Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Συνεδριάζει ΣΗΜΕΡΑ το Δ.Σ του Νοσοκομείου.

           Σας κάνουμε γνωστό ότι ΣΗΜΕΡΑ 30/6/15, και ώρα  1 το μεσημέρι, ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ το Δ.Σ του Νοσοκομείου, με 15 συνολικά  θέματα στην ημερήσια διάταξη,  13 Οικονομικά και 2 Διοικητικά, θέματα που μπορείτε να τα διαβάσετε κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://files.acrobat.com/a/preview/ad87f4ba-012c-4717-9df7-eee14c7a86a7

Παρέμβαση του Σωματείου μας για τις μετακινήσεις και την επικρατούσα κατάσταση στη Διοικητική Υπηρεσία.

ΠΡΟΣ: Διοίκηση Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ.                   Αριθμ. Πρωτ:...........381.
                                                                           Πάτρα……….....29.6.15.                      
        Oι μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού και η ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη  οργάνωση, είναι οι κύριες αιτίες που καθιστούν τις Διοικητικές μας υπηρεσίες ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ, σε πάρα πολλούς τομείς.                                                                        
        Απέναντι  σ΄ αυτήν κατάσταση,  που τον τελευταίο καιρό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, η Διοικητική Διεύθυνση του Νοσοκομείου και κατ΄ επέκταση και ιδιαιτέρως η Διοίκησή του, αντί να καθίσουν και να οργανώσουν σωστά αυτές τις υπηρεσίες, όπως ζητούσαμε επίμονα και πιεστικά  εδώ και πάρα πολύ καιρό
                                      Δυστυχώς βλέπουμε
Εσωτερικές μετακινήσεις, τμηματικές και μάλιστα χωρίς σχέδιο, μετακινήσεις που μας βρίσκουν ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ και οι οποίες δυστυχώς θα διατηρήσουν αυτήν την χαώδη κατάσταση,  θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δυσλειτουργία και τελικά θα αποβούν ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ.  
         Επειδή αυτή η δυσλειτουργία συνεχίζεται, ενισχύεται και απ΄ ότι φαίνεται θα ενταθεί ακόμη πιο πολύ:
ü Τόσο από τις συνεχιζόμενες Συνταξιοδοτήσεις, που παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, για το σύνολο των υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας και ιδιαιτέρως για τις Διοικητικές που έχουν φθάσει να λειτουργούν με το μισό των δυνάμεων που είχε.
ü Όσο και από τις συνεχιζόμενες  μετακινήσεις προς την 6η Υ.Πε, μετακινήσεις που μας αποδυναμώνουν περαιτέρω.
ü Αλλά και από την αδυναμία ή αν το θέλετε την συνεχιζόμενη αδιαφορία για τον αναγκαίο  σχεδιασμό και την απαραίτητη οργάνωση που απουσιάζουν, την καλύτερη διαχείριση του Προσωπικού που δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του.
                                    ΚΑΛΟΥΜΕ την ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Να σταματήσει ΑΜΕΣΑ αυτές τις προαναφερόμενες  μετακινήσεις και με αίσθημα ευθύνης, αφού ζητήσει την ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ όλων των μετακινημένων, να καθίσει μαζί με την Διοικητική Διεύθυνση, που την βλέπουμε ασυντόνιστη και εκ του μακρόθεν παρατηρητή, να οργανώσουν καλύτερα αυτές τις υπηρεσίες, έτσι ώστε με διάλογο και σχεδιασμό αυτές να γίνουν αποτελεσματικές.

Τι περιλαμβάνει η Ελληνική πρόταση για τη Δημόσια Διοίκηση

Τι περιλαμβάνει η Ελληνική πρόταση για τη Δημόσια Διοίκηση
         Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, από 1ης Ιανουαρίου 2016, σε σχέση με τους συμφωνημένους στόχους μισθολογικής δαπάνης και την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων, με αφετηρία τους μισθούς κατά το τέλος του 2014, εξορθολογισμό του ειδικού μισθολογίου στο Δημόσιο, καθώς και πρόσληψη στελεχών, προκειμένου να αξιολογήσουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο Τομέα, αλλά και να εντοπίσουν παράνομες προσλήψεις, προβλέπει η πρόταση της Ελληνικής πλευράς, για την Δημόσια Διοίκηση, που κατατέθηκε στους Θεσμούς, την Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015, όπως αποκαλύπτει το αγγλικό κείμενο που παρουσιάζει η «Καθημερινή» και αναλύει το epoli.gr.
Ενιαίο μισθολόγιο
        Σύμφωνα με την Ελληνική πρόταση, οι Αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για μία ενιαία μισθολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016, σε ευθυγράμμιση με τους συμφωνημένους στόχους μισθολογικού κόστους, συμπεριλαμβανομένης της "αποσυμπίεσης" της κατανομής των μισθών, σε σχέση με την απόδοση, την ευθύνη και τις δεξιότητες των δημοσίων υπαλλήλων.
         Δευτερεύουσες νομοθετικές πράξεις απαιτούνται για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με εγγυημένη αφετηρία τους μισθούς τού κάθε εργαζομένου κατά την 31/12/2014 και νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2015.
         Οι Αρχές θα θέσουν ένα ανώτατο όριο για το μισθολογικό κόστος, στο πλαίσιο του Νέου Μεσοπρόθεσμου και του επιπέδου της απασχόλησης στο Δημόσιο, συνεπές με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της πτωτικής πορείας των μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2019.
        Επίσης, θα ευθυγραμμιστούν τα μη μισθολογικά προνόμια σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, με τη χρήση των βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε.
Αξιολόγηση στο Δημόσιο 
        Η Ελληνική πρόταση περιλαμβάνει νέα νομοθεσία, η οποία κατά την εφαρμογή της, θα επιτρέπει την πρόσληψη στελεχών, προκειμένου να αξιολογήσουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο, με την πρόσληψη των στελεχών αυτών, να ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου.
Τα στελέχη αυτά θα συνεχίσουν να ελέγχουν και να εντοπίζουν παράνομες προσλήψεις στο Δημόσιο και προσωρινές διαταγές και θα λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα επιβολής, σύμφωνα με την πρόταση.

«Κρας τεστ» στις προτάσεις της κυβέρνησης και των θεσμών για Ασφαλιστικό - Εργασιακό.

         Σχετικά μικρή απόσταση χωρίζει την κυβέρνηση και τους θεσμούς στα θέματα των συντάξεων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έχουν συμφωνήσει στο ύψος των περικοπών που θα πρέπει να γίνουν στη συνταξιοδοτική δαπάνη, αλλά, διαφωνούν στο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και στην αναμόρφωση του συστήματος των προνοιακών επιδομάτων μέσω αναδιάταξης και...περικοπών.
       Μεγαλύτερη ήταν και είναι η απόσταση στα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις - κατώτατος μισθός - ομαδικές απολύσεις - απεργιακός νόμος) για τα οποία οι θεσμοί έχουν ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος διαβούλευσης για να ακολουθηθεί ό,τι ισχύει στην Ευρώπη για όλα τα ζητήματα και την αποφυγή οποιαδήποτε μονομερούς ενέργειας έως το τέλος του 2015
Κωδικοποιημένα οι θεσεις έχουν ως εξής:
1. Ασφαλιστικό
Συνταξιοδοτική δαπάνη
Κυβέρνηση: Περικοπή 0,25% - 0,5% του ΑΕΠ για φέτος και 1% του ΑΕΠ για το 2016.
Θεσμοί: Σύγκλιση απόψεων
ΕΚΑΣ- Προνοιακά επιδόματα
Κυβέρνηση : Αντικατάστασή του ΕΚΑΣ έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 - αναμόρφωση συστήματος κοινωνικής προστασίας χωρίς περικοπές.
Θεσμοί: Κατάργησή του ΕΚΑΣ έως το 2019. Το 2015 περικοπή για το 20% των δικαιούχων και από το 2016 εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με χρηματοδότηση από την ανακατανομή όλων των προνοιακών επιδομάτων (ζητείται η εξοικονόμηση 900 εκατ ευρώ)
Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Κυβέρνηση : Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τις 31η Οκτωβρίου έως και 2022, σταδιακά στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης για όλους. Διασώζονται μόνο εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και μητέρες με ανήλικο ΑμεΑ. Αύξηση του "πέναλτι" πρόωρης εξόδου 10% επιπλέον του 6% δηλαδή στο 16% για την έξοδο κατά 1 χρόνο νωρίτερα από το έτος που θα προστίθεται.
Θεσμοί: Αύξηση ορίων ηλικίας από 1η Ιουλίου έως 2022. Σύγκλιση στις εξαιρέσεις και στο "πέναλτι" πρόωρης εξόδου.
Εισφορές ασθενείας συνταξιούχων
Κυβέρνηση : Αύξηση από 4% σε 5% για τις κύριες και επιβολή 5% από 0% για τις επικουρικές.
Θεσμοί: Αύξηση από 4% σε 6% για τις κύριες και επιβολή 6% στις επικουρικές
Εισφορές εργαζομένων – εργοδοτών
Κυβέρνηση : Αύξηση κατά 3,9% σε ΙΚΑ - ΟΑΕΔ και 0,5% στα επικουρικά ταμεία. Μείωση από την 1/1/2016 στα επίπεδα του ΙΚΑ των υψηλότερων εισφορών σε ΔΕΚΟ - τράπεζες.
Θεσμοί: Καμία αύξηση
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Κυβέρνηση : Εισφορές ανάλογες με το πραγματικό εισόδημα.
Θεσμοί: Σύγκλιση απόψεων
Επικουρικές συντάξεις
Κυβέρνηση : Απορρίπτει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Θεσμοί: Ζητούν εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή σε αντίθετη περίπτωση "ισοδύναμα" (δημοσιονομικά) μέτρα
Νόμος 3863/2010 (βασική + αναλογική σύνταξη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά)
Κυβέρνηση : Δεν γίνεται καμία αναφορά στο νόμο του '10
Θεσμοί: Ζητούν την πλήρη εφαρμογή του
ΕΤΕΑ
Κυβέρνηση : Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο
Θεσμοί: Συμφωνία για την ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών, με κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Βασική σύνταξη
Κυβέρνηση : Απορρίπτει την πρόταση για μη καταβολή της βασικής σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 67.
Θεσμοί: Ζητούν να καταβάλλεται η βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια σε ηλικία 67 ετών.
Κοινωνικοί πόροι
Κυβέρνηση: Κατάργηση από τις 31 Οκτωβρίου των περισσότερων κοινωνικών πόρων με αντίβαρα μείωση παροχών - συντάξεων ή αύξηση εισφορών
Θεσμοί: Κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων
ΟΓΑ
Κυβέρνηση : Αύξηση εισφορών ή ένταξή του σε άλλο ταμείο.
Θεσμοί: Σύγκλιση απόψεων.
Ενοποίηση ταμείων
Κυβέρνηση : Η διαδικασία των ενοποιήσεων θα ολοκληρωθεί έως το 2018.
Θεσμοί: Η διαδικασία δημιουργίας ενός φορέα για την κύρια ασφάλιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2017.
Δικαστικές αποφάσεις
Κυβέρνηση: Θα υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για δημοσιονομικά "ισοδύναμα" που θα καλύψουν το κόστος από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ (ακύρωση παρακρατήσεων εισφορών και της πλήρους κατάργησης του δώρου σε συνταξιουχους ηλικίας άνω των 60 ετών)
Θεσμοί : Σύγκλιση απόψεων
2. Εργασιακά
Συλλογικές διαπραγματεύσεις - επαναφορά κατώτατου μισθού
Κυβέρνηση : Ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε. Ε. και τη συμβολή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ώστε να προωθηθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο για την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και - σε δύο φάσεις - η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Θεσμοί : Παράταση των διαβουλεύσεων για όλα τα "ανοικτά" θέματα και "καμία νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τους θεσμούς και πάντως όχι πριν από τα τέλη του 2015".
Γ. Γάτος-Eημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Διάφορα Δημοσιεύματα.

        Διαβάστε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας, κάνοντας κλικ  στους συνδέσμους που ακολουθούν:
1. http://www.tempo24.gr/eidisi/28578/nosokomeio-rioy-xepernoyn-tis-5000-ta-hrostoymena-repo-kai-adeies-ekpempoyn-sos-oi
2. http://patratora.gr/archives/110169
3. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=98095
4. http://dete.gr/?p=15435

Συνεδριάζει ΑΥΡΙΟ το Δ.Σ του Νοσοκομείου.

         Σας κάνουμε γνωστό ότι ΑΥΡΙΟ 30/6/15, και ώρα  1 το μεσημέρι, ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ το Δ.Σ του Νοσοκομείου, με 15 συνολικά  θέματα στην ημερήσια διάταξη,  13 Οικονομικά και 2 Διοικητικά, θέματα που μπορείτε να τα διαβάσετε κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://files.acrobat.com/a/preview/ad87f4ba-012c-4717-9df7-eee14c7a86a7

Κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα το Νέο Ενημερωτικό έντυπο του Σωματείου μας.

         Σας κάνουμε γνωστό οτι κυκλοφόρησε ήδη το νέο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ, το τεύχος 70, που αφορά τους μήνες  ΜΑΡΤΗ - ΑΠΡΙΛΗ και  ΜΑΗ του  2015.     
        Αυτό το νέο τεύχος, που τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθεί σ΄ όλους τους χώρους δουλειάς του Νοσοκομείου μας,  μπορείτε να το διαβάσετε στο Ιστότοπο " ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ  Σωματείου" που βρίσκεται στα δεξιά της σελίδας μας, κάνοντας κλίκ πάνω στη σχετική φωτογραφία της πρώτης σελίδας, αλλά και παρακάτω κάνοντας κλίκ στον σχετικό σύνδεσμο:

Τα ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ των ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ που επανέρχονται.....

           Ανατροπές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται προς δημόσια διαβούλευση. Το προσχέδιο που περιλαμβάνει τα κριτήρια και τη διαδικασία αξιολόγησης υπαλλήλων αλλά και προϊσταμένων σε οργανικές μονάδες στο Δημόσιο συντάχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και έχει δοθεί προς ενημέρωση σε φορείς, όπως η ΑΔΕΔΥ.
      Σύμφωνα με το Βήμα, τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών κατατάσσονται στις εξής διακεκριμένες ομάδες:
* Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά (προς πολίτες και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες).
* Αποτελεσματικότητα (ποσοτική και ποιοτική εργασιακή απόδοση και βαθμός επίτευξης των στόχων της ατομικής στοχοθεσίας και συμμετοχής στη στοχοθεσία του τμήματος).
Βαθμολογία
         Με βαθμό 10 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, οι οποίοι πέραν του ότι έχουν επιδείξει εξαιρετική απόδοση στα καθήκοντά τους, έχουν σημειώσει κατά την περίοδο αξιολόγησης εξαιρετικές επιδόσεις. Ως εξαιρετική επίδοση νοείται η προσφορά έργου από τον αξιολογούμενο, από τον οποίο προέκυψε σημαντικό όφελος για την υπηρεσία είτε λόγω της βελτίωσης της παραγωγικότητάς της με εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων ή διαδικασιών είτε λόγω υπερβάλλουσας το κοινό μέτρο προσφοράς εργασίας που διακρίνουν προδήλως τον αξιολογούμενο από τους λοιπούς συναδέλφους του.
        Για τη βαθμολογία με βαθμό 10 απαιτείται η παράθεση από τον αξιολογητή ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα κριτήρια αξιολόγησης, με παράθεση πραγματικών στοιχείων που τη δικαιολογούν και εξετάζεται υποχρεωτικά από ειδική επιτροπή.
       Με βαθμό 9 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετική επίδοση στα καθήκοντά τους και είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίζουν απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε υπηρεσιακό ζήτημα.
    Για τη βαθμολογία με βαθμό 9 απαιτείται η παράθεση από τον αξιολογητή ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης, με παράθεση πραγματικών στοιχείων που τη δικαιολογούν.
     Με τους βαθμούς 7 ή 8 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια.
       Με τους βαθμούς 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας, αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια.
       Με τους βαθμούς 3 ή 4 βαθμολογούνται οι υπάλληλοι οι οποίοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου.
Με τους βαθμούς 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι για την υπηρεσία υπάλληλοι.
       Βαθμολογία κάτω του βαθμού 6 πρέπει να αιτιολογείται ειδικά και να βασίζεται σε στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, όπως η επιβολή πειθαρχικών ποινών, δυσμενών παρατηρήσεων των προϊσταμένων του ή άλλων αντικειμενικών στοιχείων που να υποδηλώνουν μειωμένη ανταπόκριση στα υπηρεσιακά καθήκοντα. Εάν ελλείπουν παρόμοια υποστηρικτικά στοιχεία της δυσμενούς αυτής βαθμολογίας, ο υπάλληλος δύναται να ασκήσει ένσταση.
Συμμετοχικότητα, στοχοθεσία και αξιολόγηση προϊσταμένων
        Κομβικό ζήτημα θεωρείται συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη διαδικασία θέσης στόχων, όπως και γενικότερα στη λειτουργία της διοίκησης.
       Κάθε προϊστάμενος επιπέδου τμήματος και διεύθυνσης αξιολογείται και από τους άμεσους υφισταμένους του-αξιολογούμενους, εφόσον αυτοί είναι τουλάχιστον τρεις.
        Κάθε προϊστάμενος επιπέδου γενικής διεύθυνσης αξιολογείται και από τους υφισταμένους προϊσταμένους επιπέδου διεύθυνσης και τμήματος που υπάγονται στη γενική διεύθυνση.
        Η κατά τα ανωτέρω αξιολόγηση από τους υφισταμένους πραγματοποιείται βάσει ανώνυμου ερωτηματολογίου, το οποίο καταρτίζεται από την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού. Η βαθμολόγηση γίνεται με βάση την κλίμακα «Άριστος», «Πολύ καλός», «Μέτριος».  
       Εάν στις συνολικές απαντήσεις ανά κριτήριο υπερτερεί ο χαρακτηρισμός «Άριστος», η συνολική βαθμολογία των κριτηρίων 1-10 που έχει λάβει ο αξιολογούμενος προϊστάμενος από τον αξιολογητή του προσαυξάνεται κατά 20%.
         Εάν επικρατήσει ο χαρακτηρισμός «Μέτριος», η βαθμολογία αυτή απομειώνεται κατά 20%, ενώ, εάν επικρατήσει ο χαρακτηρισμός «Πολύ καλός», η βαθμολογία παραμένει ως είχε. Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι επικράτησε ο ευμενέστερος χαρακτηρισμός.
     Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα πριν από την κοινοποίηση στους υφισταμένους της αξιολόγησης τους εκ μέρους του προϊσταμένου τους.
Μόρια για επιλογή προϊσταμένων
Για την επιλογή προϊσταμένων μοριοδοτείται η εργασιακή και διοικητική εμπειρία ως εξής:
* Ο χρόνος υπηρεσίας: μέχρι 450 μόρια και συγκεκριμένα για κάθε έτος υπηρεσίας 15 μόρια με ανώτατο όριο τα 30 έτη. Χρόνος υπηρεσίας μεγαλύτερος του εξαμήνου λογίζεται ως πλήρες έτος.
* Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης: μέχρι 150 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 2 μόρια με ανώτατο όριο τους 75 μήνες).
* Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης ή ενδιαμέσου (μεταξύ διεύθυνσης και τμήματος) επιπέδου: μέχρι 200 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 1 μόριο με ανώτατο όριο τους 200 μήνες).
* Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου τμήματος ή αυτοτελούς γραφείου: μέχρι 100 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 0,5 μόρια με ανώτατο όριο τους 200 μήνες).
       Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει υποψήφιος από τον χρόνο υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης, προϊσταμένου διεύθυνσης και προϊσταμένου τμήματος υπολογίζονται με ανώτατο όριο τους 180 μήνες και δεν μπορεί να υπερβεί τα 380 μόρια.
       Σε περίπτωση άσκησης καθηκόντων ευθύνης χωρίς επιλογή από το αρμόδιο συμβούλιο προσμετράται μόνο το μισό των ανωτέρω μορίων.
Ψυχομετρικά τεστ, δομημένη συνέντευξη για θέσεις ευθύνης
       Επίσης, για θέση ευθύνης προβλέπεται δομημένη συνέντευξη από αρμόδια συμβούλια. Κατά το στάδιο αυτό λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, τα οποία περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου, η αίτηση υποψηφιότητας, το αποτέλεσμα της ψυχομετρικής δοκιμασίας και η δήλωση ενδιαφέροντος.
Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες:
* Συζήτηση επί ερωτήσεων σχετικών με τη γνώση του αντικειμένου του φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης γενικότερα σε σχέση και με τις ανάλογες δεξιότητες και προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό του.
* Ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου (situational interview) που έχει σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις. Ο υποψήφιος επιλέγει με κλήρωση τις ερωτήσεις και ένα από τα υποθετικά σενάρια, από την τράπεζα θεμάτων και ερωτήσεων της παραγράφου 7 πριν από την έναρξη της συνέντευξης.
        Για τη βαθμολόγηση λαμβάνονται υπόψη, επίσης, η εν γένει ποιότητα της παρουσίασης της προσωπικότητας του από τον ίδιο τον υποψήφιο, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης άγχους και η δημιουργικότητα.
Συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων
       Στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι συνιστάται στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), το οποίο είναι αρμόδιο για την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση, εκτός των θεμάτων πειθαρχικού δικαίου, των ανωτάτων υπαλλήλων του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με εξαίρεση την Ακαδημία Αθηνών, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
       Το ΕΙΣΕΠ είναι δεκαμελές και αποτελείται από δύο αντιπροέδρους του ΑΣΕΠ με τους αναπληρωτές τους, έξι μέλη του ΑΣΕΠ με τους αναπληρωτές τους, που προτείνονται από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, δύο βοηθούς Συνηγόρου του Πολίτη που προτείνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη με τους αναπληρωτές τους, επίσης βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη.
       Λειτουργεί σε δύο πενταμελείς συνθέσεις, κάθε μία από τις οποίες προεδρεύεται από τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και στην οποία συμμετέχουν τρία μέλη του ΑΣΕΠ και ένας βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Συντάξεις: Ποιοι γλιτώνουν τα 67 – Τι γίνεται σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες.

         Όλα ακόμη είναι ανοιχτά. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, ωστόσο με τα στοιχεία μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές κατηγορίες εργαζομένων με κατοχυρωμένο δικαίωμα που δεν θα χρειαστεί να περιμένουν ως τα 67 για να πάρουν σύνταξη.
        Με τα στοιχεία που υπάρχουν ως τώρα διασώζονται όσοι έχουν πιάσει και τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης. Η ελληνική πλευρά πιέζει να διατηρηθεί και η 25ετία στο Δημόσιο.
          Ιδού λοιπόν ποιοι φαίνεται ότι γλιτώνουν τα 67
ΔΗΜΟΣΙΟ:

Άνδρες με 25 έτη ως 31/12/10 στα 60 μειωμένη, στα 65 πλήρη
Άνδρες με 25 έτη ως 31/12/11στα 56 μειωμένη στα 61 πλήρη
Άνδρες με 25 έτη ως 31/12/12 στα 58 μειωμένη στα 63 πλήρη
Άνδρες με 25 έτη και ανήλικο τέκνο ως 31/12/11 στα 52 έτη
Άνδρες με 25 έτη και ανήλικο τέκνο ως 31/12/12 στα 55 έτη

Γυναίκες με 25 έτη ως 31/12/10 55 μειωμένη 60 πλήρη
Γυναίκες με 25 έτη ως 31/12/11 56 μειωμένη 61 πλήρη
Γυναίκες με 25 έτη ως 31/12/12 58 μειωμένη 63 πλήρη

Γυναίκες με 25 έτη και ανήλικο τέκνο ως 31/12/10 στα 50
Γυναίκες με 25 έτη και ανήλικο τέκνο ως 31/12/11 στα 52
Γυναίκες με 25 έτη και ανήλικο τέκνο ως 31/12/12 στα 55
ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Άνδρες με 25 έτη ως 31/12/10 στα 60 μειωμένη, στα 65 πλήρη
Άνδρες με 25 έτη ως 31/12/11στα 60 μειωμένη στα 65 πλήρη
Άνδρες με 25 έτη ως 31/12/12 στα 60 μειωμένη στα 65 πλήρη

Γυναίκες με 25 έτη ως 31/12/10 55 μειωμένη 60 πλήρη
Γυναίκες με 25 έτη ως 31/12/11 56 μειωμένη 61 πλήρη
Γυναίκες με 25 έτη ως 31/12/12 57 μειωμένη 62 πλήρη

Γυναίκες με 25 έτη και ανήλικο τέκνο ως 31/12/10 στα 50
Γυναίκες με 25 έτη και ανήλικο τέκνο ως 31/12/11 στα 50 μειωμένη στα 52 πλήρη
Γυναίκες με 25 έτη και ανήλικο τέκνο ως 31/12/12 στα 53 μειωμένη στα 55 πλήρη
Γυναίκες με 25 έτη και ανήλικο τέκνο ως 31/12/13 στα 62 μειωμένη στα 67 πλήρη.
Αναδημοσίευση από newsit.gr

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" ξεχωρίζει για την παροχή υπηρεσιών.

          Σε ένα γκρεμισμένο οικοδόμημα δημόσιας υγείας, όπου το ΕΣΥ του αείμνηστου Γεώργιου Γεννηματά, έχει χάσει κάθε στόχο και είναι ευάλωτο στις όποιες οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις, ξεχωρίζουν προσπάθειες ανθρώπων επιστημόνων, όπου πέρα από τον όρκο του «Ιπποκράτη»,  σέβονται το συνάνθρωπό τους, που χρήζει της βοηθείας τους και εκούσια ανταποκρίνονται σε περιστατικά, πέραν του ωραρίου τους, που βέβαια οι υπερωρίες αυτές δεν διεκδικούνται από κανένα Διοικητή ΥΠΕ, ούτε Υπουργό Υγείας. Πρόκειται για τις υπηρεσίες, που προσφέρει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» με επικεφαλής τη διευθύντριά του κα. Κωνσταντίνα Σωτηριάδου και τους εργαζόμενους του κέντρου όλων των καθηκόντων, έτσι όπως είχε οραματιστεί ο Γεννηματάς το ΕΣΥ.
         Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας  του εν λόγω νοσοκομείου, αποτελεί τη βασική μονάδα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα πλαίσια της Κοινοτικής Ψυχιατρικής.Προσανατολίζεται στην ανάγκη για έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων κυρίως μέσα στην κοινότητα και λιγότερο σε ειδικούς χώρους (κλινικές, κλπ.).
         Είναι γεγονός, πως τον τελευταίο καιρό λόγω των οικονομικών προβλημάτων και όχι μόνο, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, που για τον καθένα έχει το δικό του μέγεθος και πελαγώνει, χωρίς να απαιτείται εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική, ούτε καν φαρμακευτική αγωγή. Σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, που κάποιο πρόβλημα τους αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξή τους, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του «Αγίου Ανδρέα» παρέχει βοήθεια μέσα από «ομάδα εξέλιξης της προσωπικότητας». Είναι κάτι, που πρώτη φορά συμβαίνει στην ιατρική διοικητική περιοχή της 6ης ΥΠΕ, από κρατικό φορέα.
         Αυτή η ομάδα συστάθηκε από τη φιλανθρωπία των εργαζομένων του Κέντρου, προκειμένου συνάνθρωποί τους να καταφέρουν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους. Με επικεφαλής τους θεραπευτές την Παιδοψυχίατρο Κωνσταντίνα Σωτηριάδου, τη νοσηλεύτρια ψυχιατρικής Χρύσα Στρατάκη, τους ψυχολόγους Χρήστο Σπηλιώτη και Άννα Σολωμού αντίστοιχα, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες με το γνωστικό τους αντικείμενο και την ανθρωπιστική τους παιδεία αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση στο χώρο της Υγείας, που είναι ευαίσθητος τομέας σε όλες τις εκφάνσεις των σωματικών προβλημάτων και ακόμα περισσότερο των ψυχικών.
Αναδημοσίευση από Attacktv

Πάτρα: Αναβλήθηκαν δέκα χειρουργεία στο Νοσοκομείο του Ρίου - Με αναρρωτική άδεια όλες οι νοσηλεύτριες.

         Περίμεναν να χειρουργηθούν χθες, αλλά η επέμβαση θα γίνει τελικά άλλη μέρα. Τουλάχιστον δέκα νοσηλευόμενοι υποβλήθηκαν στην σωματική και ψυχολογική προετοιμασία για να χειρουργηθούν χθες το πρω,ί κι ενώ περίμεναν τον τραυματιοφορέα να τους μεταφέρει στα χειρουργεία, τους ανακοινώθηκε η αναβολή της επέμβασης! Αιτία;
        Η ομαδική αναρρωτική άδεια 4 νοσηλευτριών του τμήματος, που εδώ και χρόνια υποφέρει από έλλειψη προσωπικού. Το γεγονός ξεσήκωσε τους ασθενείς και τους συγγενείς τους που είχαν προετοιμαστεί για το χειρουργείο και τελικά μπήκαν εκ νέου σε αναμονή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έστειλε αμέσως γιατρό στα σπίτια των 4 νοσηλευτριών για να διαπιστώσει. αν όντως ήσαν ασθενείς, γράφει η Πελοπόννησος.
         Ο Διοικητής Χαράλαμπος Μπονάνος επεσήμανε για μια ακόμα φορά ότι  θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να προχωρήσουν σε ανακατανομή του προσωπικού για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς. Το Νοσοκομείο διαθέτει 13 χειρουργικές αίθουσες από τις οποίες λειτουργούν οι 8. Απαιτούνται άλλα 20 άτομα για τα χειρουργεία και 12 για το αναισθησιολογικό τμήμα. Αξίζει να σημειωθεί πως το νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων δεν έχει πάρει ούτε μία άδεια τα τελευταία δύο χρόνια. Η πλειοψηφία εμφανίζει το σύνδρομο της Εργασιακής Εξουθένωσης γνωστό και ως Burn Out. Σύνδρομο με έντονα σωματικά συμπτώματα όπως κόπωση, πόνοι στην πλάτη, διαταραχές στον ύπνο καρδιαγγειακές παθήσεις και ημικρανίες.
         To  πρόβλημα  της έλειψης προσωπικού ιδιαίτερα στον Άγιο Ανδρέα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα έντονο, όπως είχε πρόσφατα αναδείξει εκ νέου τοthebest.gr,καταγράφοντας τα προβλήματα του ΕΣΥ στα χρόνια της κρίσης.
Αναδημοσίευση από το The Best.

Πάτρα:"Να δοθεί εντολή άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή για τον αξονικό τομογράφο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο"

          Με αφορμή δημοσιεύματα για το ζήτημα κινδύνου κατάσχεσης του αξονικού τομογράφου, καθώς ακόμη δεν έχει καταβληθεί το ποσό δαπάνης στον δικαιούχο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημειώνει τα παρακάτω:
           Οι ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αποπληρωμή των χρημάτων προς τους αναδόχους που έχουν αναλάβει και κάνει την προμήθεια του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίον, είναι οι ακόλουθες:
Αξονικός Τομογράφος (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίον)
-          Ποσό σύμβασης 688.800 ευρώ
-          8/5 ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ζητήθηκε η κατανομή του ποσού
-          18/6 εγκρίθηκε η κατανομή από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη
-          Δεν μπήκαν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας
Μαγνητικός Τομογράφος (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίον)
-          Ποσό σύμβασης 849.930 ευρώ
-          8/5 ζητήθηκε η κατανομή του ποσού
-          18/6 εγκρίθηκε η κατανομή από το αρμόδιο Υπουργείο
-          Δεν μπήκαν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας
        Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ολοκληρώσει εγκαίρως όλες τις διαδικασίες, όπως προβλέπονται κατά τη σύμβαση, όπως επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες διαδικασίες και από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά η καθυστέρηση υπάρχει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
        «Θα πρέπει να δοθεί εντολή άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή των δικαιούχων», υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως «είναι δυστυχώς, γνωστό το πρόβλημα της ρευστότητας, όμως είναι ευθύνη της κυβέρνησης για να λυθεί το ζήτημα και να δοθούν άμεσα τα χρήματα».

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Επιτάχυνση των εργασιών και καλύτερη ροή χρηματοδότησης ζήτησε ο Περιφερειάρχης για τον "Άγιο Ανδρέα"


     Η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία για την ένταξη σημαντικών έργων για την Υγεία στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Γιαννόπουλο και τον υποδιοικητή Μιλτιάδη Ζαμπάρα.   
       Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ε.Δ.Α.) Άλκηστις Σταθοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, ο προϊστάμενος Προγραμματισμού Ε.Π. και Αξιολόγησης της Ε.Δ.Α. Βαγγέλης Γεωργίου και ο υπεύθυνος του τμήματος Διαχείριση Οικιακών και Βιομηχανικών Αποβλήτων, Υποδομές Υγείας της Ε.Δ.Α. Αριστείδης Μαμασιούλας.
         Ο κ. Κατσιφάρας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση – δελτίο Τύπου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα που ανέλαβαν προσφάτως ο Διοικητής και ο υποδιοικητής της 6ης Υ.Πε. ζητώντας, ταυτόχρονα τη διαρκή και στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο μέσω ΕΣΠΑ αλλά και να υπάρξει από κοινού συμβολή στην συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών Υγείας με τη χρηματοδότηση από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.
         Ο Περιφερειάρχης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στα έργα που γίνονται με το ΕΣΠΑ, όπως η ανακατασκευή του πολυώροφου κτιρίου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ζητώντας την επιτάχυνση των εργασιών και κυρίως την καλύτερη ροή χρηματοδότησης, ώστε αυτά να ολοκληρωθούν εντός των συμβατικών προθεσμιών και να μην υπάρχει κίνδυνος μη υλοποίησής τους.
          Να υπενθυμίσουμε πως το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό ένταξης 20.739.217 ευρώ, ενώ το ποσό της σύμβασης φθάνει στα 14.943.811,64 ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του πολυώροφου τμήματος του Κεντρικού Κτιρίου, το οποίο αποτελείται από ένα υπόγειο, ισόγειο και επτά ορόφους, εκτέλεση οικοδομικών και Η/Μ εργασιών, καθώς και στην προμήθεια – εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στο κτίριο αυτό.
         Σημειώνεται πως στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί συνολικά 17 έργα για την Υγεία, προϋπολογισμού 95.000.000 ευρώ με συμβάσεις και νομικές δεσμεύσεις περίπου 89.000.000 ευρώ.
         Επιπλέον, στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της προμήθειας των 15 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ.
       «Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια τον Φεβρουάριο του 2011, όμως παρά τις συνεχείς πιέσεις μας προς τους αρμοδίους, δεν έχουμε εξέλιξη και η προμήθεια αυτών των οχημάτων που θα συμβάλλουν στο σημαντικό έργο που γίνεται για την υγεία, κινδυνεύει να χαθεί, αν άμεσα δεν μας γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης του διαγωνισμού» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
          Ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με τη διοίκηση της 6ης Υ.Πε. έγινε και για την ενεργειακή αναβάθμιση με σύγχρονες μεθόδους και υλικά των πλέον ενεργοβόρων κτιρίων των νοσοκομείων, όπως είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίον, έτσι ώστε να μειωθεί η ενεργειακή σπατάλη.
          Κλείνοντας, συζητήθηκε το ζήτημα της καλής και έγκαιρης προετοιμασίας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο και τον ρεαλιστικό σχεδιασμό που θα πρέπει να κάνει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία έχει την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πλήρη εικόνα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Να σημειωθεί πως τα κτιριακά δεν είναι επιλέξιμα για το ΣΕΣ 2014-2020.
         «Το όραμά μας ως Περιφέρεια είναι να μπορούμε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας και ιδίως αυτούς που πλέον δεν έχουν, τώρα με την οικονομική κρίση, ένα κράτος δίκαιης μεταχείρισης και στον τομέα της Υγείας. Και σε αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας ώστε να μπορούμε να τους προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως «θέλουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τον νέο Διοικητή κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος ανέλαβε μεγάλη ευθύνη και σηκώνει μεγάλο “βάρος” εν μέσω κρίσης. Συνεργασία για τον εξοπλισμό των νοσηλευτικών μας ιδρυμάτων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Αναδημοσίευση από Attacktv

Πάτρα: ραντεβού στη Δερματολογική Κλινική του ΠΓΝΠ μεταφέρεται από 8/7 στις 17/8 – Αγανακτισμένοι οι ασθενείς, φοβούνται για την υγεία τους, με την καθυστερημένη διάγνωση

     Με τις μνημονιακές πολιτικές και τα μέτρα λιτότητας στα νοσοκομεία από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του «ετοιμόρροπου» Εθνικού Συστήματος Υγείας  με την απειλή της ζωής των ασθενών είτε σε νευραλγικές κλινικές νοσοκομείων, είτε στα Τακτικά Εξωτερικά Περιστατικά, με ραντεβού, που αγγίζουν το δίμηνο και πλέον.
        Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγγελία αναγνωστών του attacktv.gr, που είχαν κλείσει ραντεβού σε Δερματολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του  Ρίου  για τις 8 Ιουλίου και σήμερα ενημερώθηκαν από τη Γραμματεία του εν λόγω νοσοκομείου πως το ραντεβού μεταφέρεται στις 17 Αυγούστου. Οι ασθενείς αγανάκτησαν, γιατί για το ραντεβού τους δεν είχαν ζητήσει κάποιο συγκεκριμένο γιατρό, αλλά κάποιον δερματολόγο. Η γραμματεία βέβαια τους εξήγησε ότι δεν είναι δική της απόφαση, αλλά πως τα κανονίζουν οι γιατροί. Σε ένα Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν υπάρχει δερματολόγος για ένα και πλέον μήνα λόγω θέρους; Οι άδειες ρυθμίζονται με γνώμονα μόνο τις εξυπηρετήσεις των γιατρών, χωρίς να υπάρχει η ευαισθησία για τον ασθενή συνάνθρωπο;
        Αν οι ασθενείς του μετατιθέμενου ραντεβού στις 17 Αυγούστου, διαγνωστούν με κάποια υποψία μελανώματος, ποιος τους δίνει το χρόνο που έχασαν;
        Δεν πρέπει να υπάρχει καλύτερη εσωτερική οργάνωση για την εύρυθμη  λειτουργία των κλινικών, για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους φορολογούμενους ασθενείς, ώστε να μην στερείται ειδικοτήτων ένα νοσοκομείο, που καλύπτει τη Δυτική Ελλάδα; Ο Διοικητής του κ. Χαράλαμπος Μπονάνος καλείται να εμφανίζεται ως ο «πυροσβέστης» στις «φωτιές», που ανάβει το προσωπικό στις ανάγκες των ασθενών, προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελλείψεων υλικών και προσωπικού και συμπεριφορών, που απέχουν παρασάγγας  από τον όρκο του Ιπποκράτη.
Αναδημοσίευση από Attacktv

Διάφορα Δημοσιεύματα.

     Διαβάστε διάφορα τοπικά δημοσιεύματα, σχετικά με τον χώρο μας, κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

Αλλάζει το Δημόσιο αλά γαλλικά - Το προσχέδιο νόμου για την αξιολόγηση

        «Γαλλικό άρωμα» θα έχει το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και η επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς θα στηρίζεται στις αρχές του γαλλικού μοντέλου και με βασικά χαρακτηριστικά την αξιολόγηση από τους προϊσταμένους, τους υφισταμένους, αλλά και την κοινωνία, θα έχει ως στόχο την ταχύτερη εξέλιξη των εργαζομένων, χωρίς να συνδέεται με τις αποδοχές, ενώ, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. 

      Καινοτομία στο νέο σύστημα αποτελεί η «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους, με την ενεργοποίηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, αλλά και την αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία. 

     Στο νέο σύστημα αξιολόγησης θα υπάγονται οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι υπάλληλοι δικαστηρίων, εισαγγελιών, βουλής, το προσωπικό ανεξάρτητων αρχών κλπ. Δεν θα υπάγονται στην αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι θρησκευτικοί λειτουργοί των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κλπ.

      Η αξιολόγηση θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνονται προϋπηρεσία, σπουδές, σεμινάρια, γνώση ξένων γλωσσών και κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων, με συνέντευξη, την οποία θα παραχωρούν σε ειδικές επιτροπές με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ, με γραπτές εξετάσεις, καθώς και με τεστ ψυχομετρικών στοιχείων.
      Ακόμη θα αξιολογείται η γνώση του αντικειμένου, το
ενδιαφέρον και η δημιουργικότητα του υπαλλήλου και μεταξύ άλλων, με την επαγγελματική επάρκεια, την αφοσίωση στην εργασία, ανάληψη ευθυνών, συμπεριφορά προς τους πολίτες, ποσοτική και ποιοτική απόδοση κλπ.
     Η κλίμακα βαθμολογία ορίζεται από το 1 έως το 10. Με 10-9 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, με 8-7 οι πολύ καλοί υπάλληλοι, με 5-6 οι καλοί, με 4-3 αυτοί που αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου και με 2-1 οι εντελώς ακατάλληλοι, για την υπηρεσία. Σημειώνεται ότι βαθμολογία κάτω του βαθμού 6 πρέπει να αιτιολογείται ειδικά και να βασίζεται σε στοιχεία του προσωπικού μητρώου υπαλλήλου, όπως η επιβολή πειθαρχικών ποινών, δυσμενών παρατηρήσεων των προϊσταμένων και άλλων αντικειμενικών στοιχείων.
         Επίσης, η διαδικασία επιλογής θα περιλαμβάνει ψηφοφορία από τους υφιστάμενους σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης, ενώ καθοριστική θα είναι και αξιολόγηση μέσω του κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, με σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.
          Τονίζεται ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και σε περίπτωση που ένας υπάλληλος λάβει αρνητική βαθμολογία θα αναζητούνται τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητάς του είτε με μετεκπαίδευση είτε με τη μετάταξή του σε άλλη θέση, όπου μπορεί να αποδώσει περισσότερο.
         Τέλος, το νέο σύστημα αξιολόγησης, με εξαίρεση την εφαρμογή της στοχοθεσίας, εφαρμόζεται αναδρομικά για τους υπαλλήλους όλων των κατηγοριών καθώς και για τους προϊσταμένους για το έτος αξιολόγησης 2014, ενώ για τους προϊσταμένους γενικής διεύθυνσης ισχύει η αξιολόγηση του 2014 και οι εκθέσεις που συντάχθηκαν κατ' εφαρμογή της. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2014 θα συνταχθούν το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.
Αναδημοσίευση από NEWSIT

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Συνεδριάζει ΣΗΜΕΡΑ το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΑΔΕΔΥ.

           Σας κάνουμε γνωστό ότι ΣΗΜΕΡΑ 26/6/15, Συνεδριάζει στην Αθήνα το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΑΔΕΔΥ, βάσει της παρακάτω σχετικής πρόσκλησης. 
 
      ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:   Προς τους Γενικούς Συµβούλους της Α.∆.Ε.∆.Υ.   
    Καλείστε σε συνεδρίαση του Γενικού Συµβουλίου της Α.∆.Ε.∆.Υ. την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, µε ώρα έναρξης 09:30π.µ. στο  Ξενοδοχείο «NOVOTEL» (Mιχ. Βόδα 4-6, Πλ. Βάθη) µε θέµατα  Ηµερήσιας ∆ιάταξης:
       -  Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής
       -  Απολογισµός
       -  Πρόγραµµα ∆ράσης Α.∆.Ε.∆.Υ.
       - Τρέχοντα   θέματα.
                                Από το Γενικό Συµβούλιο της Α.∆.Ε.∆.Υ.

Διάφορα τοπικά Δημοσιεύματα.

       Διαβάστε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας, κάνοντας κλικ στους συνδέσμους που ακολουθούν:
1. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=97938
2. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/337851
3. http://patratora.gr/archives/109354
4. http://www.attacktv.gr/news/Pages/view.aspx?nID=38968
5. http://skaipatras.gr/skai-local/item/113151-a.html

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ με ΔΙΟΙΚΗΣΗ 6ης Υ.Πε.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Η Υγεία στο επίκεντρο της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την 6η Υ.Πε.

       Η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία για την ένταξη σημαντικών έργων για την Υγεία στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Γιαννόπουλο και τον υποδιοικητή Μιλτιάδη Ζαμπάρα.
        Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ε.Δ.Α.)  Άλκηστις Σταθοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, ο προϊστάμενος Προγραμματισμού Ε.Π. και Αξιολόγησης της Ε.Δ.Α. Βαγγέλης Γεωργίου και ο υπεύθυνος του τμήματος Διαχείριση Οικιακών και Βιομηχανικών Αποβλήτων, Υποδομές Υγείας της Ε.Δ.Α. Αριστείδης Μαμασιούλας.
        Ο κ. Κατσιφάρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα που ανέλαβαν προσφάτως ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 6ης Υ.Πε. ζητώντας, ταυτόχρονα τη διαρκή και στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και να υπάρξει από κοινού συμβολή στην συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών Υγείας με τη χρηματοδότηση από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.
       Ο Περιφερειάρχης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στα έργα που γίνονται με το ΕΣΠΑ, όπως η κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ζητώντας την επιτάχυνση των εργασιών και κυρίως την καλύτερη ροή χρηματοδότησης, ώστε αυτά να ολοκληρωθούν εντός των συμβατικών προθεσμιών και να μην υπάρχει κίνδυνος μη υλοποίησής τους.
        Να υπενθυμίσουμε πως το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό ένταξης 20.739.217 ευρώ, ενώ το ποσό της σύμβασης φθάνει στα 14.943.811,64 ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του πολυώροφου τμήματος του Κεντρικού Κτιρίου, το οποίο αποτελείται από ένα υπόγειο, ισόγειο και επτά ορόφους, εκτέλεση οικοδομικών και Η/Μ εργασιών, καθώς και στην προμήθεια – εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στο κτίριο αυτό.
Σημειώνεται πως στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί συνολικά 17 έργα για την Υγεία, προϋπολογισμού 95.000.000 ευρώ με συμβάσεις και νομικές δεσμεύσεις περίπου 89.000.000 ευρώ.
Επιπλέον, στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της προμήθειας των 15 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ.
«Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια τον Φεβρουάριο του 2011, όμως παρά τις συνεχείς πιέσεις μας προς τους αρμοδίους, δεν έχουμε εξέλιξη και η προμήθεια αυτών των οχημάτων που θα συμβάλλουν στο σημαντικό έργο που γίνεται για την υγεία, κινδυνεύει να χαθεί, αν άμεσα δεν μας γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης του διαγωνισμού» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με τη διοίκηση της 6ης Υ.Πε. έγινε και για την ενεργειακή αναβάθμιση με σύγχρονες μεθόδους και υλικά των πλέον ενεργοβόρων κτιρίων των νοσοκομείων, όπως είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίον, έτσι ώστε να μειωθεί η ενεργειακή σπατάλη.
       Κλείνοντας, συζητήθηκε το ζήτημα της καλής και έγκαιρης προετοιμασίας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο και τον ρεαλιστικό σχεδιασμό που θα πρέπει να κάνει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία έχει την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πλήρη εικόνα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Να σημειωθεί πως τα κτιριακά δεν είναι επιλέξιμα για το ΣΕΣ 2014-2020.
         «Το όραμά μας ως Περιφέρεια είναι να μπορούμε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας και ιδίως αυτούς που πλέον δεν έχουν, τώρα με την οικονομική κρίση, ένα κράτος δίκαιης μεταχείρισης και στον τομέα της Υγείας. Και σε αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας ώστε να μπορούμε να τους προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τον νέο Διοικητή κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος ανέλαβε μεγάλη ευθύνη και σηκώνει μεγάλο ‘βάρος’ εν μέσω κρίσης. Συνεργασία για τον εξοπλισμό των νοσηλευτικών μας ιδρυμάτων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Επανέρχονται οι ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ;

       Ανατροπές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται προς δημόσια διαβούλευση. Το προσχέδιο που περιλαμβάνει τα κριτήρια και τη διαδικασία αξιολόγησης υπαλλήλων αλλά και προϊσταμένων σε οργανικές μονάδες στο Δημόσιο συντάχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και έχει δοθεί προς ενημέρωση σε φορείς, όπως η ΑΔΕΔΥ.
      Σύμφωνα με το Βήμα, τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών κατατάσσονται στις εξής διακεκριμένες ομάδες:
* Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά (προς πολίτες και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες).
* Αποτελεσματικότητα (ποσοτική και ποιοτική εργασιακή απόδοση και βαθμός επίτευξης των στόχων της ατομικής στοχοθεσίας και συμμετοχής στη στοχοθεσία του τμήματος).
Βαθμολογία
         Με βαθμό 10 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, οι οποίοι πέραν του ότι έχουν επιδείξει εξαιρετική απόδοση στα καθήκοντά τους, έχουν σημειώσει κατά την περίοδο αξιολόγησης εξαιρετικές επιδόσεις. Ως εξαιρετική επίδοση νοείται η προσφορά έργου από τον αξιολογούμενο, από τον οποίο προέκυψε σημαντικό όφελος για την υπηρεσία είτε λόγω της βελτίωσης της παραγωγικότητάς της με εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων ή διαδικασιών είτε λόγω υπερβάλλουσας το κοινό μέτρο προσφοράς εργασίας που διακρίνουν προδήλως τον αξιολογούμενο από τους λοιπούς συναδέλφους του.
        Για τη βαθμολογία με βαθμό 10 απαιτείται η παράθεση από τον αξιολογητή ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα κριτήρια αξιολόγησης, με παράθεση πραγματικών στοιχείων που τη δικαιολογούν και εξετάζεται υποχρεωτικά από ειδική επιτροπή.
       Με βαθμό 9 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετική επίδοση στα καθήκοντά τους και είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίζουν απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε υπηρεσιακό ζήτημα.
    Για τη βαθμολογία με βαθμό 9 απαιτείται η παράθεση από τον αξιολογητή ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης, με παράθεση πραγματικών στοιχείων που τη δικαιολογούν.
     Με τους βαθμούς 7 ή 8 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια.
       Με τους βαθμούς 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας, αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια.
       Με τους βαθμούς 3 ή 4 βαθμολογούνται οι υπάλληλοι οι οποίοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου.
Με τους βαθμούς 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι για την υπηρεσία υπάλληλοι.
       Βαθμολογία κάτω του βαθμού 6 πρέπει να αιτιολογείται ειδικά και να βασίζεται σε στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, όπως η επιβολή πειθαρχικών ποινών, δυσμενών παρατηρήσεων των προϊσταμένων του ή άλλων αντικειμενικών στοιχείων που να υποδηλώνουν μειωμένη ανταπόκριση στα υπηρεσιακά καθήκοντα. Εάν ελλείπουν παρόμοια υποστηρικτικά στοιχεία της δυσμενούς αυτής βαθμολογίας, ο υπάλληλος δύναται να ασκήσει ένσταση.
Συμμετοχικότητα, στοχοθεσία και αξιολόγηση προϊσταμένων
        Κομβικό ζήτημα θεωρείται συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη διαδικασία θέσης στόχων, όπως και γενικότερα στη λειτουργία της διοίκησης.
       Κάθε προϊστάμενος επιπέδου τμήματος και διεύθυνσης αξιολογείται και από τους άμεσους υφισταμένους του-αξιολογούμενους, εφόσον αυτοί είναι τουλάχιστον τρεις.
        Κάθε προϊστάμενος επιπέδου γενικής διεύθυνσης αξιολογείται και από τους υφισταμένους προϊσταμένους επιπέδου διεύθυνσης και τμήματος που υπάγονται στη γενική διεύθυνση.
        Η κατά τα ανωτέρω αξιολόγηση από τους υφισταμένους πραγματοποιείται βάσει ανώνυμου ερωτηματολογίου, το οποίο καταρτίζεται από την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού. Η βαθμολόγηση γίνεται με βάση την κλίμακα «Άριστος», «Πολύ καλός», «Μέτριος».  
       Εάν στις συνολικές απαντήσεις ανά κριτήριο υπερτερεί ο χαρακτηρισμός «Άριστος», η συνολική βαθμολογία των κριτηρίων 1-10 που έχει λάβει ο αξιολογούμενος προϊστάμενος από τον αξιολογητή του προσαυξάνεται κατά 20%.
         Εάν επικρατήσει ο χαρακτηρισμός «Μέτριος», η βαθμολογία αυτή απομειώνεται κατά 20%, ενώ, εάν επικρατήσει ο χαρακτηρισμός «Πολύ καλός», η βαθμολογία παραμένει ως είχε. Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι επικράτησε ο ευμενέστερος χαρακτηρισμός.
     Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα πριν από την κοινοποίηση στους υφισταμένους της αξιολόγησης τους εκ μέρους του προϊσταμένου τους.
Μόρια για επιλογή προϊσταμένων
Για την επιλογή προϊσταμένων μοριοδοτείται η εργασιακή και διοικητική εμπειρία ως εξής:
* Ο χρόνος υπηρεσίας: μέχρι 450 μόρια και συγκεκριμένα για κάθε έτος υπηρεσίας 15 μόρια με ανώτατο όριο τα 30 έτη. Χρόνος υπηρεσίας μεγαλύτερος του εξαμήνου λογίζεται ως πλήρες έτος.
* Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης: μέχρι 150 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 2 μόρια με ανώτατο όριο τους 75 μήνες).
* Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης ή ενδιαμέσου (μεταξύ διεύθυνσης και τμήματος) επιπέδου: μέχρι 200 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 1 μόριο με ανώτατο όριο τους 200 μήνες).
* Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου τμήματος ή αυτοτελούς γραφείου: μέχρι 100 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 0,5 μόρια με ανώτατο όριο τους 200 μήνες).
       Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει υποψήφιος από τον χρόνο υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης, προϊσταμένου διεύθυνσης και προϊσταμένου τμήματος υπολογίζονται με ανώτατο όριο τους 180 μήνες και δεν μπορεί να υπερβεί τα 380 μόρια.
       Σε περίπτωση άσκησης καθηκόντων ευθύνης χωρίς επιλογή από το αρμόδιο συμβούλιο προσμετράται μόνο το μισό των ανωτέρω μορίων.
Ψυχομετρικά τεστ, δομημένη συνέντευξη για θέσεις ευθύνης
       Επίσης, για θέση ευθύνης προβλέπεται δομημένη συνέντευξη από αρμόδια συμβούλια. Κατά το στάδιο αυτό λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, τα οποία περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου, η αίτηση υποψηφιότητας, το αποτέλεσμα της ψυχομετρικής δοκιμασίας και η δήλωση ενδιαφέροντος.
Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες:
* Συζήτηση επί ερωτήσεων σχετικών με τη γνώση του αντικειμένου του φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης γενικότερα σε σχέση και με τις ανάλογες δεξιότητες και προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό του.
* Ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου (situational interview) που έχει σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις. Ο υποψήφιος επιλέγει με κλήρωση τις ερωτήσεις και ένα από τα υποθετικά σενάρια, από την τράπεζα θεμάτων και ερωτήσεων της παραγράφου 7 πριν από την έναρξη της συνέντευξης.
        Για τη βαθμολόγηση λαμβάνονται υπόψη, επίσης, η εν γένει ποιότητα της παρουσίασης της προσωπικότητας του από τον ίδιο τον υποψήφιο, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης άγχους και η δημιουργικότητα.
Συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων
       Στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι συνιστάται στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), το οποίο είναι αρμόδιο για την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση, εκτός των θεμάτων πειθαρχικού δικαίου, των ανωτάτων υπαλλήλων του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με εξαίρεση την Ακαδημία Αθηνών, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
       Το ΕΙΣΕΠ είναι δεκαμελές και αποτελείται από δύο αντιπροέδρους του ΑΣΕΠ με τους αναπληρωτές τους, έξι μέλη του ΑΣΕΠ με τους αναπληρωτές τους, που προτείνονται από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, δύο βοηθούς Συνηγόρου του Πολίτη που προτείνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη με τους αναπληρωτές τους, επίσης βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη.
       Λειτουργεί σε δύο πενταμελείς συνθέσεις, κάθε μία από τις οποίες προεδρεύεται από τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και στην οποία συμμετέχουν τρία μέλη του ΑΣΕΠ και ένας βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ