Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Νυστέρι με «Καποδίστρια» στο Δημόσιο – Όλες οι σαρωτικές αλλαγές

       Μαχαίρι στο Δημόσιο, με την εφαρμογή ενός νέου «σχεδίου Καποδίστρια», ετοιμάζει η κυβέρνηση.
       Με στόχο μια αποτελεσματική και λειτουργική Δημόσια Διοίκηση, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θέτει σε εφαρμογή τριετές σχέδιο για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.
       Βασικοί άξονες της προσπάθειας είναι η διοικητική ανασυγκρότηση με την εφαρμογή  του νέου σχεδίου τύπου «Καποδίστρια», γεγονός που θα επιφέρει αναγκαστικά και μέσα από την αξιολόγηση σημαντικές απώλειες θέσεων στο Δημόσιο. Στους στόχους της κυβέρνησης, και σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας και τις υπογραφές των μνημονίων, είναι η άμεση ανάγκη συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα σε όλα τα επίπεδα.
       Ήδη έχει εκπονηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο «Καποδίστριας» για τη Δημόσια Διοίκηση τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε αυτός αφορά νοσοκομεία, είτε εκπαίδευση, περιφερειακές διευθύνσεις κ.ά.
       Στον τομέα του προγραμματισμού προσλήψεων, σχεδιάζεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ανάλυσης και αποτύπωσης αναγκών του δημόσιου τομέα σε προσλήψεις, μέσα από την αξιοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του κλαδολογίου (νέο σύστημα ταξινόμησης των δημοσίων υπαλλήλων).
        Πάντως, ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, όπως υποστηρίζεται από κυβερνητικής πλευράς, είναι στρωμένος με αγκάθια, καθώς, εκτός από τη δημοσιονομική συγκυρία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαχρονικές αδυναμίες του συστήματος, όπως η αδυναμία σχεδιασμού και εφαρμογής δημόσιων πολιτικών, η έλλειψη ενός συντονιστικού μηχανισμού για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η ανεπαρκής αξιοποίηση και ανορθολογική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού, η πολυνομία και η πολυπλοκότητα των κανονιστικών κειμένων και ρυθμίσεων, η υστέρηση σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η απουσία σύγχρονων μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων διοίκησης.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν η γήρανση και η μείωση του προσωπικού.
       Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο «Καποδίστριας» στο Δημόσιο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα προκύψει από τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό.
Αυτά είναι τα 11 σημεία αξιολόγησης στο Δημόσιο
      Με 11 σημεία, που εγείρουν ισχυρές αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων στο Δημόσιο, επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
       Τα 11 αυτά σημεία η κυβέρνηση τα θεωρεί «πλήρως  επαρκή», ενώ οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι «δεν θωρακίζονται». Πληροφορίες από κορυφαίο υπουργό προς το «Π» αναφέρουν ότι θα έχουμε 11 στάδια αξιολόγησης από επιτροπή, με βαθμό από μηδέν έως 100!
       Ο μετεξεταστέος δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί να ξαναπεράσει  τις εξετάσεις με αναβαθμολόγηση, ενώ θα έχουμε και την περίφημη συνέντευξη του υπαλλήλου στον προϊστάμενο, ο οποίος θα ελέγχεται από τον… υφιστάμενο. Ωραία πράγματα!
1. Θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή αξιολόγησης.
2. Θα τον αξιολογούν δύο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενοί του.
3. Θα τον βαθμολογούν από το μηδέν έως το 100.
4. Η τελική αξιολόγηση θα είναι ο μέσος όρος των βαθμολογιών των δύο αξιολογητών.
5. Αν βαθμολογηθεί με βαθμό κάτω του εξήντα, πρέπει να  αποδεικνύεται η τεκμηρίωση με στοιχεία.
6. Ο δημόσιος υπάλληλος θα έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση.
7. Η ένσταση θα γίνεται στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.
8. Έρχεται η συμβουλευτική συνέντευξη. Δηλαδή ο προϊστάμενος, πριν από την αξιολόγηση, θα καλεί τον υπάλληλο σε συνέντευξη, αναφορικά με την πρόοδό του.
9. Αν έχει αντιρρήσεις ο υπάλληλος, καταγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης.
10. Αν υπάρξει βαθμός κάτω του 60, θα υπάρχουν εισηγήσεις βελτίωσης, ώστε να διευκολυνθεί ο υπάλληλος για μεγαλύτερη  βαθμολογία στην επόμενη φάση αξιολόγησης.
11. Πλέον ο προϊστάμενος αξιολογείται και από τους υφισταμένους του.
Πολλά ερωτηματικά
Ερωτηματικά, όμως, υπάρχουν πολλά! Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου θέτει σειρά ερωτημάτων τα οποία προκύπτουν, όπως τονίζει, από τους ίδιους τους υπαλλήλους.
*Τι θα γίνει εκεί όπου υπάρχει μόνο μία θέση; Ποιος θα κρίνει τον υπάλληλο;
*Τι θα γίνει αν υπάρχουν μόνο δύο εργαζόμενοι; Προϊστάμενος και υπάλληλος;
*Τι γίνεται εκεί όπου ο εργαζόμενος είναι και προϊστάμενος;
*Στην περίπτωση της συνέντευξης, ο υπάλληλος θα δίνει συνέντευξη στον… εαυτό του;
Δείτε τι λέει η κυβέρνηση:
1. Ο νέος τρόπος αξιολόγησης είναι αντικειμενικός και όχι τιμωρητικός.
2. Στοχεύει στην ανάδειξη των ικανοτήτων και των προσόντων των υπαλλήλων.
3. Δεν θέλει την στοχοποίηση ή τη δυσφήμηση και την απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων.
4. Δεν απολύει δημοσίους υπαλλήλους.
Τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι:
1. Αποδεκτά από όλους.
2. Θα ισχύουν για όλους αντικειμενικά και ελεγχόμενα, ώστε να αναβαθμιστεί η Δημόσια Διοίκηση.
Οι αξιολογητές θα έχουν καθορισμένα κριτήρια, δηλαδή γνώση του εργασιακού στοιχείου, ενδιαφέρον, δημιουργικότητα, συμπεριφορά προς τους πολίτες, αποτελεσματικότητα και διεκπεραίωση.

του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2/9

Δεν υπάρχουν σχόλια: