον… 10 κυβερνήσεις έως το 2059!
       Βεβαίως, αν εξοφληθούν νωρίτερα τα δάνεια προς τον ESM, καθίσταται σαφές ότι τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει απλά κάποιους πόντους αυτονομίας και ανεξαρτησίας στην οικονομική πολιτική, κάτι που πιθανότατα θα επιδιώξει να το αξιοποιήσει εκλογικά η κυβέρνηση, λίγο πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια για την «καθαρή έξοδο» στις αγορές…
του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20/1

Δεν υπάρχουν σχόλια: