Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Εννέα χρόνια μετά το σεισμό η Πάτρα και η Αχαΐα αποκτούν έναν νέο "Αγιο Ανδρέα"

      Για μία νέα εκκίνηση στη λειτουργία του ιστορικού νοσοκομείου της πόλης, του «Αγ. Ανδρέα», ετοιμάζεται προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος. Το μόνο που τους απασχολεί είναι η υποστελέχωση που χαρακτηρίζει όλες τις κατηγορίες και τις ειδικότητες.
       Ωστόσο, μετά από εννέα χρόνια λειτουργίας σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης το νοσοκομείο όχι απλώς παρέμεινε όρθιο, αλλά διατήρησε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών του. Κι αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλε το σύνολο των εργαζομένων.
Η ΚΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΑ
      Την Παρασκευή θα μετακομίσει στο νέο κτίριο η πολύπαθη Παθολογική Κλινική. Η
διευθύντρια, Αγγελική Φραγκούλια, μας είπε: «Είναι μία ιδιαίτερα ευτυχής συγκυρία, καθώς εκτός από το ολοκαίνουργιο και σύγχρονο κτίριο οι πολυετείς προσπάθειές μας για πρόσληψη προσωπικού καρποφόρησαν. Επιτέλους καταφέραμε και πήραμε κάποιους γιατρούς και με τη συμβολή επικουρικών καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Επίσης, μας δόθηκαν περισσότερες κλίνες».
Η Παθολογική θα αναπτυχθεί σε δύο ορόφους της νέας πτέρυγας, τον 3ο και τον 4ο. Συνολικά οι κλίνες που θα αναπτυχθούν ανέρχονται στις 60.
«Εχουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε πλήρως και κυρίως να μειώσουμε αυτό το χάος που επικρατεί στα εξωτερικά ιατρεία, όπου επί της ουσία αποτελούν μια κλινική. Βέβαια, δεν πρωτοτυπούμε σε αυτό. Ολα τα νοσοκομεία έχουν το αντίστοιχο πρόβλημα με τα παθολογικά περιστατικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς δεν οφείλουμε να επιδιώκουμε το καλύτερο. Με τα επιπλέον κρεβάτια που μας δίνουν θα μειωθεί αισθητά αυτή η εικόνα» σημειώνει η κ. Φραγκούλια.
Ο Φ. ΚΑΡΒΕΛΑΣ
Επιφυλακτικός για την τύχη του κτιρίου εμφανίστηκε στην «Π» ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, Φώτης Καρβελάς.
«Το νέο κτίριο προσφέρει ξενοδοχειακό εξοπλισμό πολύ ικανοποιητικό. Τα προβλήματα όμως της υγείας δεν θα λυθούν με το κτίριο. Καθοριστική είναι η στελέχωση του κτιρίου κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα όχι μόνο του «Αγ. Ανδρέα» αλλά όλων των νοσοκομείων της χώρας. Για να επανέλθουμε σε κανονική λειτουργία από την κατάσταση εκστρατείας που βρισκόμαστε σήμερα απαιτούνται προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων. Το σύστημα πάσχει στο θέμα αυτό.
Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουμε με όλον αυτόν τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό».
      Ωστόσο κ. Καρβελάς αναγνωρίζει πως «θα είναι ένα δεύτερο κέντρο ιατρικής ολοκληρωμένο στην Πάτρα. Δεν θα υπάρχει αυτός ο κατακερματισμός δυνάμεων και υπηρεσιών. Ο λαός να ελπίζει σε καλύτερες συνθήκες αλλά όχι άριστες λόγω έλλειψης προσωπικού. Μόλις αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πλήρως οργανωμένο νοσοκομείο».
«Εδώ, χαίρεσαι να νοσηλεύεσαι»!
      «Συγχαρητήρια. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Ερχόμασταν τρομοκρατημένοι γι' αυτό που θα συναντήσαμε και βρεθήκαμε, από απόψεως συνθηκών, στο καλύτερο ιδιωτικό κέντρο της χώρας. Πραγματικά, αυτό που ζούμε δεν το πιστεύουμε. Οι συνθήκες και η συμπεριφορά του προσωπικού παίρνουν άριστα. Ούτε στο σπίτι μας έτσι».
      Κάνοντας είκοσι χρόνια υγειονομικό ρεπορτάζ, είναι από τις λίγες φορές που περπατώντας στον διάδρομο μιας κλινικής δημόσιου νοσοκομείου άκουγα να ξεστομίζονται από χείλη νοσηλευόμενων και συνοδών «συγχαρητήρια» προς τον διοικητή του νοσοκομείου.
       Κι αυτό το ζήσαμε χθες, όταν συνοδευόμενοι από τον διοικητή του «Αγ. Ανδρέα» Θεόδωρο Σερεμέτη ξεναγηθήκαμε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του πολυώροφου κτιρίου του νοσοκομείου.
     Μαζί με τη φωνή της Μίνας Γκουλίμη, συνοδού ασθενούς της Καρδιολογικής Κλινικής, και των άλλων ασθενών και συνοδών, θα ενώσουμε και τη δική μας για να πούμε «συγχαρητήρια» σε όσους εργάστηκαν για να παραδοθεί στους κατοίκους της ευρύτερης περιφέρειας αυτό το πρότυπο για όλη τη χώρα δημόσιο νοσοκομείο.
       Σαφώς και είναι κάτι που όφειλε η Πολιτεία στους πολίτες, αλλά δυστυχώς ζούμε στην εποχή όπου και τα αυτονόητα τα υπογραμμίζουμε ως εξαιρέσεις.
      Οι εγκαταστάσεις του και ο εξοπλισμός του μάς θύμισαν τα καλύτερα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα των Αθηνών. Χώροι αναμονής, στάσεις αδελφών, θάλαμοι νοσηλείας που δεν υπερβαίνουν τις 4 κλίνες, με εσωτερικό υπερσύγχρονο μπάνιο, μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας κ.ά.
«Χαίρεσαι πραγματικά να νοσηλεύεσαι εδώ πέρα. Αισθανόμαστε άνθρωποι, δεν χάνουμε την αξιοπρέπειά μας» μας είπε ένας ηλικιωμένος της Καρδιολογικής Κλινικής, η οποία είναι η πρώτη που μεταφέρθηκε στη νέα αυτή στέγη.
      Το στοίχημα πλέον για τη διοίκηση είναι η διατήρηση των χώρων στο επίπεδο που παραδίδονται. Κι αυτό εξαρτάται άμεσα από τη συμπεριφορά που θα επιφυλάξουν οι χρήστες του χώρου. Η ευθύνη για τη διατήρησή του βαρύνει τον κάθε πολίτη και τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Η συμπεριφορά του καθενός θα καθορίσει και το μέλλον των υπερσύγχρονων αυτών εγκαταστάσεων. Πρέπει όλη η περιοχή να μετατραπεί σε φύλακα αυτών των υποδομών, διότι κανείς δεν γνωρίζει εάν θα μας δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουμε κάτι ανάλογο.
Μαρίνα Ριζογιάννη
Από την έντυπη έκδοση Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: