Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών μετά το «Βατερλό» με την ΕΛΣΤΑΤ

      Με βάση τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή και όχι των μισθών θα υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές για την έκδοση των νέων, μετά τη ψήφιση του Ν. Κατρούγκαλου. Την αλλαγή υποχρεώθηκε να κάνει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση που είχε "μπλοκάρει" την έκδοση δεκάδων χιλιάδων νέων συντάξεων και αφού η ΕΛΣΤΑΤ είχε επιρρίψει την ευθύνη για τη μη έκδοση του συντελεστή υπολογισμού στη γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο υπουργείο.
      Με τροπολογια που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας ορίζεται ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».
       Νωρίτερα  η ΕΛΣΤΑΤ είχε δημοσίως "καρφώσει" την ηγεσία του υπουργείου ανακοινώνοντας ότι "ανταποκρινόμενη στο αίτημα που  υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016 για τον υπολογισμό του συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή".
       Με την  ίδια τροπολογία παρέχεται το δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη της οικογένειάς τους, από 1.3.2017 έως 28.2.2018. Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου. Επίσης, παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα και η ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων του τ. Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Προϋπόθεση για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ είναι να μην έχουν οφειλές προς το Ταμείο ή να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να τηρείται η ρύθμιση. Υπάρχει ξεχωριστή διάταξη που διευκρινίζει ότι από 1.1.17 και μετά, η εισφορά για τον κλάδο εφάπαξ ανέρχεται στο 4% για όλους τους ασφαλισμένους.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: