Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ την ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ..

         Σας κάνουμε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ΤΡΙΤΗ 3/2/15, ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ.
        Μιλάμε για την τελευταία Συνεδρίαση αυτού του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, του οποίου ως γνωστόν η θητεία λήγει στις 11 του Φλεβάρη, όπου στα πλαίσια του 14ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ, θα εκλεγεί το νέο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Κατρούγκαλος: Κανένα περιθώριο μισθολογικής βελτίωσης.

       Την πρώτη τους συνάντηση γνωριμίας είχαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, στην οποία χάραξαν τον οδικό χάρτη για τη μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών.       Ο κ. Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αφού χαρακτήρισε ουσιαστικό το διάλογο με τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κράτος πιο δημοκρατικό πιο ανοικτό στην κοινωνία, πιο αποτελεσματικό και δεν μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το νέο κράτος χωρίς τους δημοσίους υπαλλήλους».
        Σημειώνοντας πως «ο προηγούμενο διάστημα συνέβη μια δαιμονοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων», ο αναπληρωτής υπουργός, δίνοντας το στίγμα της νέας κυβέρνησης, ανέφερε ότι «κάθε καθεστώς που θέλει να δικαιολογήσει κάποιου είδους μιζέριας κατασκευάζει την εικόνα του δημοσίου υπαλλήλου ως εσωτερικού εχθρού που δήθεν φταίει για τα περισσότερα προβλήματα» και τόνισε: «Πρόκειται να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα. Θα συνεργαστούμε με τον δημόσιο υπάλληλο, αλλάζοντας, όμως, και τον ίδιο τον δημόσιο λειτουργό στα πλαίσια του κράτους που θέλουμε να αλλάξουμε. Επομένως θα έχουμε εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης, θα έχουμε εμπιστοσύνη και στους εκπροσώπους της, αλλά δεν θα αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν».
       Ανέφερε δε ότι «ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, αυτή τη στιγμή, έχει μια δημόσια διοίκηση που δεν της αξίζει, είναι γιατί αυτόν τον καιρό οι πολιτικές της πατρωνίας και του πελατειακού κράτους, της αναξιοκρατίας, ήταν αυτές που επέβαλαν την λειτουργία της σημερινής δημόσιας διοίκησης» και προσέθεσε: «Αυτές οι πολιτικές θα σταματήσουν».
        Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως εξήγησε στην ΑΔΕΔΥ ότι «δεν υπάρχει περιθώριο αυτή την χρονιά για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση της κατάστασης, μολονότι αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρά έχουν θίγει και αυτοί από την μνημονιακή λαίλαπα».
        Από την πλευρά του, ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι «κάθε φορά που γινόταν διάλογος με τους δανειστές οι δημόσιοι υπάλληλοι στέλνονταν ως Ιφιγένεια στο βωμό της θυσίας» και πως ελπίζει «αυτή η στοχοποίηση να ανατραπεί ώστε να έχουμε έναν γόνιμο διάλογο».
        «Για μας πρέπει να σκουπιστεί το τραπέζι από τις 10.500 απολύσεις. Είναι προαπαιτούμενο και φυσικά πρέπει να σταματήσουν οι υπόλοιπες για να εκπληρωθούν οι στόχοι του μνημονίου, και να οικοδομηθεί η μεταξύ μας η εμπιστοσύνη» τόνισε.
        Επίσης, ο κ. Κουτσιουμπέλης, χαρακτήρισε την αξιολόγηση «κατάπτυστη», ενώ σχετικά με τη βελτίωση των μισθών είπε ότι «δεν πιστεύαμε ότι θα ανακτούσαμε αμέσως τις απώλειές μας αλλά ζητήσαμε τουλάχιστον το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων από το μισθολόγιο του 2011» και συμπλήρωσε: «Προς τιμήν του ο υπουργός μας είπε ότι για το 2015 ο κουμπαράς είναι άδειος και δεν προβλέπει κάτι. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε».
         Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ήταν εφ όλης της ύλης, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης θα ανακληθούν όλοι παράνομα απολυμένοι από το Δημόσιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί μία σύγχυση σχετικά με τους ακριβείς αριθμούς, καθώς άλλοι έχουν απολυθεί, άλλοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, άλλοι έχουν επιστρέψει με προσωρινές διαταγές και υπάρχει και μία κατηγορία υπαλλήλων που δεν διεκδίκησαν την επιστροφή τους στο δημόσιο.
         Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι θα καταργηθεί ο Ν. 4250 για την αξιολόγηση, και ζήτησε τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ, μέσα σε ένα μήνα. Δεσμεύτηκε δε ότι η όποια αξιολόγηση των υπαλλήλων στο μέλλον δεν θα συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη, ούτε με δεξαμενές απολύσεων, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για τους άριστους δημόσιους λειτουργούς.
Αναδημοσίευση από Tempo 24.

9,10 και 11Φλεβάρη το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

        Σας κάνουμε γνωστό ότι την 9,10 και 11 Φλεβάρη 2015, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 14ο ΕΚΛΟΓΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ομοσπονδίας μας, της ΠΟΕΔΗΝ.
      Σ΄αυτό το ΣΥΝΕΔΡΙΟ, από το Σωματείο μας συμμετέχουν οι παρακάτω 11 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ, κατά σειρά εκλογής τους, στις εκλογικές διαδικασίες του Σωματείου μας, την 24η και 25η Φλεβάρη 2014.
     - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ     ΚΩΣΤΑΣ.
     - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΠΥΡΟΣ.
     - ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ         ΓΙΑΝΝΗΣ.
     - ΜΑΥΡΙΚΗ               ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ.
     - ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ   ΒΑΣΙΛΗΣ.
     - ΠΕΛΕΚΟΥΔΑΣ       ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
     - ΛΙΩΛΗ                    ΒΕΝΕΔΙΚΤΗ.
     - ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΥ    ΔΗΜΟΣ.
     - ΜΠΑΡΚΑΣ             ΝΙΚΟΣ.
     - ΑΣΛΑΝΙΔΗ            ΚΑΤΕΡΙΝΑ.
     - ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ          ΧΡΗΣΤΟΣ.

Η έλλειψη προσωπικού βγάζει εκτός χειρουργικά τραπέζια – Λειτουργούν 9 από τα 14 στο ΠΓΝΠ.

       Εννέα από τα δεκατέσσερα χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 και μετά όπως επισημαίνει στο thebest.gr o Διοικητής του ΠΓΝΠ Χαράλαμπος Μπονάνος
       Ο λόγος είναι η έλλειψη νοσηλευτών, επιστημονικού προσωπικού (αναισθησιολόγοι) και μηχανημάτων (αναπνευστήρες κ.α.) Την ίδια  ώρα  αρχίζουν να παρατηρούνται ελλείψεις σε κλινικούς χειρουργούς μαστού, καθώς ένα γιατρός έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, ενώ ένας ακόμα ετοιμάζεται να βγει σε σύνταξη.
       Το γεγονός αυτό εύλογα προκαλεί καθυστερήσεις στην εκτέλεση των χειρουργείων, όπως και πάγιο είναι το αίτημα της διοίκησης και του προσωπικού για κάλυψη των κενών θέσεων. Την ίδια ώρα  γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν οι δυνατότητες για εξιδεικευμένες  χειρουργικές επεμβάσεις, όπως έγινε πρόσφατα με  την ενίσχυση της αγγειοχειρουργικής κλινικής με 4 γιατρούς.
Κι όλα αυτά την ώρα που λόγω οικονομικής στενότητας τα τελευταία χρόνια η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκε.
«Σκάνε» οι παθολογικές λόγω των ιώσεων
        Επιπλέον λόγω των ιώσεων και των περιστατικών με συμπτώματα γρίπης οι παθολογικές κλινικές του Ρίου «σκάνε» και μάλιστα γύρω στα  50 περιστατικά διάσπαρτα σε άλλες κλινικές όπως τονίζει ο κ., Μπονάνος, ενώ μεγάλη είναι η προσέλευηση και στα ΤΕΠ τις ημέρες των εφημεριών . Για μια ακόμα φορά ο κ. Μπονάνος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην προσέρχονται στο νοσοκομείο με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης καινα απευθύνονται πρώτα στον οικογενειακό γιατρό τους ή στο ΠΕΔΥ. "Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κάνουμε και πρωτοβάθμια περίθλαψη" σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Aναδημοσίευση από το The Best.

Επιστρέφουν στο Δημόσιο εως 3.500 απολυμένοι μέσα στον επόμενο μήνα - Διαβάστε ποιές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων αφορά η δέσμευση Κατρούγκαλου

- Απολυμένες καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και καθηγητές ΕΠΑΛ, στο σύνολο 3.500 άτομα, επιστρέφουν στο Δημόσιο, από όπου έφυγαν λόγω διαθεσιμότητας
- Η επιστροφή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος
- Δεν πρόκειται για επαναπροσλήψεις αλλά για ανάκληση αντισυνταγματικών απολύσεων τόνισε ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
- Θα γίνουν λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2015 από τις 15.000 που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό για να καλυφθεί το μισθολογικό κόστος

       Μέσα σε ένα μήνα επιστρέφουν στο Δημόσιο 2.500 έως 3.500 απολυμένοι, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που απομακρύνθηκαν με τη διαθεσιμότητα και είναι:
- Καθαρίστριες
- Σχολικοί φύλακες
- Καθηγητές ΕΠΑΛ
         Ο νέος υπουργός μάλιστα μίλησε και για επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομενων της πρώην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας όμως πως το θέμα αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα άλλου υπουργού.
       Σύμφωνα με τον κύριο Κατρούγκαλο δεν πρόκειται για επαναπροσλήψεις αλλά για ανάκληση αντισυνταγματικών απολύσεων.
        Αξίζει να σημμειωθεί η απάντηση του υπουργού όταν ρωτήθηκε πως θα βρεθούν τα χρήματα για να επιστρέψουν στο Δημόσιο 3.500 άτομα.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Κατρούγκαλο θα γίνουν μέσα στο 2015 λιγότερες προσλήψεις από τις 15.000 που είχαν προβλεφθεί, ώστε να καλυφθεί το μισθολογικό κόστος.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Απάντηση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον πλεονάζοντα χρόνο στις μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία

         Δείτε και διαβάστε το έγγραφο-Απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τον πλεονάζοντα χρόνο στις μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:   http://www.poedhn.gr/paremvaseis/item/download/1320_c3aa13bd1f858cb4389843c2a0f76f79

Συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ.

        Σας κάνουμε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ΤΡΙΤΗ 3/2/15, ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ.
        Μιλάμε για την τελευταία Συνεδρίαση αυτού του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, του οποίου ως γνωστόν η θητεία λήγει στις 11 του Φλεβάρη, όπου στα πλαίσια του 14ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ, θα εκλεγεί το νέο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Κυκλοφόρησε το ΝΕΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ της ΠΟΕΔΗΝ.

         Σας κάνουμε γνωστό οτι κυκλοφόρησε ήδη το νέο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ της ΠΟΕΔΗΝ, το τεύχος 65, που αφορά τους μήνες  ΝΟΕΜΒΡΗ και  ΔΕΚΕΜΒΡΗ του 2014.
        Αυτό το νέο τεύχος, που τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει σε  όλους τους χώρους δουλειάς του Νοσοκομείου μας,  μπορείτε να το διαβάσετε στο Ιστότοπο " ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΟΕΔΗΝ" που βρίσκεται στα δεξιά της σελίδας μας,  κάνοντας κλίκ πάνω στη σχετική φωτογραφία της πρώτης σελίδας, αλλά και παρακάτω, κάνοντας κλίκ στον σχετικό σύνδεσμο:

Προσδιορίστηκε η ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ.

        Σας κάνουμε γνωστό ότι την ΤΕΤΑΡΤΗ 4.2.15 και ώρα 09:00 πμ. το Δ.Σ του Σωματείου μας προγραμματίζει ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, με Θέμα  την  ΕΚΔΙΚΑΣΗ των ΑΓΩΓΩΝ του ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ των 176 ευρώ κλπ άλλα Τρέχοντα Ζητήματα. 
     Σ΄ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΏΝ ΜΑΣ είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, γιατί θα αποφασίσουμε την ΕΚΔΙΚΑΣΗ ή ΟΧΙ των προαναφερόμενων ΑΓΩΓΩΝ

Έρχεται NΕΟ σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

        Νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας στο ρ/σ βήμα ο Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν θα εφαρμόσει το παλαιό σύστημα Μητσοτάκη αλλά «θα την κάνουμε νέα την αξιολόγηση. Θα είναι τίμια».
        Περιγράφοντας το νέο σύστημα είπε ότι «θα βρούμε ένα σύστημα αξιολόγησης που θα κάνει όλους του δημοσίους υπαλλήλους καλύτερους. Αν τους λένε κάθε μέρα ότι είναι τεμπέληδες μπορούν να γίνουν καλύτεροι;», αναρωτήθηκε.
        Κατά το νέο υπουργό «η προηγούμενη αξιολόγηση ήταν φερετζές για απόλυση». Έφερε, δε, ως παράδειγμα την απόλυση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων που ήταν, όπως είπε, κυρίως βιβλιοθηκονόμοι, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι βιβλιοθήκες.
       Nωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Κατρούγκαλος  υποστήριξε, στο ίδιο μήκος κύματος,  ότι «μέχρι τώρα η αξιολόγηση λειτουργούσε τιμωρητικά, αφού σκοπός της ήταν η απόλυση. Εμείς θα συζητήσουμε για ένα σύστημα αξιολόγησης με σκοπό τη βελτίωση των υπαλλήλων και της ποιότητας των υπηρεσιών», πρόσθεσε.
      Ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε ότι σήμερα Παρασκευή θα έχει συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ και για το θέμα αυτό.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

17/2/15 η ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ.

         Σας κάνουμε γνωστό ότι την ΤΡΙΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 και ώρα 09:30πμ,  στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ  Νίκης 4, 1ος όροφος (Καραγεώργη Σερβίας και Νίκης), ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
1. Οικονομικά (Απολογισμός, Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής, Προϋπολογισμός)
2. Εκτίμηση εξελίξεων, πρόγραμμα δράσης Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

9,10,11/2/15, το 14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ.

Αφίσα 16-01-2015      Σας κάνουμε γνωστό ότι την 9,10 και 11 Φλεβάρη 2015, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 14ο ΕΚΛΟΓΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ομοσπονδίας μας, της ΠΟΕΔΗΝ.
      Σ΄αυτό το ΣΥΝΕΔΡΙΟ, από το Σωματείο μας συμμετέχουν οι παρακάτω 11 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ, κατά σειρά εκλογής τους, στις εκλογικές διαδικασίες του Σωματείου μας, την 24η και 25η Φλεβάρη 2014.
     - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ     ΚΩΣΤΑΣ.
     - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΠΥΡΟΣ.
     - ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ         ΓΙΑΝΝΗΣ.
     - ΜΑΥΡΙΚΗ               ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ.
     - ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ   ΒΑΣΙΛΗΣ.
     - ΠΕΛΕΚΟΥΔΑΣ       ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
     - ΛΙΩΛΗ                    ΒΕΝΕΔΙΚΤΗ.
     - ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΥ    ΔΗΜΟΣ.
     - ΜΠΑΡΚΑΣ             ΝΙΚΟΣ.
     - ΑΣΛΑΝΙΔΗ            ΚΑΤΕΡΙΝΑ.
     - ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ          ΧΡΗΣΤΟΣ.

Αποφάσεις της 3ης/15 Συνεδρίασης του Δ.Σ του Νοσοκομείου.


           Στην 3η/15 Συνεδρίαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου, που έγινε την Τρίτη 27.1.2015 και στην οποία ήταν όλοι παρόντες,  είχαμε:
 Α). Κατ΄ αρχήν την έγκριση συνολικά 42  Οικονομικών Θεμάτων  του Αγ. Ανδρέα και 10 του ΝΝΘώρακος.
Β). Την συζήτηση και των 8 Διοικητικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, εκ  των οποίων  ιδιαίτερη σημασία είχε το πειθαρχικό ζήτημα σε βάρος του Ιατρού Παν. Γκινόπουλου, Διευθυντή Συντονιστή της ΜΧΜΘ, ένα ζήτημα που απασχόλησε έντονα και επί αρκετή ώρα το Δ.Σ, δεδομένου ότι είχαμε αιτήματα εξαίρεσης μελών του Δ.Σ και παράσταση στο Δ.Σ του Κου Γκινόπουλου μαζί με τον Δικηγόρο του, κλπ.
       Αξίζει να τονίσουμε ότι σ΄ αυτήν την Συνεδρίαση, ο Εκπρόσωπος των Εργαζόμενων Κώστας Πετρόπουλος, έθεσε στο Δ.Σ τα ζητήματα που είχαν να κάνουν:
      - Τόσο  με τα προβλήματα της Αιμοδοσίας, προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ελλιπείς δυνάμεις σε Προσωπικό, ένα έλλειμμα που επιδεινώθηκε με  την προσθήκη επιπλέον εργασιών, των εργασιών που έχουν να κάνουν με την ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ του ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ που έκλεισε και την αναλάβαμε εμείς στο Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ. Γι΄ αυτά τα προβλήματα ο εκπρόσωπός μας ζήτησε να ενισχυθεί η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ μας με Προσωπικό και έως ότου γίνει αυτό, να επανέλθει ΑΜΕΣΑ στην Αιμοδοσία μας, όλο εκείνο το προσωπικό πού είχε έλθει από το ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ μετά το κλείσιμο της εκεί Αιμοδοσίας και το οποίο κακώς το επανέφεραν στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ.
      - Όσο και  με τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τους προς χημειοθεραπεία Ασθενείς, οι οποίοι ταλαιπωρούνται με την προμήθεια των σχετικών φαρμάκων, τα οποία υποχρεούνται να πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ να τα προμηθεύονται το πρωϊ πριν από  την χημειοθεραπεία τους. Ο εκπρόσωπός μας  στο Δ.Σ, πρότεινε συγκεκριμένη λύση, όπως αυτή της καταγραφής και συγκέντρωσης όλων αυτών των περιπτώσεων το πρωί, έτσι ώστε να πηγαίνει δικό μας αυτοκίνητο να τα παραλαμβάνει για όλους.
     -Αλλά και με τα προβλήματα που παρουσιάζονται τις ημέρες εφημερίες στα ΤΕΠ, προβλήματα που έχουν να κάνουν με το έλλειμμα ασφάλειας, το ελάχιστο Προσωπικό και Ιατρούς που έχουμε για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών. Γι΄ αυτά τα προβλήματα, για τα οποία ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις που είδε κατά την πρόσφατη παραμονή του στο χώρο των ΤΕΠ, ζήτησε συγκεκριμένες διαδικασίες – παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους, κάνοντας παράλληλα και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή της μεταφοράς κάποιων παθολογικών περιστατικών στο ΝΝΘώρακος, κλπ.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Προγραμματισμός ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ.

        Σας κάνουμε γνωστό ότι την ΤΕΤΑΡΤΗ 4.2.15 και ώρα 09:00 πμ. το Δ.Σ του Σωματείου μας προγραμματίζει ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, με Θέμα  την  ΕΚΔΙΚΑΣΗ των ΑΓΩΓΩΝ του ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ των 176 ευρώ κλπ άλλα Τρέχοντα Ζητήματα. 
     Σ΄ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΏΝ ΜΑΣ είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, γιατί θα αποφασίσουμε την ΕΚΔΙΚΑΣΗ ή ΟΧΙ των προαναφερόμενων ΑΓΩΓΩΝ

O Παν. Κουρουμπλής αναλαμβάνει το υπ. Υγείας: «Προτεραιότητα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

O Παν. Κουρουμπλής αναλαμβάνει το υπ. Υγείας: «Προτεραιότητα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»        Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. Ο Παν. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός τού ανέθεσε το υπουργείο σε χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία. Λίγο αργότερα πληροφορίες ανέφεραν ότι υφυπουργοί στο υπ. Υγείας θα είναι ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Ανδρέας Ξανθός.
      Η πρώτη κίνηση που θα κάνει, όπως είπε, είναι να καλέσει τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα.
       Με πολλές περγαμηνές στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, τόσο από την πλευρά του συνδικαλιστή όσο και του γενικού γραμματέα, ο βουλευτής Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει τα ηνία ενός απαιτητικού υπουργείου.
         Σε ερώτηση που του έθεσε tovima.gr δηλώνει ότι ο τομέας ο οποίος αποτελεί πρώτη του προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και την αποσυμφόρηση τωννΝοσοκομείων. Μεγάλο βάρος θα δώσει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Για τον τελευταίο έχει δηλώσει ότι ανάμεσα στους στόχους του είναι η ενίσχυσή του με προσωπικό προκειμένου να αναδειχθεί σε αξιόπιστο ευρωπαϊκό κέντρο.
Έλεγχος σε διαγωνισμούς        Για τη φαρμακευτική πολιτική επαναλαμβάνει ότι θα βασίζεται στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής και των γενόσημων φαρμάκων, ενώ για τους διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας λέει ότι θα ελεγχθούν όλοι από την αρχή.
        Ο κ. Κουρουμπλής είναι δρ κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠαΣοΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
          Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών (έχασε τω φως του σε ηλικία 10 ετών από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας), ενώ στη συνέχεια εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.
         Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Συγκρούστηκε με τους κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της Εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας και διώχθηκε με τον Νόμο 4000.
        Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας. Να σημειωθεί ότι για την κοινωνική του δράση ο κ. Κουρουμπλής τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. Στασινοπούλου, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.ά.).
      Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. Το 2012 βραβεύτηκε στο Μέγαρο Rayburn του Κογκρέσου των ΗΠΑ από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (EAWC) για τη θέληση και την επιμονή που έχει επιδείξει στο κοινωνικό του έργο.
Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ.

Κατρούγκαλος: Ανάκληση των απολύσεων που προήλθαν από διαθεσιμότητα στο Δημόσιο.

Κατρούγκαλος: Ανάκληση των απολύσεων που προήλθαν από διαθεσιμότητα στο Δημόσιο        Την ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας προανήγγειλε ο νέος αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
         Μιλώντας στο Mega, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις έγιναν αντισυνταγματικά  -μέσα σ' αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας- θα ανακληθούν».
         Ανακαλούνται όλες οι απολύσεις που έγιναν βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν αναγνωρίζονται από τη νέα κυβέρνηση οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της τρόικας.
       Πρόσθεσε πως για να γίνει αυτό δεν είναι απαραίτητη νέα νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση, την οποία θα υπογράψει άμεσα.
        Όσο για το κόστος των επαναπρολήψεων απάντησε πως είναι κοστολογημένη και περιλαμβάνεται στα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.
        Για την αξιολόγηση δήλωσε ότι θα προωθήσει ένα σύστημα τίμιο, όχι τιμωρητικό και εκδικητικό, και πρόσθεσε πως στόχος του είναι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό να εφαρμοστεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το οποίο έκρινε επαρκές.
        Εξέφρασε την άποψη πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλιο -κρίνοντας συναδέλφους τους- χωρίς ωστόσο να έχουν την πλειοψηφία στη λήψη της απόφασης.
        Για το ενιαίο μισθολόγιο το χαρακτήρισε απολύτως σωστό και δίκαιο και σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των αμοιβών στο Δημόσιο. Στόχος είναι -είπε- να ολοκληρωθεί ο μηδενισμός των ανισοτήτων μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
        Ο αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και για το θέμα της ΕΡΤ.
        Ο κ. Κατρούγκαλος αν και αρχικά δήλωσε αναρμόδιος, στη συνέχεια τόνισε πως δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε στην «παλιά πελατειακή ΕΡΤ», αλλά να δημιουργηθεί μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία. Ο υπουργός τόνισε επίσης πως δεν πρέπει να φερθεί η κυβέρνηση εκδικητικά στους εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ.
        «Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γυρίσουμε όχι στην παλιά ΕΡΤ, γιατί η παλιά ΕΡΤ είχε της αμαρτίες του πελατειακού κράτους που είχαμε. Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να έχουμε την ΕΡΤ την ανοιχτή στην κοινωνία.
         »Την ΕΡΤ δηλαδή αυτή που λειτούργησε από τη στιγμή που έπεσε το μαύρο και αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη. Γιατί ούτε θα πρέπει να φερθούμε εκδικητικά απέναντι σε αυτούς της ΝΕΡΙΤ, γιατί πολλοί από αυτούς από ανάγκη πήγαν εκεί.
        »Θα πρέπει να είμαστε τίμιοι απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους, να μην κάνουμε αδικίες, να μην επαναφέρουμε την πελατειακή ΕΡΤ αλλά την ΕΡΤ που θα είναι όσο το δυνατόν ανοιχτή στην κοινωνία», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Συνεδριάζει ΣΗΜΕΡΑ το Δ.Σ του Νοσοκομείου.

        Σας κάνουμε γνωστό ότι σήμερα στις 1 το μεσημέρι, συνεδριάζει το Δ.Σ του Νοσοκομείου με 60 συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη:
        - 42 Οικονομικά για το Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ.
        -  8  Διοικητικά  για το Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ.
        - 10 θέματα για το ΝΝΘώρακος.

Καταγγελία αναγνώστη για το "παγωμένο νοσοκομείο" .

        Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε κάτοικος της Πάτρας στο enikos.gr, "οι ασθενείς του Ειδικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος παγώνουν από το κρύο" και αυτό διότι "τα καλοριφέρ ανάβουν μόνο για μία ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας". 
        Ο ίδιος ανησυχεί καθώς στο νοσοκομείο νοσηλεύεται συγγενικό του πρόσωπο. "Θα πεθάνει από το κρύο. Έχει μηδέν βαθμούς έξω" είπε χαρακτηριστικά.
          Σε επικοινωνία που είχε το enikos.gr με το Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, ειδικευόμενος γιατρός στα επείγοντα περιστατικά υποστήριξε ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή του κάτι τέτοιο, όταν επισκέπτεται τις κλίνες. Μάλιστα ανέφερε ότι γνωρίζει το αντίθετο, ότι δηλαδή, οι ασθενείς ανοίγουν τα παράθυρα γιατί ζεσταίνονται.

Δόθηκε εντολή… να μην χορηγούνται φάρμακα σε ανασφάλιστους - ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ.

        Γκάφα ολκής που έφθασε μέχρι και στη Συγγρού προκαλώντας τεράστια αναστάτωση και μένος σε πρωτοκλασάτους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, από τοπικό στέλεχος του κόμματος που κατέχει θέση ευθύνης στο χώρο της υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Τι ακριβώς συνέβη; Το στέλεχος, έδωσε εντολή στους υφισταμένους του να μην χορηγούνται φάρμακα σε ανασφάλιστους ασθενείς οι οποίοι, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να τα χρεώνονται! Βέβαια κάποιοι γιατροί αντέδρασαν και μάλιστα έντονα, επικαλούμενοι την προ μηνών απόφαση του ίδιου του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, για εξασφάλιση της δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης και των ανασφάλιστων και απόρων. Εκείνος όμως ήταν ανένδοτος εξακολουθώντας να επιμένει στην απόφασή του για χρέωση φαρμακευτικής κάλυψης σε ανασφάλιστους. Έτσι, κάποιοι αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν το θέμα στην Αθήνα και αμέσως η πληροφορία έφθασε και στα αυτιά υπευθύνων της Νέας Δημοκρατίας. Και λέγεται ότι από τη Συγγρού υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον γιατί το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν πως ίσως να επρόκειτο για κάποιο ...προεκλογικό σαμποτάζ από κάποιον υπεύθυνο που ανήκε σε άλλο κομματικό σχηματισμό και στόχευε στο να πλήξει τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά. Έτσι ζητήθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες και όταν στη Συγγρού έγινε γνωστό και το όνομα του υπαίτιου όλης αυτής της ιστορίας και κατάλαβαν πως ήταν... δικός τους και τον είχαν τοποθετήσει οι ίδιοι στο συγκεκριμένο πόστο, κυριολεκτικά η Συγγρού... άστραψε και βρόντηξε!
         Το πρόβλημα ξεπεράστηκε...Τελικά, το πρόβλημα ευτυχώς για τους ανασφάλιστους, ξεπεράστηκε. Και έτσι η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται δωρεάν σε ανασφάλιστους και άπορους, βάσει της απόφασης του κ. Γεωργιάδη. Η οποία είχε εκδοθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος που είχε ονομαστεί «μεγάλη συμμαχία» και αφορούσε στη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον φαρμακευτικό κόσμο, ΣΦΕΕ και φαρμακαποθήκες, ΕΟΦ και ΙΣΑ. Και είναι ένα πρόγραμμα, έτοιμο από τον περασμένο Οκτώβριο και εντός Νοεμβρίου ήταν ήδη εξαπλωμένο σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Αναδημοσίευση από Dete.gr

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ η Υ.Α. που όριζε καθήκοντα και αρμοδιότητες Νοσηλευτών - τριών

            Συναδέλφισσες – οι,
      Δικαίωση της ΠΟΕΔΗΝ η κατάργηση της υπ' αρίθμ πρωτ. 3567/19-1-2015 (Β' 79) Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Υγείας με τίτλο «Καθήκοντα και αρμοδιότητες Νοσηλευτών – τριών» με νέα Υπουργική Απόφαση (ΑΡ. Φύλου 137/22-01-2015).
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
 
.............................Διαβάστε την σχετική Υπουργική απόφαση, κάνοντας κλικ στον Σύνδεσμο ου ακολουθεί: http://www.poedhn.gr/search/item/download/1318_faa4a5e6690e442a1f9309010f396610
 

Νοσηλεία στους διαδρόμους και σε ράντζα για ασθενείς που χρειάζονται άμεση μεταφορά σε δωμάτιο

       Εικόνες που αποκαλύπτουν τον βαθμό της αποσύνθεσης στο χώρο της δημόσιας υγείας εκτυλίσσονται πλέον καθημερινά τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα ΤΕΠ αλλά και στις κλινικές του ΓΚΝ «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα.
       Στην καλύτερη περίπτωση από την στιγμή που θα φτάσει ένας ασθενής στα εξωτερικά ιατρεία θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερες από δώδεκα ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις του και να ληφθεί απόφαση για την εισαγωγή του ή όχι.
          Να σημειωθεί πως έναν τέτοιο Γολγοθά έζησε μία γυναίκα ασθενής, η οποία πέρασε την είσοδο των ΤΕΠ του νοσοκομείου στις 12.00 το μεσημέρι την περασμένη Τετάρτη και οι εξετάσεις της ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη!!! για να πληροφορηθεί στη συνέχεια τόσο αυτή, όσο και οι συνοδοί της , πως θα εισαχθεί μεν αλλά με εντολή διοίκησης θα διανυκτερεύσει – όπως και όλοι οι ασθενείς που είχε αποφασιστεί η εισαγωγή τους - στους διαδρόμους!!!
        Σε μια εποχή που θερίζουν οι ισώσεις και τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται και στη Δυτική Ελλάδα καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο,   σε ένα από τα Δημόσια Νοσοκομεία που θεωρούνται από τις ναυαρχίδες της υγείας στην περιοχή, σε ημέρα εφημερίας υπήρχαν διαθέσιμοι μόνο τρείς γιατροί,  ενώ οι νοσηλευτές είναι είδος εν ανεπαρκεία.
         Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο PatrasTimes.gr κύκλοι από το χώρο της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή, χρίζει ιδιαίτερης διερεύνησης και άμεσης απάντησης το ερώτημα, πόσοι ασθενείς κατέληξαν πριν προωθηθούν  σε δωμάτιο νοσηλείας, ευρισκόμενοι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας την περασμένη Τετάρτη, ημέρα εφημερίας. 
Του Γιάννη Γεωργόπουλου-PatrasTimes

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ατελείωτη η «ουρά» για το εφάπαξ -Πάνω από 52.000 ασφαλισμένοι στην αναμονή

       Ρεκόρ σημειώνει πλέον η λίστα αναμονής για το εφάπαξ, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ταμείων πρόνοιας, 52.293 ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν από το δημόσιο, το ΙΚΑ, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, είναι σε αναμονή για το βοήθημα.
      Από αυτούς, οι 40.700 περιμένουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία εγκρίθηκα υπερωρίες, για να διεκπεραιωθούν οι 40.700 αιτήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Ακόμη, οι 8.843 δικαιούχοι προέρχονται από τους τομείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα και 2.750 ασφαλισμένοι περιμένουν εφάπαξ από το ταμείο πρόνοιας των ΔΕΚΟ και τραπεζών.
         Από τους δικαιούχους, το 92% έχει συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013, κάτι που σημαίνει ότι το εφάπαξ που θα λάβουν θα είναι ανάλογο που με το πλήθος των αιτήσεων που θα μπορεί να πληρώνει το κάθε Ταμείο. Η καταβολή θα ξεκινήσει πιθανότατα το Μάρτιο-Απρίλιο, αν και οι εκλογές είναι πιθανό να πάνε ακόμη πιο πίσω τις αρχικές ημερομηνίες.

Αιματηρό επεισόδιο μέσα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας

       Σε ρινγκ μετατράπηκε ο χώρος του Νοσοκομείου στην Πρέβεζα, καθώς αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα γύρω στις 01:15. Σύμφωνα με πληροφορίες άγριο ξυλοδαρμό δέχθηκε ο υπάλληλος φύλαξης του νοσοκομείου από νεαρούς.
        Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του pamepreveza.gr, νεαρός συνοδευόμενος από φίλο του μετέβη στο νοσοκομείο προκειμένου να λάβει τις πρώτες βοήθειες για τραύμα που είχε στο χέρι του.
         Για λόγο ο οποίος δεν έγινε γνωστός, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στα έκτακτα περιστατικά διαπληκτίστηκαν έντονα με το προσωπικό του νοσοκομείου με την κατάσταση να ξεφεύγει κάθε ελέγχου ενώ ειδοποιήθηκε ο υπάλληλος φύλαξης του Νοσοκομείου.
Η παρέμβαση του είχε σαν αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση από τα δύο άτομα.
        Ο φύλακας δέχθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες γροθιές και κλωτσιές στο πρόσωπο και το σώμα ακόμα και όταν αυτός βρέθηκε στο έδαφος.
         Στο σημείο έφτασε δύναμη της αστυνομίας χωρίς ωστόσο να προβεί σε συλλήψεις.
Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγη ώρα αργότερα ενώ δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι αυτή την στιγμή εάν έχουν υποβληθεί μηνύσεις.

Κάηκε το μοναδικό ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας την ώρα που μετέφερε ασθενή! Μία μόνο νοσηλεύτρια έχει το Κέντρο Υγείας.

        Ευτυχώς από τη μια πλευρά  οι απώλειες ήταν μόνο υλικές και απεφεύχθησαν τα χειρότερα, δυστυχώς από την άλλη, γιατί  το ασθενοφόρο που κάηκε την ώρα που μετέφερε ασθενή και μάλιστα με καρδιολογικό πρόβλημα, ήταν το μοναδικό που διέθετε το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας. To ασθενοφόρο όπως αναφέρει στο thebest.gr o Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας Παναγιώτης Κόλλιας ήταν αρκετά παλιό (40 περίπου έτη) και το είχε δανείσει στο Κέντρο το ΕΚΑΒ. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στο όχημα ξέσπασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν στην περιοχή της Δροσιάς, από την οποία είχε παραλάβει ασθενή με καρδιολογικό πρόβλημα και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας.
        Ευτυχώς ο οδηγός του ασθενοφόρου κατάφερε να ακινητοποιήσει το όχημα και να απομακρύνει τον ασθενή, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ προσπάθησε να ελέγξει τη φωτιά με πυροσβεστήρα.
         Στο σημείο έφτασε η πυροσβεστική αλλά το ασθενοφόρο καταστράφηκε ολοκληρωτικά και μάλιστα το κουφάρι του μέχρι χθες το απόγευμα βρισκόταν εκεί.
         Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στη δημόσια υγεία και δη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι πολλές και θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό. Με αφορμή το περιστατικό το thebest.gr επαναφέρει στο προσκήνιο την προβληματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιπτώσεις. Το Κέντρο Υγείας πλέον δεν έχει κανένα ασθενοφόρο ενώ έχει το ρεκόρ να λειτουργεί με μία μόνο νοσηλεύτρια!
        "Το ασθενοφόρο που κάηκε ήταν το μοναδικό που είχαμε. Τώρα θα ζητάμε να μας καλύπτει το ΕΚΑΒ από την Πάτρα. Θα υπάρχει βέβαια μια καθυστέρηση" σχολιάζει. Ωστόσο και πριν καεί το πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο η συνδρομή του ΕΚΑΒ ήταν απαραίτητη, καθώς όπως εξηγεί, υπάρχει μόνο ένας οδηγός, ο οποίος εργάζεται 5 μέρες την εβδομάδα.
        Ελλείψεις ωστόσο υπάρχουν και σε άλλους κλάδους του προσωπικοί. "Στο Κέντρο Υγείας έχουμε μία μόνο νοσηλεύτρια, η οποία βρίσκεται εκεί τις πρωινές ώρες. Τις άλλες ώρες δεν έχουμε ούτε ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό είναι ρεκόρ. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο αλλού στην Ελλάδα" δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας.
       Επιπρόσθετα δεν υπάρχει χειριστής ακτινολογικού ούτε μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα οι αιμοληψίες να γίνονται κάθε Τετάρτη  και τα δείγματα να αποστέλλονται στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα για ανάλυση.
         Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου συνολικά το ιατρικό προσωπικό μαζί με τον ίδιο που είναι παθολόγος ανέρχεται σε 6 άτομα (οι υπόλοιποι είναι γενικοί γιατροί κι ένας παιδίατρος). Ως προς τις εφημερίες, κάθε μέρα εφημερεύουν 2 γιατροί με αποτέλεσμα να γίνονται 9 - 10 εφημερίες το μήνα από τον καθένα, τις οποίες δεν τις πληρώνονται όλες. "Με τις θυσίες των γιατρών και του προσωπικού γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ελλείψεις. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα προβλήματα στη ΔΥΠΕ και στους αρμόδιους αλλά δεν έχει βρεθεί λύση και αναγκαζόμαστε να καλύψουμε τα κενά όσο γίνεται, εκ των ενόντων. Όποιος φεύγει δεν αντικαθίσταται. Για παράδειγμα είχαμε ξεκινήσει με 3 οδηγούς μείναμε με 1. Είχαμε 3 φύλακες έχουμε μείνει επίσης με 1. Έχουμε μία καθαρίστρια, η οποία πλησιάζει στη σύνταξη, μετά μάλλον θα πάρουμε και τη σκούπα".
Αναδημοσίευση από το The Best.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Παράνομη αποκλειστική νοσοκόμα συνελήφθη στο Νοσοκομείο Ρίου.

        Μία ακόμα παράνομη αποκλειστική νοσοκόμα συνελήφθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ένα τέταρτο περίπου μετά τα μεσάνυχτα.
        Πρόκειται για μια αλλοδαπή η οποία εντοπίστηκε στη Γ Παθολογική να προσφέρει παράνομες υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμας και συνελήφθη από την αστυνομία.
       Η Διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να πατάξει το φαινόμενο, το τελευταίο διάστημα, έχει καθιερώσει λίστα συνοδών, στην οποία καταγράφονται ποιοι είναι οι συνοδοί των ασθενών και ποια η μεταξύ τους σχέση.
      "Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο χτύπημα της  "μαύρης" και παράνομης εργασίας" σχολιάζει ο Διοικητής του νοσοκομείου Χαράλαμπος Μπονάνος.
Αναδημοσίευση από TEMPO 24.

Δυτική Ελλάδα: Τέταρτη Περιφέρειας της χώρας με τις περισσότερες συντάξεις - Αναλυτικά στοιχεία.

        Ανακοινώθηκαν τα  στοιχεία της 20ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Ιανουάριο.
Για τη Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, τα στοιχεία είναι τα εξής:
      Η Δυτική Ελλάδα είναι η τέταρτη περιφέρεια της χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό συντάξεων (264.752). Από αυτές οι συντάξεις γήρατος είναι 191.650, οι θανάτου 49.213, οι αναπηρίας 23.652 και άλλες-χωρίς ένδειξη 237.
        Το μηνιαίο ποσό συντάξεων που καταβλήθηκαν τον Ιανουάριο στους διακιούχψους της Δυτικής Ελλάδας είναι 131.864.110 ευρώ
        Επίσης, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα, οι δικαιούχοι μόνο προνοιακών επιδομάτων είναι 6.694 ενώ οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν και προνοιακά επιδόματα είναι 3.203.
       Στην Αιτωλοακαρνανία, καταβλήθηκαν τον Ιανουάριο 80.293 συντάξεις. Από αυτές οι 57.800 είναι κύριες και οι 22.493 επικουρικές.
        Τέλος, ως προς τα προνοιακά επιδόματα, στην Αιτωλοακαρνανία οι δικαιούχοι μόνο προνοιακών επιδομάτων τον Ιανουάριο ήταν 2.146 και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν και προνοιακά επιδόματα ήταν 1.058.
Στους μεν πρώτους καταβλήθηκαν 663.210 ευρώ και στους δεύτερους 423.857 ευρώ
Πηγή: agriniopress.gr

«Σόδομα και γόμορα» στο ΔΗΜΟΣΙΟ: 21 ΤΡΑΝΤΑΧΤΕΣ περιπτώσεις

        Η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση και η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αποδεικνύονται και από τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάζει πλέον σε τετράμηνη βάση, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
        Συγκεκριμένα, πριν από ενάμιση χρόνο το Υπ.Δ.Μ.Η.Δ. έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση. 
Το τελευταίο τετράμηνο, Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2014, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, απολύθηκαν από το Δημόσιο, για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους, 133 υπάλληλοι. 
        Συνολικά, το 2014, μέσα από την ποινική και πειθαρχική διαδικασία, απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τα τρία προηγούμενα έτη είχαν απομακρυνθεί για τους ίδιους λόγους, συνολικά 428 υπάλληλοι (77 το 2011, 133 το 2012 και 218 το 2013). 
Οι τρανταχτές περιπτώσεις
       Υπάλληλοι «φαντάσματα», υπεξαιρέσεις, δωροληψίες ακόμη και περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων μαθητών είναι ορισμένες από τις περιπτώσεις ασυδοσίας - ατιμωρησίας, που ακολουθούν:
  1. Υπάλληλος Δήμου, ο οποίος έλαβε χρηματικό ποσό - “φακελάκι” προκειμένου να μην βεβαιώσει και επιβάλλει πρόστιμο λόγω αναληθούς βεβαιώσεως ύψους.
  2. Ιατρός του πρώην ΙΚΑ, ο οποίος ανέγραψε σε ασφαλισμένους ορθοπεδικά είδη πρόσθετης περίθαλψης που δεν ήταν αναγκαία με αποτέλεσμα να ζημιώσει το φορέα ασφάλισης τους.
  3. Υπάλληλος Πολεοδομίας λόγω υποβολής ανακριβούς δηλώσεως περιουσιακών στοιχείων.
  4. Δόκιμος υπάλληλος περιφερειακής υπηρεσίας Υπουργείου που υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την υπηρεσία του για πάνω από 22 ημέρες. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω υπάλληλος έκανε συστηματική χρήση αναρρωτικών αδειών άνω του επιτρεπτού ορίου.
  5. Εκπαιδευτικός που αρνήθηκε να προσέλθει σε εξέταση στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή και ο οποίος απουσίαζε για χρονικό διάστημα 120 ημερών από τα καθήκοντα του, άνευ αδείας.
  6. Εκπαιδευτικός - Διευθυντής Σχολικής Μονάδας, ο οποίος δυσχέρανε τον έλεγχο πλαστών πιστοποιητικών Αγγλικής, εκπαιδευτών της περιφέρειας του.
  7. Εφοριακός για κατ’ εξακολούθηση απιστία κατά του δημοσίου με ιδιαίτερα τεχνάσματα, εκδίδοντας πλαστές φορολογικές ενημερότητες και αλλοίωσε ατομικά δελτία χρεών εταιρίας.
  8. Προϊσταμένη Οικονομικής Υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς υπεξαίρεσε χρήματα και πλαστογράφησε υπογραφές.
  9. Εκπαιδευτικός για χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπή ή ανάξια υπαλλήλου διαγωγής εντός υπηρεσίας και παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς βρέθηκε στην κατοχή της μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
  10. Υπάλληλος Δήμου που λόγω αμέλειας και ατελούς τέλης των υπηρεσιακών του καθηκόντων, άσκηση εργασίας ή έργου χωρίς προηγούμενη άδεια της αρχής και φθοράς υλικών της υπηρεσίας του.
  11. Υπάλληλος κεντρικής υπηρεσίες Υπουργείου για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων για 169 ημέρες.
  12. Υπάλληλος Δήμου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς που επί δύο και πλέον έτη, εξέδιδε βεβαιώσεις στις οποίες ανέγραφε ψευδώς ότι αλλοδαποί υπέβαλλαν εμπροθέσμως αιτήσεις για ανανέωση άδειας παραμονής και σχετικά πλήρη δικαιολογητικά, με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του παράνομο περιουσιακό όφελος, λαμβάνοντας χρηματικά ωφελήματα για την έκδοση των εν λόγω βεβαιώσεων ύψους 500.000 ευρώ.
  13. Υπάλληλος Υπουργείου, που υπέπεσε σε σειρά σοβαρών ποινικών αδικημάτων (πλαστογραφία, υπεξαίρεση, παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους του ιδίου) και υπεξαίρεσε 22.000 ευρώ από Συλλογικά Όργανα.
  14. Εκπαιδευτικός, ο οποίος παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα επ’ αμοιβή και προέβη σε ασέλγεια επί μαθητή που παρέδιδε ιδιαίτερο μάθημα.
  15. Υπάλληλος Υπουργείου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και αναξιοπρεπή συμπεριφορά, για εκποίηση ακινήτων που άνηκαν στο Δημόσιο, σε ιδιώτες.
  16. Υπάλληλος Υπουργείου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και αναξιοπρεπή συμπεριφορά, καθώς έλαβε το ποσό των 30.000 ευρώ από ιδιωτική εταιρία, προκειμένου να επισπεύσουν την επιστροφή ΦΠΑ, ποσού 473.270 ευρώ.
  17. Υπάλληλος Υπουργείου, για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, αποδοχή υλικής εύνοιας ή ανταλλάγματος για το χειρισμό υπόθεσης, καθώς χρηματίστηκε με μεγάλο ποσό, προκειμένου να προβεί σε πράξη λύσης εξώδικης διαφοράς, μειώνοντας το προβλεπόμενο πρόστιμο της εταιρίας.
  18. Υπάλληλος Υπουργείου, για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, καθώς χρηματίστηκε με 50.000 ευρώ από επιχειρηματία, απειλώντας τον, ότι εάν δεν του κατέβαλλε το ποσό θα επέβαλλε στην επιχείρηση του πρόστιμο ύψους 700.000 ευρώ.
  19. Υπάλληλος Υπουργείου, για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων, για 944 ημέρες.
  20. Υπάλληλος Δήμου, για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς δεν απέδωσε στο Δήμο που υπηρετούσε ποσό ύψους 45.000 ευρώ, τα οποία παρακράτησε.
  21. Προϊστάμενος Δασονομείου, που αμέλησε να εκπληρώσει εγκαίρως τα καθήκοντα του, αρνήθηκε να εκτελέσει την υπηρεσία του και παραβίασε την αρχή της αμεροληψίας, καθώς αν και είχε την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου, δεν συνέταξε τις σχετικές εκθέσεις, δεν πραγματοποίησε αυτοψία και δεν υπέβαλε στο Δασαρχείο την προβλεπόμενη αναφορά για να διαβιβασθεί στον Εισαγγελέα, ενώ γνώριζε ότι υπήρχαν δασικές παραβάσεις, και παρέλειπε συστηματικά σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων να προβεί στις επιβαλλόμενες ενέργειες του.
Aναπαραγωγή από epoli.gr

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Φωτιά έπιασε ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας στη Δροσιά, την ώρα που μετέφερε ασθενή - Τον απομάκρυνε ο οδηγός

       Φωτιά σε ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας ξέσπασε στις 12 περίπου τα μεσάνυχτα, στην περιοχή Δροσιά Τριταίας Αχαΐας, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Το ασθενοφόρο σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής μετέφερε ασθενή και βρισκόταν σε πορεία προς την Ερυμάνθεια, πρός το  εκεί ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, όταν από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε φωτιά.
     Ο οδηγός, o Συνάδελφος ΜΠΟΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,  ειδοποίησε την πυροσβεστική και απομάκρυνε τον ασθενή. Στο σημείο έσπευσε ένα όχημα με 3 άνδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου Χαλανδρίτσας.Το ασθενοφόρο καταστράφηκε ολοσχερώς.
           Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Ασθενοφόρο μετέφερε τον Ασθενή χωρίς κανέναν συνοδό και το χειρότερο ο οδηγός ήταν μόνος του.

Όταν η ΟΝΝΕΔ συκοφαντεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

        Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της για το απαξιωτικό και συκοφαντικό, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, βίντεο της ΟΝΝΕΔ με θέμα την «αξιολόγηση».
       Δεν θα είχε αξία αναφοράς το δήθεν χιουμοριστικό-προεκλογικό βίντεο της ΟΝΝΕΔ αν πίσω  από τα πολυχρησιμοποιημένα αρνητικά στερεότυπα δεν κρύβονταν τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στο Δημόσιο και οι δραματικές επιπτώσεις τους στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Εκείνο που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι το μίσος για κάθε συλλογικότητα, για το Δημόσιο, αλλά και για τον κόσμο της εργασίας συνολικότερα.
         Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και όλες ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων της ανεργίας και της εξαθλίωσης ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Αποσύρεται η απόφαση για συνταγογράφηση φαρμάκων από Nοσηλευτές.

        Ανακάλεσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης την απόφασή του με την οποία δινόταν η δυνατότητα σε νοσηλευτές να συνταγογραφούν φάρμακα και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, η οποία είχε ξεσηκώσει μπαράζ αντιδράσεων.
         Να σημειωθεί ότι εναντίον της απόφασης είχαν ταχθεί οι σύλλογοι ιατρών και φαρμακοποιών, ακόμα και μερίδα των ίδιων των νοσηλευτών.
        Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος επικοινώνησε με τον υπουργό ζητώντας του να αποσύρει άμεσα την απόφαση η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ελληνικού λαού.
        Ο Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για τον υπουργό Υγείας και την τελευταία του απόφαση την οποία χαρακτήρισε «προεκλογικό φθηνό ρουσφετάκι».
Aναδημοσίευση από Dete.gr

ΣΥΝΤΑΞΗ από το ΙΚΑ: ΟΛΑ όσα πρέπει να ΞΕΡΕΤΕ.

        Μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο για όσους ασφαλισμένους "κλείδωσαν" το δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2012, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις.
         Ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τις μεταβατικές διατάξεις να ολοκληρώνονται φέτος.
       Όσον αφορά τις μητέρες ανηλίκων, «τυχερές» είναι όσες "κλείδωσαν" δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, ακόμη κι αν δεν έχουν ακόμη "πιάσει" το όριο ηλικίας.
Τα βασικά σημεία, που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι τα εξής:
1. Δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους προ το 1983 ασφαλισμένους. Οι ρυθμίσεις είναι ενιαίες για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992.
2. Στις περιπτώσεις της μειωμένης σύνταξης απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης τον χρόνο την τελευταία πενταετία.
3. Για τη συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα, υπάρχει συγκεκριμένος όρος: Απαιτούνται 1.000 ημέρες στα βαρέα την τελευταία 13ετία πριν από την αίτηση.
4. Ενιαίο καθεστώς ισχύει για όσους ασφαλισμένους "κλείδωσαν" δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα βαρέα.
5. Όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2012, "κλειδώνουν" το δικαίωμα. Ωστόσο, για να "ανοίξουν την πόρτα εξόδου" πρέπει να "πιάσουν" και τα κατά περίπτωση όρο ηλικίας. Προσοχή, καθώς τη διετία 2011-2012 το δικαίωμα "κλειδώνει" με 10.500, αλλά η έξοδος γίνεται με 10.800 και 11.000 ημέρες ασφάλισης, αντίστοιχα. 
6. Για τις μητέρες, η "θεμελίωση" γίνεται με 5.500 ημέρες ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Η ασφαλισμένη μπορεί να αποχωρήσει όποτε "πιάσει" το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
7. Το καθεστώς που ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων μπορούν να αξιοποιήσουν και οι εργαζόμενες στα Ειδικά Ταμεία.
8. Για τις μητέρες ανηλίκων, που "θεμελίωσαν" δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, υπάρχουν περιορισμοί, όσον αφορά τα πλασματικά έτη για την ταχύτερη θεμελίωση. 
        Ειδικότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο 200 ημέρες από επιδοτούμενο χρόνο ανεργίας και 200 ημέρες επιδότησης ασθενείας, εφόσον έχουν διανυθεί εντός 10ετίας από την ενηλικίωση του τέκνου. 
Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χρόνοι κύησης και λοχείας. 
Περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι μητέρες, που "θεμελιώνουν" δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011.
Πώς υπολογίζεται η κύρια σύνταξη
      Διαφορετικές διατάξεις ισχύουν για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ, ανάλογα με το έτος "θεμελίωσης" δικαιώματος. 
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
1. Για τους ασφαλισμένους, που "θεμελίωσαν" δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014, διατηρείται το «παλαιό» καθεστώς. Στο ΙΚΑ λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας.
2. Για τους ασφαλισμένους, που "θεμελιώνουν" δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα υπολογισμού της κύριας σύνταξης. 
       Συγκεκριμένα, τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με το «παλαιό» σύστημα. 
       Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, υπολογίζονται με το «νέο» σύστημα, δηλαδή το το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. 
      Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 € τον μήνα, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό. 
Τα ποσά αυτά προστίθενται για να καθοριστεί το ύψος της σύνταξης. 
      Ειδικοί στο Ασφαλιστικό επισημαίνουν, πως όσοι "ανοίξουν την πόρτα εξόδου" μέσα στο 2015, θα έχουν μικρή απόκλιση στο ποσό της σύνταξης, σε σχέση με όσους αποχώρησαν την περασμένη χρονιά. 
       Η διαφορά θα αυξάνεται όσο περνάνε τα χρόνια, καθώς όλο και μεγαλύτερο διάστημα ασφάλισης θα υπολογίζεται με το «νέο» σύστημα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Δάνειο «σωσίβιο» ύψους 100 εκ. € για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

         Προκειμένου το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ να καλύψει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του, απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, δανειοδοτεί το Ταμείο με το ποσό των 100.000.000 € και συγκεκριμένα με 70.000.000 Ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου και 30.000.000 Ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
        Πρόκειται για εσωτερικό, βραχυπρόθεσμο έντοκο δανεισμό, με διάρκεια αποπληρωμής από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου και τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, από την 27/01/2015 έως 03/02/2015.
                           .........................................................
        Διαβάστε την σχετική απόφαση, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Παρεμβάσεις για έκδοση Υπουργικής Απόφασης εξόφλησης πρόσθετων αμοιβών.

ΑΘΗΝΑ 21/1/2015
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 4070
ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ
               Συνάδελφοι,
         Παρεμβαίνουμε για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα κατανέμει στα Νοσοκομεία τα οφειλόμενα Νυκτερινά – Αργίες – Υπερωρίες από 1/1/2012 έως τέλους του έτους 2014, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.4316/2014.
          Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι έχει ετοιμαστεί η ΑΠΟΦΑΣΗ και είναι για υπογραφές.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
 

Παράνομος καθορισμός καθηκόντων των Νοσηλευτών.

Εκδούλευση του Υπουργού Υγείας στην ΕΝΕ – ΠΑΣΥΝΟ
χωρίς αντίκρισμα
Ο Υπουργός Υγείας κος Μ.Βορίδης σε προεκλογική περίοδο (6 ημέρες πριν τις εκλογές) με την υπ'αριθμ. Γ4α/ΓΠ3567 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 79/19Ιανουρίου 2015) καθόρισε καθήκοντα και αρμοδιότητες Νοσηλευτών –τριών.
Επειδή δεν του πέρασε στη Βουλή η Σύσταση Ειδικού Κλάδου Νοσηλευτών –τριών ΠΕ και ΤΕ, προσπαθεί δια της πλαγίας οδού να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΝΕ που είναι η υποβάθμιση του ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού.
Για μικροκομματικές σκοπιμότητες επιδιώκει για άλλη μια φορά να διχάσει το Νοσηλευτικού Προσωπικό.
Οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας υποφέρουν από τις τραγικές ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού. Το ελλιπέστατο προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα.
Είναι στάχτη στα μάτια των Νοσηλευτών οι μεθοδεύσεις του Υπουργού Υγείας με την ΠΑΣΥΝΟ - ΕΝΕ.
Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν ισχύει διότι:
Τα Επαγγελματικά δικαιώματα του Νοσηλευτικού προσωπικού καθορίζονται με ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ και δεν δύναται να τροποποιηθούν με Υπουργικές Αποφάσεις.
Άνθρακας ο θησαυρός.
Φυσικά μετά τις εκλογές θα ζητήσουμε από το Νέο Υπουργό Υγείας την ανάκληση της παράνομης Υπουργικής Απόφασης.
Στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας προέχει η πρόσληψη Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Στο πόδι και για προφανείς σκοπιμότητες, δεν μπορεί να τίθεται αίτημα τροποποίησης των ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ που ορίζουν τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Από την  Ε.Ε  της ΠΟΕΔΗΝ
   ...............................................
Διαβάστε την σχετική ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, το ΦΕΚ 79/19.1.2015, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί http://www.poedhn.gr/anakoinoseis/item/download/1314_2b22a819010f6c244d23435ea67fbd18

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Και οι νοσηλευτές θα μπορούν πλέον να γράφουν φάρμακα σε ασθενείς

         Λίγοι αλλά… αναβαθμισμένοι: αυτή είναι η εικόνα των νοσηλευτών του ΕΣΥ, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας που υπέγραψε ο κ. Μάκης Βορίδης, και η οποία ορίζει για πρώτη φορά το «καθηκοντολόγιό» τους. Σύμφωνα με αυτή, οι αρμοδιότητές τους αποσαφηνίζονται και περιγράφονται με ακρίβεια αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων τους ως επαγγελματιών υγείας τόσο σε νοσοκομεία όσο και σε κατ’ οίκον νοσηλείες.
         Το ότι τα δημόσια νοσοκομεία «αιμορραγούν» από τις ελλείψεις στο νοσηλευτικό κλάδο δεν είναι νέο – η αριθμητική ανεπάρκεια των νοσηλευτών ανέκαθεν αποτελούσε ορατό πρόβλημα της νοσηλείας στο ΕΣΥ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών και να καλύψουν τα κενά και τα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα αναλογούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία η αναλογία διαμορφώνεται σε 11,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.
         Σημειώνεται ότι ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων του νοσηλευτικού κλάδου αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) την τελευταία δεκαετία.
Οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών         Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ότι οι νοσηλευτές που διενεργούν κατ’ οίκον επισκέψεις μπορούν να συνταγογραφούν στους ασθενείς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά.
         Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μπορούν να χορηγούν συνταγές για «ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων».
        Προβλέπεται ακόμη η τοπική αναισθησία (σύμφωνα βεβαίως με τα ισχύοντα νοσηλευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα), η διενέργεια κλινικής εξέτασης (π.χ. ψηλάφηση και ακρόαση) και ο καθετηριασμός περιφερικών αγγείων.
         Στο καθηκοντολόγιό τους περιλαμβάνεται, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, η χορήγηση φαρμάκων από όλες τις οδούς, η χορήγηση θρομβολυτικών σκευασμάτων σύμφωνα με τα ισχύοντα θεραπευτικά νοσηλευτικά πρωτόκολλα, η χορήγηση οξυγόνου, η ρινογαστρική διασωλήνωση και η χορήγηση εντερικής και παρεντερικής διατροφής.
Ο ρόλος τους στο δημόσιο νοσοκομείο         Αναβαθμισμένο ρόλο αποκτούν εντός του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Επειγόντων και στη διαλογή περιστατικών, όπου θα συμμετέχουν στη διαδικασία με την οποία αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται οι ασθενείς που επισκέπτονται τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, καθώς και στην πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (μέσω των ειδικών επιτροπών των νοσοκομείων).
Αναδημοσίευση από το The Best