Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Καρδιοθωρακοχειρουργική ΠΓΝΠ: Τα "βρόντηξε" ο γιατρός - Ξανά σε σημείο μηδέν

      Χωρίς καρδιοθωρακοχειρουργική κάλυψη μένουν οι ασθενείς της ευρύτερης περιφέρειας καθώς παραιτήθηκε ο γιατρός που είχε έρθει από την Αγγλία, αγανακτισμένος από την αναμονή έναρξης λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ. Με δανεικούς γιατρούς από τα Γιάννενα και την Αθήνα θα καλύπτονται μία φορά την εβδομάδα τα επεμβατικά περιστατικά της Καρδιολογικής Κλινικής ενώ καριδοθωρακοχειουργικά θα διακομίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων ή στην Αθήνα.
     Οπισθοδρόμηση για το μοναδικό τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της περιοχής μας με την ανοχή πολλών, οι οποίοι δεν δείχνουν να επιθυμούν τη λειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής.
Η απόφαση αναστολής της λειτουργίας της κλινικής βγήκε λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του καθηγητή Δημήτρη Δουγένη.
     Ακολούθως όμως η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η διοίκηση του νοσοκομείου εργάστηκαν προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες θέσεις και να καταστεί δυνατή η λειτουργία της. Καρπός αυτή της προσπάθειας ήταν η έλευση του εξειδικευμένου γιατρού από την Αγγλία, δύο επικουρικών ενώ είχαν προκηρυχθεί και οι θέσεις δύο μόνιμων. Παρ' όλα αυτά, όπως η «Π» ανέδειξε με σειρά ρεπορτάζ, η Κλινική δεν λειτούργησε.
     Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση ο καρδιοθωρακοχειρουργός που είχε έρθει από την Αγγλία κι έτσι να βρεθούμε ξανά στο σημείο μηδέν. Οι ασθενείς να παραμένουν ακάλυπτοι και να διακομίζονται όπου είναι δυνατή η αντιμετώπιση της κατάστασής τους και η Καρδιολογική Κλινική να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κάλυψη των επεμβατικών περιστατικών της.
      Την παραίτηση του γιατρού επιβεβαίωσε στην «Π» ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριος Κωστακιώτης. Ο ίδιος, απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνεται τώρα με τους ασθενείς, μας είπε: «Εχουμε τη σύμφωνη γνώμη δύο γιατρών, από τα Γιάνννενα και την Αθήνα, να έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να καλύπτουν κάποια επεμβατικά περιστατικά της Καρδιολογικής Κλινικής τα οποία χρειάζονται τη συμμετοχή καρδιοθωρακοχειρουργού. Αυτή τη στιγμή έχουμε στείλει την πρόταση αυτή προς έγκριση στο υπουργείο Υγείας και στο ΚΕΣΥ προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίησή της. Η αλήθεια είναι ότι στην παρούσα φάση δεν έχουμε άλλη λύση».
Συνεχίζονται οι διακομιδές
       Σε ό,τι αφορά τα καρδιοθωρακοχειρουργικά περιστατικά θα διακομίζονται στην Αθήνα, στα Γιάννενα ή όπου αλλού θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισής τους.
«Τα περιστατικά αυτά θα συνεχίζουν να διακομίζονται όπως συμβαίνει και σήμερα. Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη λύση αυτή τη στιγμή» προσθέτει ο κ. Κωστακιώτης. Βέβαια, η λύση υπήρχε μέχρι την ημέρα που οι συνθήκες ανάγκασαν σε παραίτηση τον γιατρό που ήρθε από την Αγγλία.
Η «Π» απευθήνθηκε και στον διοικητή του νοσοκομείου Θεόδωρο Πισιμίση από τον οποίο όμως δεν έλαβε καμία απάντηση, ενώ εντύπωση προκαλεί η σιωπή των επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου, τα οποία όφειλαν να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό που απασχολεί την περιφέρειά μας εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την έντυπη έκδοση Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: