Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Πάτρα:Ψάχνουν γιατρούς για την Πρωτοβάθμια

       Εμμέσως η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ της «Π» για την έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους των γιατρών να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
      Με δεδομένο ότι στις 8 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, απευθύνει πρόσκληση για ανταπόκριση.
      Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωση: «Η στήριξη της υλοποίησης του νέου ολοκληρωμένου συστήματος της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) από τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τους νέους επιστήμονες και εργαζόμενους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του» .
      Της παραπάνω πρόσκλησης προηγείται η παράθεση στοιχεία που αφορούν την προκήρυξη και τα οποία περιελάμβανε και η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας κατά την ανακοίνωση της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
      «Ηδη έχουν κατατεθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για τις θέσεις των 1.200 γιατρών και των 1.700 του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που θα απαρτίζουν την Ομάδα υγείας».
      Ειδικότερα στην 6η ΥΠΕ έχουν προκηρυχθεί 204 θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων, 51 Παιδιάτρων, 102 Νοσηλευτικής, 51 Κοινωνικών Λειτουργών, 51 Επισκεπτών Υγείας και 104 Διοικητικών υπαλλήλων, για την έναρξη λειτουργίας 51 ΤΟΜΥ στις πρωτεύουσες των νομών. Στην Πάτρα ο σχεδιασμός προβλέπει 10 ΤΟΜΥ.
       Οπως αναφέρονταν στα ρεπορτάζ της «Π» τις προηγούμενες ημέρες για την περιοχή μας υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των παιδιάτρων αλλά δεν ισχύει το ίδιο για παθολόγους.
       «Είναι το πρώτο βήμα εφαρμογής του νέου νόμου για την οργάνωση της ΠΦΥ, που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα. Ο νόμος αυτός διέπεται από την ιστορικά επιβεβαιωμένη αρχή, ότι το δημόσιο σύστημα είναι αυτό που έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ο ιδιωτικός τομέας έχει τον συμπληρωματικό ρόλο, με σαφείς και διαφανείς κανόνες. Για πρώτη φορά στη χώρα μας ψηφίστηκε νομοθεσία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως κοστολογημένη (75 εκ. ευρώ κατ' έτος) και με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την άμεση έναρξη υλοποίησής της και τη συνέχειά της» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΥΠε και προσθέτει:
       «Επί πλέον, τόσο η μαζική προκήρυξη των θέσεων εργασίας του ιατρικού προσωπικού όσο και τα κίνητρα που θεσπίζονται (αποδοχές Επιμελητή Α' ΕΣΥ, αυξημένη μοριοδότηση για την μόνιμη ένταξη στο ΕΣΥ μετά τη λήξη των συμβάσεων κλπ) αποτελούν σημαντική παρέμβαση για την αναχαίτιση της μετανάστευσης του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, αλλά και τον επαναπατρισμό του δυναμικού που ήδη εργάζεται στο εξωτερικό».
Μαρίνα Ριζογιάννη Εφημ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: