Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ την 19/5/2017.

       Η κυβέρνηση όπως αναμενόταν συμφώνησε με την ΤΡΟΪΚΑ τα προαπαιτούμενα της Β’ Αξιολόγησης που αποτελούν το 4ο Μνημόνιο.
     Οι καθυστερήσεις ήταν για επικοινωνιακούς λόγους. Με τα μέτρα – αντίμετρα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν να πρόκειται για τον γάιδαρο του Χότζα. Πρώτα θα μας φτωχοποιήσουν και μετά θα μας δίνουν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια. Για άλλη μια φορά θα την πληρώσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα κοινωνικά αγαθά.
      Και όμως οι Υπουργοί και οι Βουλευτές της κυβέρνησης δηλώνουν ευτυχισμένοι. Εξασφάλισαν για 4 έτη την ματαιοδοξία τους και την βουλευτική αποζημίωση.
      Στα πρώτα δύο Μνημόνια τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν κατά τον κύριο Τσίπρα ματωμένα.
Τώρα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το έτος 2060 του κου Τσίπρα τι είναι;
      Από την διαγραφή όλου ή μεγάλου μέρους του χρέους, περάσαμε στην διευθέτηση του χρέους και αν!!!
      Τσακίζουν συντάξεις – μισθούς και κοινωνικά αγαθά. Ιδιωτικοποιούν την Δημόσια περιουσία, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις.
      Εφαρμόζουν την διαρκή κινητικότητα στο Δημόσιο, τη σύνδεση της αξιολόγησης με την μείωση ή το πάγωμα των μισθών και τις υπηρεσιακές δυσμενείς μεταβολές. Γι’ αυτό λέμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Κηρύξαμε Απεργία – Αποχή. Τα Φύλλα Αξιολόγησης μοιράστηκαν σε 50 Νοσοκομεία. Επεστράφησαν στις Διοικήσεις ασυμπλήρωτα. ΝΙΚΑΜΕ.
       Η κυβέρνηση δεν θέλει εμπόδια στις καταστροφικές πολιτικές που ασκεί. Γι’ αυτό στα μουλωχτά κατήργησε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που προστατεύονται από το Σύνταγμα της Χώρας. Έκοψε το σύνολο των συνδικαλιστικών αδειών των εκλεγμένων συνδικαλιστικών στελεχών στις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.
Δεν θα το αφήσουμε να περάσει.
       Από τα 140 προαπαιτούμενα του 4ου Μνημονίου τα 23 αφορούν την Υγεία. Προβλέπουν νέα μείωση των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία που σήμερα βρίσκονται στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ.
Μεταξύ των 23 προαπαιτούμενων είναι και τα εξής:
• Αντιμετώπιση και εξάλειψη του ήμισυ (125 εκατ.) της πρόσφατης υπέρβασης των «άλλων στοιχείων» στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για «άλλες παροχές ασθενείας» έως το 2017 και τα υπόλοιπα μισά (125 εκατ. ευρώ) έως το 2019.
• Εξασφάλιση ότι το 2017 το εκτιμώμενο χάσμα ανάμεσα στις δαπάνες και τα αντίστοιχα ανώτατα όρια clawback (δηλαδή το ποσό που επιστράφηκε για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα διαγνωστικά και τις ιδιωτικές κλινικές) για το 2017 μειώνεται τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
• Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, θα ληφθούν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα, για να εξασφαλίσουν ότι το εκτιμώμενο χάσμα μεταξύ των δαπανών για το 2018 και τα πλαφόν του clawback θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
• Εφαρμογή νέου συστήματος ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) στη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα χρησιμοποιηθούν από τους οικογενειακούς γιατρούς (ιδιώτες) για να εγκρίνουν τις παραπομπές σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα (αρχικό σχέδιο Ιούνιος 2017, εφαρμογή του συστήματος μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, χρήση συστήματος για την προέγκριση – παραπομπή (Οκτώβριος 2017).
• Εκπόνηση μέχρι τον Ιούνιο του 2017 κατευθυντήριων γραμμών για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και θεραπευτικά πρωτόκολλα για τις επιλογές περίθαλψης που έχουν τις μεγαλύτερες θεραπευτικές και οικονομικές συνέπειες των για να τροφοδοτήσουν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
• Στενή παρακολούθηση προκειμένου να εφαρμοσθεί η καθολική κάλυψη περίθαλψης και να ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματά τους και να προχωρήσει στη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι αρχές θα υιοθετήσουν όλη την απαραίτητη νομοθεσία μέχρι το Μάιο του 2017. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας υποχρεωτική εγγραφή ασθενούς σε έναν οικογενειακό γιατρό (ιδιώτες), ο οποίος θα ενεργεί ως υπεύθυνος για την παραπομπή σε ειδικούς. Θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως την 1η Ιανουαρίου 2018.
• Χρηματοοικονομική διαχείριση και αποτελεσματικότητα του κόστους των Νοσοκομείων.
• Εξορθολογισμός της διαχείρισης του υπηρετούντος προσωπικού!!!
• Παρακολούθηση της αδικαιολόγητης πρόσβασης στην επείγουσα περίθαλψη και εάν χρειαστεί, εισαγωγή μέτρων για τον έλεγχο και την αποθάρρυνση της αδικαιολόγητης πρόσβασης προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική παροχή επείγουσας περίθαλψης (υποκρύπτει ιδιωτικοποίηση διακομιδών).
• Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα εκπονηθεί ένα σχέδιο υιοθέτησης της μεθόδου κοστολόγησης DRG ή άλλης διεθνούς τυποποιημένης δραστηριότητας σε όλα τα νοσοκομεία που θα καταγράψει την πρόοδο προς την υλοποίηση.
• Εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (ενοποίηση Νοσοκομείων, κατάργηση κλινικών).
Που είναι η σύγκλιση των Δημόσιων Δαπανών Υγείας με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας υποσχέθηκε πέρυσι τον Μάρτιο ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κος Χουλιαράκης; Τα Νοσοκομεία θα συνεχίσουν να είναι υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα.
Θα απαντήσουμε δυναμικά στα ψέματα της κυβέρνησης στο ζήτημα των τηλεπροσλήψεων και τα non paper απ’ αυτού που εξέδωσε.
        Το Νοσηλευτικό Προσωπικό και άλλες κατηγορίες προσωπικού των Νοσοκομείων είναι κουρασμένοι, γερασμένοι και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας.
Και όμως δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.
      Σε αμφισβήτηση βρίσκεται το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Κληρονομήσαμε όλα τα δεινά του ΕΦΚΑ, όχι όμως την ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση με ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (αναδρομικά χωρίς επιβάρυνση).
      Η κυβέρνηση συντάσσει Νομοσχέδιο εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Προβλέπεται η κατάργηση πάνω από 40 Νοσοκομείων με τη διαδικασία της ενοποίησης και η κατάργηση 700 τμημάτων – κλινικών.

      Στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη η κυβέρνηση εφαρμόζει τις διατάξεις του 3ου Μνημονίου. Ταυτοποιεί τις υπάρχουσες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που λειτουργούν (Κέντρα Υγείας, Μονάδες πρώην ΕΟΠΥΥ, Ιατρεία) και την κάλυψη της ζήτησης θα την αναθέσει στον ιδιωτικό τομέα επί πληρωμή από τους πολίτες.
Το ΕΚΑΒ καταρρέει. Η διαχειριστική ικανότητα ημέρα με την ημέρα υποβαθμίζεται.
Οι Προνοιακές Μονάδες απαξιώνονται και παραδίδονται στις Μ.Κ.Ο. Το προσωπικό υποφέρει από τις συνεχείς μετακινήσεις.
Δεν θα επιτρέψουμε το ξεκλήρισμα της Δημόσιας Υγείας
                                     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ      ΔΡΑΣΗΣ
ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ έξω από Υπουργείο Οικονομικών. Ξεκινάμε την Πέμπτη 8μμ 15/6/2017 και θα ολοκληρώσουμε τη διαμαρτυρία το μεσημέρι της Παρασκευής 16/6/2017.
Καλούμε Συνδικαλιστικά Στελέχη και Εργαζόμενους να παρευρεθούν στην πρωτότυπη και δυναμική διαμαρτυρία.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ της ολονύκτιας Διαμαρτυρίας
• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ, των υπαλλήλων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας. Όλου του ασφαλιστικού βίου χωρίς επιβάρυνση.
• ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Σύγκλιση των δαπανών με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ Φτάνει σε μια εκ των πόλεων που διαθέτει ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που οδηγείται προς ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ με το υπό ψήφιση ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ της κυβέρνησης.
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ θα βρίσκεται στην ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Θα εκκινήσει 9πμ από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας θα διανύσει το κέντρο της πόλης και θα καταλήξει στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ την οποία θα αποκλείσει συμβολικά.
• ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ για άμεση ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ των συνδικαλιστικών αδειών όπως προβλέπονται στο Ν. 1264/82
• Οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων
• Συνεχίζουμε δυναμικά την ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ κατά της Αξιολόγησης
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
Η Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας πάνω από όλους μας.
Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: