Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την τραγική κατάσταση 65 Κέντρων Υγείας και οι θέσεις της για το Νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και στις άλλες διατάξεις για τη Δημόσια Υγεία

Επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ στον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης πλην της Χρυσής Αυγής που περιλαμβάνει μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την τραγική κατάσταση 65 Κέντρων Υγείας και τις θέσεις μας για το Νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και στις άλλες διατάξεις που αφορούν τη Δημόσια Υγεία
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κο. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΛΗΝ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κο. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
2. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ κα. ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
3. ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ κο. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
4. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κο. ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ
5. ΠΟΤΑΜΙ κο. ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
                                                Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,
       Θεωρούμε το ίδιο μείζον με το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που αφορά τις αλλαγές στην Παιδεία, το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του Υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται την ΤΕΤΑΡΤΗ 2/8/2017 αποτελειώνει το Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δίνει την δυνατότητα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
Ως εκ τούτω θα ήταν χρήσιμο οι πολίτες να ενημερωθούν για τις θέσεις σας.
      Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο υλοποιούνται οι Μνημονιακές δεσμεύσεις (Ν. 4336/2015) και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Το κόστος μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του Δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με πορδές δυστυχώς δεν βάφονται αυγά.
      Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν.
Τραγική είναι σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.
Σας κοινοποιούμε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε 65 Κέντρα Υγείας.
Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ.
      Τα Κέντρα Υγείας σήμερα δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες.
      Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο Αν. Υπουργός Υγείας αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν.
Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες.
Στηρίζονται σε Δωρεές και φιλανθρωπίες.
Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.
      Την ώρα που αρνείται η κυβέρνηση την Νομική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποψιλώνεται από προσωπικό με μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι της περιοχής και η εκκλησία είναι στο δρόμο, οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο Νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας, ιδρύεται Νοσοκομείο στην Κάρπαθο.
      Ας ειπωθεί καθαρά ο λόγος ίδρυσής του. Ιδρύεται για τη μεταφορά της Νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο από τη Σούδα.
      Με το παρόν Νομοσχέδιο αποδέχεται η κυβέρνηση την επισφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης. Λόγω έλλειψης στέγης οι εργαζόμενοι ζουν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας σε άθλιες συνθήκες. Οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του Νοσοκομείου δεν υλοποιήθηκαν.
      Στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκια στα Νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.
      Η ΕΣΑΝ Α.Ε. που έργο έχει την δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, την κοστολόγηση και πώληση των υπηρεσιών και την κατανομή των πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό ανάλογα την αποδοτικότητα, από ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΕΣΥ που την χαρακτήριζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με την ονομασία ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. μετατρέπεται σε ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΖΩΗΣ για το ΕΣΥ.
     Σχετική είναι η τοποθέτησή μας στην Επιτροπή της Βουλής κατά την ακρόαση των φορέων για το εν λόγω Νομοσχέδιο την Πέμπτη 27/7/2017.
      Ακολουθεί μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την τραγική κατάσταση 65 Κέντρων Υγείας και οι θέσεις μας για το Νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και στις άλλες διατάξεις που αφορούν τη Δημόσια Υγεία.
       Δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο που παρέχει δυνατότητες για περεταίρω ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Στην Κάρπαθο γίνεται Νοσοκομείο γιατί ετοιμάζεται η μεταφορά της Νατοϊκής βάσης από τη Σούδα.
Διαφωνούμε μες τους Υπουργούς Υγείας που δηλώνουν ότι η Δημόσια Υγεία αναρρώνει με δημόσιες δαπάνες υγείας 5% του ΑΕΠ. Με ασπιρίνες δεν αναρρώνει το ΕΣΥ.
Αντίθετα ημέρα με την ημέρα ξεχαρβαλώνεται όλο και πιο πολύ και αν συνεχισθούν οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του βαριά ασθενούντος ΕΣΥ θα είναι μη αναστρέψιμη.
Με τις δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη ότι το σύστημα υγείας «φυσάει» απεμπολούν την δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την ΤΡΟΪΚΑ σύγκλισης των Δημοσίων δαπανών υγείας στο Μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Την ώρα μάλιστα που το ΔΝΤ μέσω της Βελκουλέσκου παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα τα Νοσοκομεία δεν έχουν ούτε καν γάζες.
Με τέτοιο ύψος χρηματοδότησης τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν:
1. Υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Κινδυνεύουν οι ασθενείς.
2. Μετακυλίεται το κόστος των υπηρεσιών στις τσέπες των πολιτών. Η ιδιωτική δαπάνη υγείας αγγίζει το 4% του ΑΕΠ στη χώρα μας την ώρα που ο Μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 1%, αν και έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις. Όχι «Αριστερά» όπως εμείς.
3. Οι πολίτες δεν είναι σε θέση να προασπίσουν, να φροντίσουν την υγεία τους.
Και πώς να το πράξουν;
Τα βιβλιάρια ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα.
      Παρ’ ότι αυξήθηκε η Υγειονομική Περίθαλψη από 4% σε 6% επί των μισθών και των συντάξεων (επεκτάθηκε και στις επικουρικές συντάξεις), η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη πληρώνεται από τις στέπες των πολιτών.
     Πληρώνουν τη συνταγογράφηση στο γιατρό. Πληρώνουν τις επισκέψεις στους γιατρούς ανεξαρτήτως εάν είναι ή όχι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
     Για τα φάρμακα πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ γενόσημων και πρωτότυπου, 1 ευρώ την συνταγή και ποσοστό 25% επί της αξίας των φαρμάκων.
     Αναγκάζονται οι πολίτες να παίρνουν τα φάρμακα βερεσέ από τα φαρμακεία, να παίρνουν φάρμακα 1 φορά κάθε δεύτερη ημέρα αντί για κάθε μέρα, αφού δεν φθάνει ο μισθός τους ή η σύνταξή τους.
      Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται. Η επιχορήγηση που λαμβάνει εφέτος είναι 325,5 εκατ. ευρώ. 200 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι και 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπει ο συστατικός νόμος του (0,6% του ΑΕΠ). Δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει τις αναγκαίες υπηρεσίες και να τις παρέχει δωρεάν στους πολίτες, την ώρα που τις χρειάζονται.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: Στους διαβητικούς εγκρίνεται ένα κουτί ταινιών μέτρησης σακχάρου 50 τεμαχίων το δίμηνο.
      Για τις υπόλοιπες 11 ημέρες εάν μετράνε 1 φορά την ημέρα το σάκχαρο πρέπει να αγοράζουν τις ταινίες από την τσέπη τους. Εάν μετράνε δύο φορές την ημέρα το σάκχαρο θα πρέπει να πληρώνουν πολύ περισσότερα.
Ψ      υχιατρικά φάρμακα σε χρόνιους πάσχοντες ασθενείς εγκρίνεται ένα κουτί κάθε μήνα, αν και με βάση την συνταγογράφηση των γιατρών απαιτούνται δύο κουτιά. Το άλλο αγοράζεται από την τσέπη των ασθενών κ.α.
      Με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου του έτους που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι το δισθεόρατο πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται και από τη μείωση των δαπανών των Νοσοκομείων και των Πρωτοβάθμιων Μονάδων κατά 265 εκ. ευρώ έναντι του στόχου που έθετε ο προϋπολογισμός.
Πώς θα φτιάξουν τα Νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη;
Αφού η κυβέρνηση προσλαμβάνει χιλιάδες Νοσηλευτές και Γιατρούς γιατί δεν ανοίγουν οι 100 – 150 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές κάθε φορά και είναι πλήρως εξοπλισμένες (τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός) και έτοιμες να λειτουργήσουν;
Γιατί φεύγει ένας γιατρός, ένας Νοσηλευτής και κλείνουν βασικές κλινικές εφημερευόντων Νοσοκομείων και παύουν να εφημερεύουν για πολλές ημέρες το μήνα (πχ Φλώρινα, Διδυμότειχο, Νάουσα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα, Άμφισσα, Νοσοκομεία νησιών);
Γιατί αναλογεί ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε βάρδια στις κλινικές των Νοσοκομείων χωρίς να μπορεί να λάβει κανονική άδεια.
Γιατί οφείλονται 800.000 ρεπό στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού;
Γιατί ταλαιπωρούνται οι ασθενείς 8 ώρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να εξυπηρετηθούν και στις λίστες αναμονής για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις;
Γιατί κλείνουν το μεσημέρι τα Κέντρα Υγείας σαν να είναι τράπεζες;
Γιατί θερίζουν οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις;
Αφού η κυβέρνηση χρηματοδοτεί επαρκώς το σύστημα, γιατί τα Νοσοκομεία θέτουν κατά καιρούς μπάτζετ σε θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις (πχ Βόλος, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Παιδιατρικό Πεντέλης);
Γιατί δεν διαθέτουν αναλώσιμα υλικά και φάρμακα και τα φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους;
Γιατί δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν, να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές τους και πολλά Νοσοκομεία δεν έχουν ή είναι χαλασμένα κλιματιστικά, Αξονικοί, Ανεμιστήρες, Αναισθησιολογικά μηχανήματα κ.α.;(σχετική έρευνα στην ιστοσελίδα ΠΟΕΔΗΝ)
Τα περιμένουν όλα από Δωρεές και φιλανθρωπίες.
       Η κυβέρνηση μεταφέροντας μαγική εικόνα για το σύστημα, δείχνει ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί με την ΤΡΟΪΚΑ ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος να καταλήγει κατ’ έτος στη Δημόσια Υγεία, δεν θέλει την εξαίρεση των προσλήψεων στη Δημόσια Υγεία από τις Μημονιακές Δεσμεύσεις. Θα μπορούσε για παράδειγμα να μετρήσει το μόνιμο προσωπικό που αποχώρησε από το έτος 2010 έως και σήμερα και να προκηρυχθεί ο αντίστοιχος αριθμός μονίμων Γιατρών και Νοσηλευτών στο ΕΣΥ, με την πρόσληψή τους να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα (συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα).
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ (ΣΗΜΕΡΑ)
......................................................................................................................................................
Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια: