Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ.

     Διαβάστε διάφορα τοπικά δημοσιεύματα, σχετικά με τον χώρο μας, κάνοντας κλικ στους συνδέσμους που ακολουθούν:
1. http://www.dete.gr/articles/250194
2. http://www.dete.gr/articles/250034
3. http://www.dete.gr/articles/250159
4. http://www.dete.gr/articles/250130
5. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/306317

Παρέμβαση για τις ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΕΣ αποφάσεις Στακιά.

          H ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ¨ΑΛΗΤΕΙΑ¨ σε όλο της το μεγαλείο στην 6η Υ.Πε και συγκεκριμένα από τον Διοικητή της, τον ανεκδιήγητο Κον Στακιά, ο οποίος ξεπληρώνοντας προφανώς τα γραμμάτια  του διορισμού του, την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, προέβη σε ΣΟΒΑΡΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ, σε ότι αφορά το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ.
        Κατ΄ αρχήν, κατά παράβαση καθήκοντος, αν και πνέοντας τα λοίσθια, ΥΠΕΓΡΑΨΕ τον επαναδιορισμό του Κου Μαζαράκη, στη θέση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, παρά την σχετική δικαστική απόφαση, πού όφειλε προ πολλού να είχε σεβαστεί.
         Στη συνέχεια υπέγραψε την αντικατάσταση της Διοικητικής Διευθύντριας, τινάζοντας στον αέρα, σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο, το Διοικητικό και Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Νοσοκομείου.
         Αυτές οι ενέργειες και αποφάσεις, που είναι καθ΄ υπόδειξη του ¨προστάτη του¨ και όχι μόνον και βεβαίως  με τις ευλογίες της παραδιοίκησης που συνεχίζει να υφίσταται στην 6η Υ.Πε, δυστυχώς επιβεβαιώνουν πλήρως όλες τις ενέργειές και κινήσεις μας εναντίον τους και το πόσο μεγάλο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε την άμεση αντικατάσταση του συγκεκριμένου αυτού Διοικητή και όχι μόνον, που αποτελεί την συνέχεια όλου αυτού του μορφώματος που προέκυψε στην 6η Υ.Πε από την απερχόμενη συγκυβέρνηση, των χειρότερων  Διοικήσεων που πέρασαν  απ΄ αυτήν την υπηρεσία.
        ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ αυτόν τον ανεκδιήγητο Διοικητή. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τις ενέργειές του και τις πράξεις του, για τις οποίες θα λογοδοτήσει προφανώς και στη Δικαιοσύνη.
             NTΡΟΠΗ ΣΑΣ Κύριε ΣΤΑΚΙΑ για όλα αυτά και όχι μόνον.
     Η 6η Υ.Πε δεν είναι τσιφλίκι σας δεν είναι η προσωπική σας υπηρεσία,
    για να προσδιορίζεστε ανάλογα με τα προσωπικά σας και όχι μόνον.                   
         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 25,5% η ανεργία στο γ' τρίμηνο 2014

        Στο 25,5% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας υποχώρηση έναντι του 26,6% του δευτέρου τριμήνου. Στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2013 η ανεργία ήταν στο 27,2%.
       Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο τρίτο τρίμηνο του 2014 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.586.885 άτομα και των ανέργων σε 1.229.370.
        Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013.
Γυναίκες και νέοι
        Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,2%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (22,6%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (49,5%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 56,6%
        Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν πάει μερικές τάξεις Δημοτικού (34,8%) ενώ ακολουθούν τα άτομα που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (33,0%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (20,6%)
        Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 18,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 75,1% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Το 6,1% είτε αναζητά μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.
       Ένα ποσοστό ανέργων (5,1%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2014, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (23,6%), β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (20,8%), γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (22,8%).
       Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 24% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 75,4%.
        Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (30,3% έναντι 25,1%). Επίσης, το 73,6% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 50,5%.
Στην Κ. Μακεδονία η μεγαλύτερη ανεργία        Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Κεντρική Μακεδονία με 27,8% και στη Δυτική Ελλάδα με 27,5%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 15,2% και στα νησιά του Ιονίου με 16,1%
        Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, βρήκαν απασχόληση 171.989 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 54.670 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.
        Αντίθετα, 125.507 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 71.070 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 110.926 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.
         Στον πρωτογενή τομέα παρατηρείται μείωση 1,1% στον αριθμό των απασχολούμενων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στον δευτερογενή παρατηρείται μείωση 1,7% στον αριθμό των απασχολούμενων και στον τριτογενή αύξηση 2,7%.
       Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,5% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 68,4% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 6,4% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,3% γιατί εκπαιδεύεται, το 2,2% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 18,7% για διάφορους άλλους λόγους.
       Τέλος, το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,4%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 83,4% του συνόλου των απασχολουμένων.
Aναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Οι πολίτες να μη διστάζουν να καταγγέλλουν τους επίορκους γιατρούς.

         Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει κάθε φαινόμενο χρηματισμού ιατρού», αναφέρει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, με αφορμή την επ΄ αυτοφώρω σύλληψη του ιατρού - γυναικολόγου του νοσοκομείου της Αθήνας "Αλεξάνδρα" με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
        Την ίδια στιγμή "καλεί τόσο τους πολίτες να προβαίνουν σε πράξεις καταγγελίας των επιόρκων ιατρών όσο και το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των Ιατρών του ΕΣΥ, το οποίο είναι όργανο του υπουργείου Υγείας, να πράξει άμεσα τα δέοντα".
         "Δηλώνω με κατηγορηματικότητα ότι, ο συγκεκριμένος ιατρός, ο οποίος παραβίασε βάναυσα τον όρκο του, προσέβαλε το ιατρικό σώμα και κατασυκοφάντησε το ΕΣΥ με την απαράδεκτη και κατακριτέα πράξη του, δεν είναι μέλος της διοίκησης του Ανωτάτου Πειθαρχικού του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου", αναφέρει ο κ. Βλασταράκος.
 

Δεν τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία δημοσίος υπαλλήλος σε περίπτωση καταδίκης του με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, χωρίς πραγματική στέρησή της με εγκλεισμό του σε χώρο κράτησης

Διάφορα Δημοσιεύματα.

        Διαβάστε διάφορα τοπικά δημοσιεύματα, σχετικά με τον χώρο μας, κάνοντας κλικ στους συνδέσμους που ακολουθούν:
1. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=79621
2. http://www.attacktv.gr/news/Pages/view.aspx?nID=34021
3. http://www.dete.gr/articles/249582
4. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=79823
5. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/306086

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Παρέμβαση του Εκπροσώπου των Εργαζόμενων στο Δ.Σ του Νοσοκομείου για Ιατρείο Πόνου.

Αριθμ. Πρωτ:.......278.
Πάτρα………22.12.14.                ΠΡΟΣ: Διοικητή Γ.Ν Πατρών.
 
      Κύριε Διοικητά.
         Με αφορμή το δημοσίευμα που σας επισυνάπτω, δημοσίευμα που έχει να κάνει με την λειτουργία ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΟΝΟΥ (ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ) στο Νοσοκομείο μας, παρακαλώ στην αμέσως επόμενη πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ, να έλθει προς συζήτηση το σχετικό θέμα, με σκοπό και στόχο την σύσταση και λειτουργία αυτού του προαναφερόμενου Ιατρείου.
                                      Ο Πρόεδρος των Εργαζόμενων
                                και Μέλος του Δ.Σ του Νοσοκομείου
                                          ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
                      ..........................................................
              Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.dete.gr/articles/248628
 

Διάφορα Δημοσιεύματα.

Άρχισαν να «νοικιάζονται» από ιδιώτες και βοηθοί θαλάμων στα νοσοκομεία!

       Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δημοσίων νοσοκομείων φαίνεται πως προχωρά αργά και σταθερά η κυβέρνηση καθώς πλέον ακόμη και οι βοηθοί θαλάμων προσλαμβάνονται από …ιδιωτικές εταιρείες. 
       Μετά τον τομέα της καθαριότητας, της σίτισης αλλά και των φρούρησης όλα δείχνουν πως σιγά σιγά η κυβέρνηση θα παραχωρήσει μεγάλα κομμάτια του ΕΣΥ σε ιδιώτες. 
      Οι δεσμεύσεις της στην τρόικα περιλαμβάνουν μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά και περικοπή του κόστους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι σιγά σιγά θα «αγοράζονται» φθηνά εργατικά χέρια μέσω ιδιωτικών εταιρειών όπως στην περίπτωση με τις καθαρίστριες που …νοικιάζονται με λίγα ευρώ μισθό, ενώ οι εταιρείες εισπράττουν τις συμβάσεις από τα νοσοκομεία. 
       Η αρχή έγινε από το ΠΑΓΝΗ της Κρήτης όπου υπεγράφη νέα σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας που θα αναλάβει τα καθήκοντα των βοηθών θαλάμων, όπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.
       Στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο εργολάβος καθαριότητας επέκτεινε τη δραστηριότητά του και με την εκχώρηση των καθηκόντων των βοηθών θαλάμων κάτι που ερμηνεύεται ως μία επιπλέον κατάργηση ειδικότητας στο ΕΣΥ. 
      «Δυστυχώς, η εκχώρηση καθηκόντων των βοηθών θαλάμων, ειδικότητας νοσηλευτικής υπηρεσίας σε ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας με την υπογραφή της νέας σύμβασης, αντί πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και χωρίς να αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα καθήκοντα και να διατίθεται το ανάλογο προσωπικό, εγκυμονεί από τη μια σοβαρούς κινδύνους για το νοσοκομείο και από την άλλη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας» προειδοποιεί το Σωματείο των Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. 
       Και αυτό φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι το 2015 δε θα γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις ενώ ταυτόχρονα θα κουρευτούν τα κονδύλια κατά 160 εκατ. ευρώ. 
 Έλενα Μπρέγιαννη – healthreport.gr

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Διάφορα Δημοσιεύματα.

       Διαβάστε διάφορα τοπικά δημοσιεύματα, σχετικά με τον χώρο μας, κάνοντας κλικ στους συνδέσμους που ακολουθούν:
1. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=80108
2. http://www.dete.gr/articles/250052
3. http://www.dete.gr/articles/250183
4. http://www.attacktv.gr/news/Pages/view.aspx?nID=34083
5. http://www.healthreport.gr/ArticleInfo.aspx?aId=691

Στα 67 το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών στο ΕΣΥ με τροπολογία Γρηγοράκου

         Στην τροπολογία για την συνταξιοδότηση των γιατρών στα 67 έτη - αντί των 65 ετών που ισχύει σήμερα - επιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επαναφέροντας την προς ψήφιση στην Βουλή στο νομοσχέδιο για το «Παρατηρητήριο Aνοιας».
        Στην αιτιολογική έκθεση υπογραμμίζεται ότι με τον τρόπο αυτό παρατείνεται η παραμονή γιατρών του ΕΣΥ για δύο επιπλέον χρόνια, προκειμένου να μην αδειάσουν ολοσχερώς τα νοσοκομεία.
        Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων, την τελευταία τριετία αποχώρησαν από το ΕΣΥ τουλάχιστον 2.100 γιατροί, χωρίς στο μεταξύ να έχουν γίνει προσλήψεις. Ενώ επιπλέον αγκάθι, πέραν των ελλείψεων, είναι και η γήρανση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού.
       Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η ίδια διάταξη είχε προστεθεί σε νομοσχέδιο του  Λεωνίδα Γρηγοράκου, το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα, ωστόσο η τότε αντίδραση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, είχε ως αποτέλεσμα την «απόσυρση» του νομοσχεδίου.
       «Στόχος μας είναι να προσλάβουμε νέους γιατρούς στα νοσοκομεία και όχι να διατηρήσουμε τους συντονιστές διευθυντές που έχουν άλλο ρόλο στο ΕΣΥ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης σε πρωινή ενημερωτική του «Mega», κλείνοντας το θέμα.
        Στο μεταξύ, η  επαναφορά της τροπολογίας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα,  ο οποίος σημειώνει σε ανακοίνωση του ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε καν οι προσλήψεις που είχαν εγκριθεί από εποχής Αβραμόπουλο».
         Ο ίδιος προσθέτει ότι  σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ανώτεερο όριο συνταξιοδότησης των γιατρών είναι στα 65 έτη, κάνοντας λόγο για τροπολογία που ανοίγει το δρόμο σε «ρουσφέτια».
Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ.

Σύνταξη για 70.000 γυναίκες σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ και Τράπεζες.

        Τη δυνατότητα να γλιτώσουν τις ανατροπές στα όρια ηλικίας έχουν 70.000 γυναίκες, που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα.
        Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν για γυναίκες, που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι το τέλος του 2012. 
       Από την 1η Ιανουαρίου 2013 πλήρης σύνταξη δίδεται στα 67 (ή στα 62 μειωμένη όπου προβλέπεται), ενώ η "πόρτα εξόδου" ανοίγει και με 40 έτη δουλειάς στα 62.
Συγκεκριμένα, σε
        ΔΗΜΟΣΙΟ: Τρεις ασφαλιστικές διατάξεις ισχύουν για την έξοδο των γυναικών, που ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992.
       Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις ισχύουν για γυναίκες, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2012. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
- Γυναίκες με 25ετία το 2010. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 60 και μειωμένη στα 55.
- Γυναίκες με 25ετία το 2011. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 61 και μειωμένη στα 56.
- Γυναίκες με 25ετία το 2102. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 63 και μειωμένη στα 58. 
        ΙΚΑ: Έξι είναι οι κυριότερες ρυθμίσεις για τις γυναίκες που έχουν από 4.500 έως 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. 
Αναλυτικά για τις ασφαλισμένες πριν το 1993 προβλέπονται τα εξής:
- Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας του το 2010. Δικαιούνται μειωμένη σύνταξη στα 55 και πλήρη στα 60. Προσοχή, καθώς απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης τον χρόνο την τελευταία 5ετία και πριν από την αίτηση για τη μειωμένη.
- Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2011. Σε αυτήν την περίπτωση το έτος εξόδου στη μειωμένη σύνταξη είναι το 56ο, ενώ απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης τον χρόνο την τελευταία 5ετία. 
Σε περίπτωση, που η ασφαλισμένη συμπλήρωσε τα 60 το 2011, μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη από τα 61 και μετά.
- Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2012. Σε αυτήν την περίπτωση το έτος εξόδου στη μειωμένη σύνταξη είναι το 57ο έτος, ενώ απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης τον χρόνο την τελευταία 5ετία. 
Σε περίπτωση, που η ασφαλισμένη είχε συμπληρώσει τα 60 το 2012, μπορεί να λάβει σύνταξη στα 62.
- Γυναίκες με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2010. Μπορεί να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 55 ετών μειωμένη και σε ηλικία 57 ετών πλήρη. 
Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία πριν την αίτηση 5ετία.
- Γυναίκες με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2011. Μπορεί να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 56 ετών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών πλήρη, με συνολικά 10.400 ένσημα τη στιγμή της αίτησης. 
Για τη μειωμένη σύνταξη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία 5ετία, τόσο πριν την αίτηση, όσο και πριν τη θεμελίωση.
- Γυναίκες με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2012. Μπορούν να λάβουν σύνταξη 56 ετών και 6 μηνών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών και 6 μηνών πλήρη. Τη στιγμή της αίτησης απαιτούνται 10.800 ένσημα. 
Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία 5ετία, τόσο πριν την αίτηση, όσο και πριν τη θεμελίωση.
         ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δικαίωμα για σύνταξη με 25ετία από τα 55 μέχρι τα 62 έχουν οι ασφαλισμένες στα Ειδικά Ταμεία, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2012. Προσοχή, καθώς στη μειωμένη σύνταξη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν 750 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
- Γυναίκες με 25ετία και συμπληρωμένο το 55ο έτος δικαιούνται μειωμένη σύνταξη, ενώ στα 60 πλήρη.
- Γυναίκες με 25ετία και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2011. Μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 56ου έτους. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 61.
- Γυναίκες με 25 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2012. Μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 57ου έτους. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 62.
Τα "παράθυρα" για μητέρες ανηλίκων
       Σύνταξη πριν από το 50ο έτος μέχρι το 60ο δικαιούνται οι μητέρες ανηλίκων, που πρόλαβαν να "κλειδώσουν" δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2010.
       Μεγάλες κερδισμένες οι μητέρες, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ μεταβατικές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011 - 2012.
       Πρέπει να σημειωθεί, πως για τις μητέρες το δικαίωμα "κλειδώνει" μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου.
         ΔΗΜΟΣΙΟ: Με τη συμπλήρωση 25ετίας και την ύπαρξη ανηλίκου τέκνου "κλειδώνει" το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 
        Σε περίπτωση, που η θεμελίωση γίνεται μέχρι το τέλος του 2010, σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 50ου έτους. 
       Το 2011 και το 2012 ισχύουν μεταβατικές ρυθμίσεις, με τη σύνταξη να καταβάλλεται στο 52ο έτος και στο 55ο έτος, αντίστοιχα. Οι διατάξεις αφορούν ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. 
       Τυχερές είναι οι "παλαιές" ασφαλισμένες, που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 1983 και σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη βγει σε σύνταξη. Η "πόρτα εξόδου" ανοίγει χωρίς όριο ηλικίας, με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.
ΙΚΑ: Με 5.500 ημέρες ασφάλισης και με ανήλικο τέκνο μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για γυναίκες, που ασφαλίστηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1992.
        Σε περίπτωση, που το δικαίωμα "κλείδωσε" μέχρι το τέλος του 2010, το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη διατηρείται στο 55ο έτος. Μάλιστα, οι ασφαλισμένες μπορούν να αποχωρήσουν 5 χρόνια νωρίτερα - δηλαδή στο 55ο έτος - με μειωμένη σύνταξη.
        Για θεμελίωση μέσα στο 2011 δίνεται πλήρης σύνταξη στο 57ο έτος και μειωμένη στο 52ο, ενώ το 2012 πλήρης σύνταξη δίνεται στο 60ο έτος και μειωμένη στο 55ο.
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στα Ειδικά Ταμεία η θεμελίωση γίνεται με 25ετία και την ύπαρξη ανήλκου τέκνου.
        Οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, που "κλείδωσαν" το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στο 50ο έτος.
        Σε περίπτωση, που το δικαίωμα "κλείδωσε" το 2011, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στο 52ο έτος και μειωμένη στο 50ο.
        Το 2012 το όριο πάει στο 55ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 53ο για μειωμένη.
Το καθεστώς για τα "βαρέα"
      - Για θεμελίωση το 2010, απαιτούνται 4.500 ημέρες - εκ των οποίων 3.600 στα "βαρέα" - και το 55ο έτος.
       - Για θεμελίωση το 2011, απαιτούνται 4.500 ημέρες - εκ των οποίων 3.600 στα "βαρέα" - και το 56ο έτος.
       - Για τη θεμελίωση το 2012, απαιτούνται 4.500 ημέρες - εκ των οποίων 3.600 στα "βαρέα" - και το 57ο έτος.
        Εναλλακτικά οι γυναίκες μπορούν να αποχωρήσουν με 10.500 ημέρες, εκ των οποίων 7.500 στα "βαρέα". Τα όριο ηλικίας διαμορφώνεται ως εξής:
        - Πλήρης σύνταξη στο 55ο έτος και μειωμένη στο 53ο έτος, το 2010.
        - Πλήρης σύνταξη σε ηλικία 55 ετών και 9 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 53 ετών και 9 μηνών, το 2011.
        - Πλήρης σύνταξη σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 54 ετών και 6 μηνών, το 2012.
        - Πλήρης σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και 9 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 58 ετών και 9 μηνών, το 2013.
Ασφαλισμένες με 35ετία
       Σε ηλικία 58 ετών μπορούν να πάρουν σύνταξη οι ασφαλισμένες σε Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών και ΙΚΑ, που συμπλήρωσαν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010.
        Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για ασφαλισμένες προ του 1993 στο ΙΚΑ, αλλά και για όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992 σε Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
       Τη διετία 2011 - 2012 ισχύουν μεταβατικές διατάξεις, με το δικαίωμα να "κλειδώνει" με 35ετία, αλλά η έξοδος να γίνεται με περισσότερα έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, για θεμελίωση το 2011, η έξοδος γίνεται με 36 έτη στα 58 και το 2012, με 37 έτη στα 59.
         Ακόμη ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τις γυναίκες, που ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο, πριν από το 1983. Η έξοδος γίνεται με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου για τις άγαμες γυναίκες, ενώ για έγγαμες γυναίκες και μητέρες απαιτούνται μόνο 24 έτη και 6 μήνες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΕΘΝΟΣ



Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Διάφορα τοπικά δημοσιεύματα.

Εφάπαξ 3 ταχυτήτων στο Δημόσιο

         Εφάπαξ τριών ταχυτήτων θα χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με το τελικό ποσό να συνδέεται άμεσα με την ημερομηνία εξόδου. «Τυχεροί» είναι όσοι αποχώρησαν μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Ειδική φόρμουλα θα ισχύσει για όσους άνοιξαν την πόρτα εξόδου μέχρι τον Δεκέμβριου του 2013 ενώ εξετάζονται σενάρια για όσους εξήλθαν εντός του 2014.
         Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται νέα ρύθμιση, που θα προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για περίπου 4.000 δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2013.
        Συνολικά περίπου 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην αναμονή μέχρι και έναν χρόνο για την καταβολή της παροχής. Από αυτούς 4.500 πρόλαβαν και αποχώρησαν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, οπότε θα πάρουν το εφάπαξ χωρίς νέα μείωση.
Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους θα υπάρξουν διαφορετικές ρυθμίσεις
......................Δείτε σχετικά κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.enikos.gr/economy/285992,Efapax_3_taxythtwn_sto_Dhmosio.html

Επεκτείνεται για πέντε μήνες η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

         Την επέκταση της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι την 31η Μαΐου 2015 προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
        Με αυτήν προβλέπεται συγκεκριμένα η παραμονή σε διαθεσιμότητα έως την 31.5.2015 υπαλλήλων για τους οποίους ο χρόνος διαθεσιμότητας έληξε μέχρι τη δημοσίευση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.
         Επίσης προβλέπεται ότι το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας για τους μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους που δεν υπέβαλλαν αίτηση μετάταξης/μεταφοράς κατόπιν των σχετικών ανακοινώσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς δική τους υπαιτιότητα, καθώς και για τους δημοτικούς αστυνομικούς κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, παρατείνεται μέχρι την 31.3.2015.
         Προβλέπεται δε ότι σε περίπτωση που σε φορείς που εκδίδουν για πρώτη φορά κανονιστικές διοικητικές πράξεις με βάση της διατάξεις για τους νέους Οργανισμούς ή κατόπιν αξιολόγησης των δομών αυτών, λαμβάνει χώρα λόγω μετάταξης/μεταφοράς ή μετάθεσης υπαλλήλων τους με ταυτόχρονη μεταφορά των θέσεων που οι υπάλληλοι αυτοί κατέχουν, μείωση των προβλεπόμενων για τη λειτουργία τους οργανικών θέσεων προσωπικού, παρέχεται η δυνατότητα επανασύστασης με κοινή υπουργική απόφαση των θέσεων αυτών, στην ίδια κατηγορία εκπαίδευσης/εκπαιδευτική βαθμίδα, κλάδο/ειδικότητα και με την ίδια σχέση εργασίας.
         Ακόμη, παρατείνονται έως την 30ή Ιουνίου 2015 (λήγουν την 31.12.2014) οι προθεσμίες για την διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
         Επιπλέον, ρυθμίζονται τα θέματα σχετικά με την χορήγηση σε ελεγκτικούς και ασφαλιστικούς φορείς προς υποβοήθηση της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, δεδομένων των απογεγραμμένων στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ κλπ.
      Η τροπολογία προβλέπει και ότι απαιτείται η σύμπραξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για το μέγιστο αριθμό ετησίως προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση ι.δ.οχ. και έργου από τους ΟΤΑ.
       Πιό συγκεκριμένα, παραμένουν έως την 31.5.2015 σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι για τους οποίους έληξε ο χρόνος διαθεσιμότητας τους.
         Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αφορά και τους δημοτικούς αστυνομικούς, αλλά και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
         Θα χορηγούνται σε ελεγκτικούς και ασφαλιστικούς φορείς δεδομένα απογεγραμμένων στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες υπηρεσίες ΝΠΔΔ, ΟΤΑ.
       Παρατείνονται έως τις 30.6.2015 οι προθεσμίες για τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι προθεσμία έληγε στις 31.12.2014. προβλέπει την δυνατότητα ανταλλαγής τακτικών υπαλλήλων με υπαλλήλους της Ε.Ε. ή άλλων χωρών στο πλαίσιο προγραμμάτων για τη μετάδοση τεχνογνωσίας σε θέματα δημόσιας διοίκησης.
         Συστήνονται προσωποπαγείς θέσεις για τον διορισμό διακριθέντων αθλητών και προσωπικού που διορίζεται βάσει ειδικών-ευεργετικών διατάξεων. Επίσης αθλητές διορισμένοι στα Σώματα Ασφαλείας ή στον Δημόσιο Τομέα θα αποσπώνται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αποδοχές που καταβλήθηκαν σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και των οποίων η επιλογή ακυρώθηκε για τυπικό λόγο με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, δεν αναζητούνται.
       Στην περίπτωση που τα ανωτέρω ποσά έχουν ήδη βεβαιωθεί και καταλογισθεί, οι σχετικές πράξεις παύουν να ισχύουν.απαιτείται η σύμπραξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το μέγιστο αριθμό ετησίως προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ και έργου στους ΟΤΑ.
       Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τις οποίες προβλέπεται δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον έχουν ανανεωθεί εντός του 2014, ισχύουν, υπό προϋποθέσεις, από τη ημερομηνία λήξης της ανανεούμενης σύμβασης, έστω και αν η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γίνει μεταγενέστερα.
Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Προκήρυξη ΑΣΕΠ 7Κ/2014 για 186 θέσεις διασωστών - πλήρωμα ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ

       Απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 7K/2014 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εκατόν ογδόντα έξι (186) θέσεων τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) του Υπουργείου Υγείας.
        Πρόκειται για 186 θέσεις ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρου. Οι θέσεις ανά κλάδο/ειδικότητα της ως άνω Προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στο ΑΣΕΠ.
Δείτε τον πίνακα θέσεων
http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/c773247/news.file/0/pinakas_theswn_7k_2014_el_GR.doc

Χωρίς δουλειά πάνω από ένα έτος 915.000 Ελληνες

        Στο 25,5% υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ανεργος ένας στους δύο νέους ως 24 ετών, σχεδόν τρεις στις πέντε νέες Ελληνίδες, τρεις στις δέκα γυναίκεςΧωρίς δουλειά πάνω από ένα έτος 915.000 Ελληνες
         Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.586.885 άτομα και των ανέργων σε 1.229.370.
        Το ποσοστό ανεργίας ήταν 25,5%, έναντι 26,6% του προηγούμενου τριμήνου και 27,2% του αντίστοιχου τριμήνου 2013.
         Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% σε σχέση με το Γ ́ Τρίμηνο του 2013.
        Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,9% σε σχέση με το Γ ́ Τρίμηνο του 2013.
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,2%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (22,6%).
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών 49,5%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 56,6%.
        Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 24,0% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 75,4%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (30,3% έναντι 25,1%).
Επίσης, το 73,6% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 50,5%.
        Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Κεντρική Μακεδονία με 27,8% και στη ∆υτική Ελλάδα με 27,5%.
Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 15,2% και στις Ιόνιες Νήσους με 16,1%.
          Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν πάει Μερικές τάξεις ∆ημοτικού (34,8%) ενώ ακολουθούν τα άτομα που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (33,0%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (20,6%).
          Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 18,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 75,1% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.
         Το 6,1% είτε αναζητά μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση. Ένα ποσοστό ανέργων (5,1%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Γ' τριμήνου του 2014, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους:
δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (23,6%) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (20,8%) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (22,8%)
Αναδημοσίευση από Dete.gr

Στο στόχαστρο οι πρόωρες συντάξεις

         Καμπανάκι για τις πρόωρες συντάξεις χτυπά το υπουργείο Εργασίας, με τους «προβολείς» να πέφτουν στα λεγόμενα ειδικά ταμεία. Η «ατζέντα» των παρεμβάσεων περιλαμβάνει ακόμα ενοποιήσεις ταμείων μέσα στο 2015 και κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Απο τα στοιχεία του Δεκεμβρίου προκύπτει ότι ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.654.913
Με βάση το σύστημα «Ηλιος», το τελευταίο τετράμηνο το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ. Ειδικά, για τα ευγενή ταμεία που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ (υπάλληλοι τραπεζών, ΔΕΚΟ) το αντίστοιχο ποσοστό που βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε το στίγμα τονίζοντας πως «χρειάζεται δίκαιη αντιμετώπιση των προνομιακών αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης» και έκανε λόγο για στοιχεία που «θέτουν επί τάπητος προκλήσεις σταδιακού εξορθολογισμού και ισορροπίας». Καταλήγοντας σημείωσε πως «σε ποια άλλη χώρα υπάρχει τέτοια ''πολυτέλεια'' ως προς τις προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης;».
Ειδικοί στο ασφαλιστικό σύστημα εκτιμούν πως περίπου 150.000 άτομα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για «παλαιούς» ασφαλισμένους, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πάντως με βάση τη νομοθεσία όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 67 (ή μειωμένη στα 62, όπου προβλέπεται). Εναλλακτικά αποχωρούν με 40 έτη δουλειάς στα 62, ενώ δεν υπάρχουν ευνοϊκότερες διατάξεις για άλλες κατηγορίες (μόνο στα βαρεά διατηρείται το ειδικό καθεστώς).
Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι ακόμα:
- Η ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων το 2015 για να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
- Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς υπάρχουν 8.000 νόμοι και κανονιστικές διατάξεις που εκτείνονται σε 38.500 σελίδες.
Με βάση το σύστημα «Ηλιος» του υπουργείου Εργασίας τον Δεκέμβριο παρατηρείται επίσπευση στην έκδοση νέων συντάξεων. Ειδικότερα βγήκαν 34.680 αποφάσεις από τις οποίες οι 23.958 αφορούν επικουρικά ταμεία (τον προηγούμενο μήνα δεν ξεπερνούσαν τις 5.260 οι αποφάσεις επικουρικής σύνταξης).
Παράλληλα υπήρξε αναστολή 9.494 συντάξεων σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει αλλά και σε περιστατικά που έγινε δεύτερος γάμος και επομένως έπρεπε να διακοπεί η σύνταξη χηρείας. Συνολικά μέσα σε ένα τετράμηνο έχουν ανασταλεί 33.921 συντάξεις λόγω ληξιαρχικών μεταβολών.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του Δεκεμβρίου προέκυψε ακόμα ότι ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.654.913 και το μέσο εισόδημα σε συντάξεις γήρατος είναι 953,58 ευρώ (προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης). Πάντως ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) παίρνουν κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ.
Οσον αφορά στα προνοιακά επιδόματα οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 168.538, με τη μηνιαία δαπάνη να ανέρχεται σε 56,7 εκατομμύρια.
Συνολικά η δαπάνη για το 2014 υπολογίζεται σε 662,9 εκατομμύρια.
Τέλος, από τα στοιχεία προκύπτει πως 1,2 εκατομμύρια άτομα παίρνουν μία σύνταξη από τα Ταμεία. Στον αντίποδα υπάρχουν σχεδόν 400 άτομα που έχουν καταφέρει να εισπράττουν πάνω από επτά συντάξεις (κύριες, επικουρικές).
Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ από το Δ.Σ του Σωματείου μας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014 - ΕΥΧΕΣ από το Σωματείο μας.



    Το Διοικητικό  Συμβούλιο 
          του Σωματείου μας
           
             εύχεται σε όλους

   




ΧΡΟΝΙΑ          
            ΠΟΛΛΑ
                  και
                        ΚΑΛΑ....
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε ΟΛΟΥΣ.....

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΣ ΕΥΧΕΣ απο ΑΔΕΔΥ.

Ευχές για το 2015

Διάφορα τοπικά Δημοσιεύματα.

        Διαβάστε διάφορα τοπικά δημοσιεύματα, σχετικά με τον χώρο μας, κάνοντας κλίκ στους συνδέσμους που ακολουθούν:
1. http://www.dete.gr/articles/249011
2. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=79510
3. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=79350
4. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/305458
5. http://www.attacktv.gr/news/Pages/view.aspx?nID=33818

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ από το Δ.Σ του Σωματείου μας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014 - ΕΥΧΕΣ από το Σωματείο μας.



    Το Διοικητικό   Συμβούλιο 
          του Σωματείου μας
           
             εύχεται σε όλους

   




ΧΡΟΝΙΑ          
            ΠΟΛΛΑ
                  και
                        ΚΑΛΑ....






ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε ΟΛΟΥΣ.....

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ από ΑΔΕΔΥ.


Ευχές για το 2015

Νίκη της ΠΟΕΔΗΝ η απόσυρση του άρθρου 43 που υποβάθμιζε το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό

ΑΘΗΝΑ 23/12/2014           ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ                                                      
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3991
 
        Η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε δισέλιδο υπόμνημα στα κόμματα και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου πλην Χρυσής Αυγής, με το οποίο ζητούσε την τροποποίηση του άρθρου 43 του ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.
          Το άρθρο αυτό προέβλεπε τη σύσταση Ειδικού κλάδου Νοσηλευτών τριετούς φοίτησης.
Στο υπόμνημα μεταξύ των άλλων ζητήσαμε τη σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ). Ταυτόχρονα είχαμε συζητήσεις με τα κόμματα για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας.
         Ο Υπουργός Υγείας επέμενε κατά τη συζήτηση στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής την Δευτέρα 22/12/2014 στον αποκλεισμό από τον κλάδο του ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού.
        Η συζήτηση στη Βουλή μεταδόθηκε από το κανάλι της Βουλής και την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Νοσηλευτικού προσωπικού.
         Πολλοί βουλευτές στις ομιλίες τους ζήτησαν την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου με τη πρόβλεψη σύστασης Ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ).
        Επειδή ο Υπουργός δεν διέθετε την απαραίτητη πλειοψηφία για το διαχωρισμό του Νοσηλευτικού προσωπικού κατόπιν παραγγελίας της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΝΕ, αναγκάστηκε να το αποσύρει.
Είναι μία πρώτη μεγάλη νίκη.
        Συνεχίζουμε τους αγώνες για θεσμοθέτηση Ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και την διέξοδο του ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ Νοσηλευτικής (σύμφωνα με την πρόταση που καταθέσαμε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες).
Μετά την νίκη στην Αξιολόγηση άλλος ένας αγώνας κερδισμένος.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Καταγγελία της ιδιωτικοποίησης των διακομιδών και μεταφορών των Νοσοκομείων.

   ΑΘΗΝΑ: 19/12/2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 3985
         Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ αντέδρασε στην κατάργηση του Κλάδου των Οδηγών των Νοσοκομείων. Τις ανάγκες σε μεταφορές και διακομιδές των Νοσοκομείων δεν μπορεί να καλύψει το ΕΚΑΒ λόγω ελλείψεων προσωπικού και επαρκούς αριθμού Ασθενοφόρων.
        Η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι με την κατάργηση του Κλάδου των Οδηγών, την διαθεσιμότητα και τη μεταφορά των Οδηγών των Νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ επιδιώκει όχι την καλύτερη οργάνωση (όπως ισχυριζόταν ο τότε Υπουργός Υγείας), αλλά την ιδιωτικοποίηση των μεταφορών και διακομιδών των Νοσοκομείων.
        Τρανό παράδειγμα και προπομπός των ανωτέρω ιδιωτικοποιήσεων είναι η απόφαση της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου να αναθέσει τις διακομιδές για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας του Νοσοκομείου σε ιδιώτες, λόγω ελλείψεων Ασθενοφόρων και Οδηγών.
         Πολλά Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πεπαλαιωμένα και αντιμετωπίζουν μηχανικά προβλήματα.
          Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την ιδιωτικοποίηση των διακομιδών και ζητάμε την επανασύσταση του Κλάδου των Οδηγών των Νοσοκομείων, τις προσλήψεις πληρωμάτων Ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ και την προμήθεια νέων Ασθενοφόρων.
Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της προνοσοκομειακής φροντίδας της χώρας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ
                                  .......................................................................
         Διαβάστε παρακάτω το ιστορικό της όλης υπόθεσης, αλλά και την σχετική ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου μας, που εκδώθηκε την 18/12/14:

           Το τελευταίο οχυρό της Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Ελλάδα που ακούει στο «όνομα» ΕΚΑΒ έπεσε από χθες το πρωί,  καθώς με απόφαση της 6ης ΥΠΕ και του ΠΠΝΠ σε συνδυασμό με την ανοχή της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, το έργο της διαμετακομιδής  πέρασε σε χέρια ιδιωτών.
         Από  το  πρωί της Τρίτης ιδιωτικό ασθενοφόρο εταιρείας Αθηναϊκών συμφερόντων, με την σύμφωνη γνώμη των διοικούντων έχει αναλάβει το έργο της μεταφοράς ασθενών από το Νοσοκομείο του Ρίου σε διαγνωστικά κέντρα αλλά και από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο.
          Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ,  στο όνομα του κέρδους και της εξυπηρέτησης των  ιδιωτών και με την σύμφωνη γνώμη της 6ης ΥΠΕ , έβαλαν από την πίσω πόρτα ιδιώτες στις διαμετακομιδές θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
         Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ πραγματοποιούν έκτακτη συνέλευση και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ  και στη διοίκηση του ΠΠΝΠ
         Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το ασθενοφόρο που χρησιμοποιείται ανήκει σε εταιρεία η οποία έχει ορθοπεδικά στην Αθήνα κοντά στο Θριάσιο  ενώ  από πίσω κρύβεται μεγάλος οικονομικός παράγοντας ο οποίος κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με τις δραστηριότητες του.
                       ...................................................................................................
         Γι΄ αυτό το προαναφερόμενο ζήτημα σχετική είναι η παρακάτω ανακοίνωση-καταγγελία, παρέμβαση  του Σωματείου μας:
 
          ¨Κάθε μέρα που περνάει, οι θέσεις και οι απόψεις, πού κατά καιρούς έφραζε και συνεχίζει να εκφράζει το Σωματείο μας και γενικά το Υγειονομικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, δικαιώνονται πλήρως.
      Λέγαμε λοιπόν ότι οι διαθεσιμότητες των Οδηγών των Νοσοκομείων, οι διαθεσιμότητες που πριν λίγο καιρό προκλητικότατα προχώρησε η κυβέρνηση, είχαν ως σκοπό και στόχο την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του τμήματος των οδηγών των Νοσοκομείων, μια ιδιωτικοποίηση που την προετοιμάζουν για το σύνολο του ΕΚΑΒ, γι΄ αυτό και ή εκεί απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση, η εγκατάλειψη και ιδιαιτέρως η πολύχρονη καθυστέρηση της προμήθειας των νέων ασθενοφόρων.
         Η προπομπός λοιπόν των Ιδιωτικοποιήσεων σ΄ αυτόν τον τομέα ξεκίνησε κι΄ αυτή από την 6η Υ.Πε και συγκεκριμένα με τις διακομιδές του ΠΠΝΡΙΟΥ, γι΄ αυτό και οι διώξεις και όλα αυτά που ζήσαμε το καλοκαίρι, ενάντια σε όσους εναντιωθήκαμε στις προαναφερόμενες διαθεσιμότητες, οι διώξεις και οι επιθέσεις ενάντια σε όλους εμάς που  αποκαλύπταμε αυτά τους τα σχέδια, προκειμένου να μας τρομοκρατήσουν και να απαλλαγούν έτσι από την παρουσία μας και να  διευκολυνθούν στις προαναφερόμενες κινήσεις τους.
        ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ λοιπόν  και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ αυτές τις αποφάσεις της 6ης Υ.Πε και της Διοίκησης του ΠΠΝΡΙΟΥ, την δρομολόγηση αυτής της Ιδιωτικοποίησης
   ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΑΜΕΣΑ να σταματήσει αυτή η προαναφερόμενη ιδιωτικοποίηση, που δεν είναι καθόλου τυχαία.
         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ ο διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων Ασθενοφόρων, όπου κινδυνεύουν να χαθούν και οι σχετικές πιστώσεις, να επανέλθουν ΑΜΕΣΑ όλοι οι Οδηγοί στα Νοσοκομεία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.¨

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Παρέμβαση του Εκπροσώπου των Εργαζόμενων στο Δ.Σ του Νοσοκομείου για Ιατρείο Βελονισμού.

Αριθμ. Πρωτ:.......278.

Πάτρα………22.12.14.                ΠΡΟΣ: Διοικητή Γ.Ν Πατρών.
 
      Κύριε Διοικητά.
         Με αφορμή το δημοσίευμα που σας επισυνάπτω, δημοσίευμα που έχει να κάνει με την λειτουργία ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ στο Νοσοκομείο μας, παρακαλώ στην αμέσως επόμενη πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ, να έλθει προς συζήτηση το σχετικό θέμα, με σκοπό και στόχο την σύσταση και λειτουργία αυτού του προαναφερόμενου Ιατρείου.

                                      Ο Πρόεδρος των Εργαζόμενων
                                και Μέλος του Δ.Σ του Νοσοκομείου

                                          ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
                      ..........................................................
     Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.dete.gr/articles/248628
 

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στους Βουλευτές για το Κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού και τις ΕΠΑΣ.

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ν.Δ.,ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ & ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
         Την Δευτέρα 22/12/2014 εισάγεται στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής προς ψήφιση το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του Υπουργείου Υγείας «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας», με το οποίο στο άρθρο 43 συστήνεται κλάδος Νοσηλευτών Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το Νοσηλευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι είναι απόφοιτοι από τις Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Νοσηλευτικές Σχολές των Νοσοκομείων (στη πλειονότητα) από ΙΕΚ και Επαγγελματικά Λύκεια.
       Το 50% (15.000) του Νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κρατάνε όρθια τα Νοσοκομεία και τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού που διαθέτουν.
       Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια απεχώρησε 10.000 Νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.
        Ο Υπουργός Υγείας με το παρόν ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για κομματικές και ρουσφετολογικές σκοπιμότητες αποκλείει από τον υπό σύσταση κλάδο, το ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό. Επιδιώκει να εξυπηρετήσει το «φαίνεσθε» μιας ΨΕΥΤΟΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ που λειτουργεί παράνομα αφού δεν είναι αντιπροσωπευτική, ούτε δικαιούται εγγραφή στην ΑΔΕΔΥ και διατηρεί ως μέλη μια μικρή ομάδα Νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ.
        Η ελάχιστη αυτή ομάδα ελέγχει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο των Νοσηλευτών εξαιτίας της αγαστής συνεργασίας διαχρονικά των κυβερνήσεων οι οποίες έκοψαν και έραψαν πολλά Νομοθετήματα στα μέτρα τους (υψηλή συνδρομή, ενιαία ψηφοδέλτια στην εκλογή οργάνων κλπ).
Οι εκάστοτε Υπουργοί της Υγείας συνεργάζονται μαζί τους αφού παίζουν το ρόλο της ΠΕΜΠΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ για τη κάθε κυβέρνηση.
        Επιχειρούν εκ των έσω να υπονομεύουν τους αγώνες της ΠΟΕΔΗΝ, των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των Υγειονομικών για επαγγελματική, υπηρεσιακή και μισθολογική αναβάθμιση.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι μέλη της ΕΝΕ και της ΠΑΣΥΝΟ είναι ελάχιστοι Νοσηλευτές από τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και ημέρα με την ημέρα φυλλορροούν. Το 99% των Νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ και το σύνολο των ΔΕ είναι μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.
         Για άλλη μία φορά ένας Υπουργός Υγείας έρχεται με Νομοσχέδιο να διαιρέσει το Νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, χωρίς συγκεκριμένο επαγγελματικό, υπηρεσιακό και μισθολογικό όφελος, αφού οι πολιτικές των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ «πήραν και σήκωσαν» όλους τους Υγειονομικούς χωρίς να εξαιρείται κανείς.
        Το Νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας σήμερα εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, με τσαλαπατημένα θεσμοθετημένα δικαιώματα στα ωράρια εργασίας. Επίσης οφείλονται δεκάδες ρεπό και κανονικές άδειες.
       Το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού εκτελεί αλλότρια καθήκοντα, χωρίς να τηρούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με σχετικά ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ.
Εξάλλου οι Οργανισμοί των Δημόσιων Μονάδων Υγείας προβλέπουν σε κάθε κλάδο διάρθρωση ανά εκπαιδευτική βαθμίδα.
        Επιβάλλεται λοιπόν η σύσταση Ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού με διάρθρωση ανά κατηγορία. Κατηγορία ΠΕ, κατηγορία ΤΕ και κατηγορία ΔΕ.
        Η ρύθμιση αυτή υποκρύπτει σκοπιμότητα και υποβάθμιση του 50% του Νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας που υπηρετεί στα Νοσοκομεία και τους Εποπτευόμενους Φορείς του Υπουργείου Υγείας, αν και είναι επαρκές εκπαιδευμένο και προσφέρει υψηλής ποιότητας Νοσηλευτικές υπηρεσίες.
Η επιμονή του Υπουργού Υγείας σε αυτή τη ρύθμιση θα διαλύσει τα Νοσοκομεία με δεδομένο ότι ειδικά το απόγευμα και τη νύχτα σε πολλές κλινικές, κάνει βάρδια ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό και μόνο.
Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ' όψιν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2003/36 Ε.Ε. και 2013/55 Ε.Ε. σύμφωνα με τις οποίες κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. οφείλει μεταξύ άλλον να δίνει τις πραγματικές δυνατότητες προκειμένου το σύνολο των Νοσηλευτών να απολαμβάνει εκπαιδευτική αναβάθμιση.
Με βάση τα ανωτέρω σας καλούμε να στηρίξετε το δίκαιο αίτημα μας για τροποποίηση του άρθρου 43 ως εξής:
«Άρθρο 43: Η παρ. 1 του άρθρου 102 του Ν. 2071/1992 (Α' 123), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής: Σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία και λοιπούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας συνιστάται ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού προσωπικού Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
         Το Νοσηλευτικό προσωπικό ΔΕ των Νοσοκομείων και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας με δεκαετή προϋπηρεσία δύναται να εισαχθεί στο δεύτερο ή τρίτο έτος των ΤΕΙ Νοσηλευτικής της χώρας και χωρίς πρακτική άσκηση να αποκτήσουν τίτλο Νοσηλευτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο αριθμός των εισακτέων, τα κριτήρια επιλογής εφόσον το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο και η διευκόλυνση σπουδών καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Παιδείας που εκδίδεται μέσα σε τρείς μήνες από τη Δημοσίευση του παρόντος Νόμου».
         Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι «οι Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Νοσηλευτικές Σχολές των Νοσοκομείων επιβάλλεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως Δημόσια ΙΕΚ με δεδομένο ότι αποφοιτεί Νοσηλευτικό προσωπικό επαρκές εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο να παρέχει υψηλής ποιότητας Νοσηλευτικές υπηρεσίες.
         Κατόπιν τούτων ζητάμε το άρθρο 60 να τροποποιηθεί ως εξής: «Οι ΕΠΑΣ αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας λειτουργούν ως Δημόσια ΙΕΚ του Ν. 4186/2013 της ομάδας προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας του άρθρου 24 παρ. ζ του ίδιου νόμου και τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας».
Κυρίες – κύριοι Βουλευτές,
          Είναι μείζον ζήτημα για το Νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας η σύσταση Ενιαίου κλάδου. Σε περίπτωση που με τη ψήφο σας αποκλείσετε το ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό θα βάλετε το χέρι σας στη διάλυση των Νοσοκομείων.
          Θα αναγκάσετε το Νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζεται αυστηρά με βάση τα Επαγγελματικά τους Δικαιώματα. Έτσι τα Νοσοκομεία θα παραλύσουν.
Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις κάθε μορφής.
Μην επιτρέψετε με την ψήφο σας τη διάλυση των Νοσοκομείων.
Μην διαιρείτε το πολύπαθο Νοσηλευτικό προσωπικό.
Δυστυχώς στην Επιτροπή ψηφίσατε κατά πλειοψηφία το σχετικό άρθρο.
Επανορθώστε στην Ολομέλεια.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

ΕΦΑΠΑΞ 3 ταχυτήτων στο δημόσιο

           Εφάπαξ τριών «ταχυτήτων» θα χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με το τελικό ποσό να συνδέεται άμεσα με την ημερομηνία... εξόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται νέα ρύθμιση, που θα προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για περίπου 4.000 δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2013.
         Συνολικά περίπου 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην αναμονή μέχρι και έναν χρόνο για την καταβολή της παροχής. Από αυτούς 4.500 πρόλαβαν και αποχώρησαν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, οπότε θα πάρουν το εφάπαξ χωρίς νέα μείωση.
          Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους θα υπάρξουν διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με το αν η έξοδος από το Δημόσιο έγινε μέσα στο 2013 ή το 2014. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος που θα υπολογίζεται το βοήθημα, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα διαμορφωθεί ο συντελεστής.
Επομένως δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα διαμορφωθούν τα νέα ποσά για όσους υπέβαλαν αίτηση μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και θα ξεκινήσουν να παίρνουν το βοήθημα ύστερα από περίπου πέντε μήνες. Αναλυτικά τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες:
- Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013. Θα πάρουν το βοήθημα χωρίς καμία μείωση.
Το τελικό ποσό διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 29.000 ευρώ, καθώς μία σειρά περικοπών τα τελευταία χρόνια ψαλίδισαν το βοήθημα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου τα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.
- Δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2013. Θα υπάρξει φόρμουλα για να περιοριστούν οι μειώσεις και ήδη έχει σταλεί αίτηση στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι για τον υπολογισμό του εφάπαξ να λαμβάνονται υπόψη συντελεστές 16μήνου (από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Δεκέμβριο του 2014). Πρόκειται για περίπου 4.000 άτομα που αναμένεται να εισπράξουν το εφάπαξ από τα τέλη Μαρτίου έως και τα τέλη Μαΐου του 2015.
          Η εξεύρεση λύσης είναι απαραίτητη, καθώς «από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η διαδικασία υπολογισμού συντελεστή βιωσιμότητας για το 2013. Επιπλέον, οι εισφορές του αντίστοιχου έτους έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή παροχών, το αντίστοιχο οικονομικό έτος έχει ολοκληρωθεί και δεν είναι δυνατή η αναδρομική εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας». Οριστική λύση θα δοθεί στο θέμα αυτό το επόμενο διάστημα.
- Δημόσιοι υπάλληλοι που άνοιξαν την πόρτα εξόδου μέσα στο 2014. Αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 20.000 άτομα που είναι στην αναμονή για το βοήθημα. Η καταβολή του εφάπαξ αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου του 2015, ενώ, όπως ήδη αναφέρθηκε, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιον συντελεστή θα γίνει ο υπολογισμός.
          Με το νέο σύστημα δημιουργούνται «ατομικές μερίδες», στις οποίες τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς-τομείς πρόνοιας. Τα Ταμεία Πρόνοιας λειτουργούν πλέον με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.
           Επιλέον καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιο θα είναι το ύψος του εφάπαξ. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τον συντελεστή βιωσιμότητας λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές εισφορές, τα διοικητικά έξοδα, η περιουσία του Ταμείου, οι συνολικές υποχρεώσεις κ.ά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Εκδόθηκε το νέο Ενημερωτικό Έντυπο του Σωματείου μας.

  Αναρτήθηκε ήδη, στα δεξιά της σελίδας μας, στη θέση ¨ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ¨, το νέο τεύχος της ενημέρωσής μας, το τεύχος 68, που αφορά τούς μήνες ΙΟΥΛΗ - ΑΥΓΟΥΣΤΟ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ του 2014.                                                                                                                          Το νέο αυτό τεύχος, των 60 σελίδων, πού θα κυκλοφορήσει  στα τμήματα του Νοσοκομείου, σ΄ όλους τούς Συναδέλφους - Μέλη μας  αυτήν την  εβδομάδα, μπορείτε να το διαβάσετε, στο προαναφερόμενο και ήδη  γνωστό σε όλους σημείο της ανάρτησής του, κάνοντας κλίκ πάνω στο ένθετο της πρώτης σελίδας, ή κάνοντας κλίκ στον παρακάτω σχετικό σύνδεσμο: https://workspaces.acrobat.com/?d=dyHbNxun0UPsMQccWbUiPw

Αναστολή Χριστουγεννιάτικης Γιορτής Σωματείου.

         Για πρώτη φορά φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, το Σωματείο μας δυστυχώς, δεν θα διοργανώσει την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, κι΄ αυτό για δύο λόγους:
α). Από την μια τα εκφυλιστικά φαινόμενα κυρίως που παρουσιάζονταν σ΄ αυτήν την γιορτή, όπου από τούς εκάστοτε  αφορούντες, ελάχιστοι έρχονταν στη γιορτή και απ΄ αυτούς οι πιό πολλοί επεδίωκαν - πίεζαν και τελικά αποχωρούσαν προτού αυτή τελειώσει. Οι περισσότεροι δε περιφρονούσαν την γιορτή και μας αναζητούσαν στα γραφεία του Σωματείου μας, ακόμη και 20 ημέρες μετά, για την παραλαβή της εκάστοτε γνωστής ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΗΣ και μόνον, στερώντας έτσι από τα παιδιά τους αυτό το ωραίο και πλούσιο πρόγραμμα της γιορτής, που με πολύ κόπο και άγχος διοργάνωνε το Δ.Σ του Σωματείου μας.
β). και από την άλλη το μεγάλο κόστος αυτής της γιορτής, κόστος που σήμερα δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί, γιατί τα οικονομικά μας μειώθηκαν αισθητά, γιατί λόγω των Συνταξιοδοτήσεων μειώθηκαν τα μέλη μας και κατ΄ επέκταση οι Συνδρομές μας, η μόνη πηγή εσόδων του Σωματείου μας. Συνδρομές που αξίζει να το επισημάνουμε, ακόμη μιά φορά, ότι δίδονται όχι για γιορτές, αλλά για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Σωματείου μας. Υποχρεώσεις που ώς γνωστόν, έχουν να κάνουν με την λειτουργία μας, την Συνδρομή μας στην ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ, τα διάφορα Συνέδρια, τις εκάστοτε και πάμπολλες κινητοποιήσεις μας, κλπ.

Αποτελέσματα της κινητοποίησης του Νοσηλευτικού προσωπικού της 17/12/14.

ΑΘΗΝΑ 17/12/2014
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3959
ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

        Πραγματοποιήθηκε η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του Νοσηλευτικού Προσωπικού με κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ την ΤΕΤΑΡΤΗ 17/12/2014 έξω από το Υπουργείο Υγείας, με ικανοποιητική συμμετοχή.
Ακολούθησε συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπροσωπείας συγκεντρωμένων Νοσηλευτών με κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας (οι Υπουργοί έλειπαν στη Βουλή).
      Για το άρθρο 43 και το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για ένταξη στο Νοσηλευτικό κλάδο και του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού ανέφεραν ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας.
      Για το άρθρο 60 και το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για λειτουργία όλων των Μ.Τ.Ε.Ν.Σ. ως ΙΕΚ δεν δεσμεύτηκαν. θα μεταφέρουν είπαν τα αιτήματα στον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας.
      Από ενημέρωση που είχαμε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ τίθεται για ψήφιση την άλλη εβδομάδα (πιθανόν Δευτέρα). Επίσης μας ενημέρωσαν ότι ο Υπουργός Υγείας αναδιπλώνεται στο άρθρο 43 (σύσταση κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού) και στο άρθρο 60 (Νοσηλευτικές Σχολές).
Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις έως την τελική δικαίωση.
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο [ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ]

           Το νέο σύστημα αξιολόγησης απόδοσης και εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, έχει στόχο, μέσω της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας, να οδηγήσει σε ένα νέο σύστημα προαγωγών, που θα στηρίζεται στις ικανότητες, τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να σχηματιστούν ισχυρές δομές στη Δημόσια Διοίκηση.
          Κυριότερα, το νέο σύστημα αξιολόγησης στηρίζεται στους προϊσταμένους και αποτελεί εργαλείο για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, παρέχει το πλαίσιο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δημόσιων υπαλλήλων και προωθεί την κουλτούρα του διαλόγου στη διοίκηση.
          Επίσης, το νέο σύστημα προαγωγών είναι μια αξιοκρατική και διαφανής διαδικασία, αφού στηρίζεται στην αναγνώριση της απόδοσης, την επιβράβευση και την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.
...................................Διαβάστε το σχετικό άρθρο και κατεβάστε το΄νέο σχέδιο αξιολόγησης, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.epoli.gr/systima-axiologisis-dimosio-analytiki-paroysiasi-a-76979.html

Πώς θα δοθούν τα εφάπαξ στο Δημόσιο.

          Από τον Απρίλιο του 2015 και μετά οι τομείς πρόνοιας θα καταβάλλουν εφάπαξ, με τις όποιες περικοπές αποφασιστούν, βάσει της εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας. Έως τις 10 Ιανουαρίου 2015 αναμένεται να καταβληθούν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) τα ποσά που αντιστοιχούν στα 11.100 εφάπαξ που αφορούν συνταξιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση έως την 31η Αυγούστου 2013. Από τα 11.110 εφάπαξ ήδη καταβλήθηκαν τα 5.700 και μέχρι τέλος του έτους θα φθάσουν να πληρωθούν άλλα 2.500. Επιπλέον 2.500 θα πληρωθούν μέχρι 10 Ιανουαρίου.
           .................................................................
          Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό δημοσίευμα από τα Νέα, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.enikos.gr/economy/285768,Pws_8a_do8oyn_ta_efapax_sto_Dhmosio.html
 

Οι Λόγοι της ΑΔΕΔΥ για τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Υπουργό των Απολύσεων και της Διοικητικής Αποδιάρθρωσης.

         Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με απόφαση της, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014, συνάντησή της με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς προέκυψαν νέα δεδομένα στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε που ζήτησε αυτή τη συνάντηση (4/11/2014). H Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτίμησε ότι βασική προϋπόθεση για μια ουσιαστική συζήτηση θα ήταν να έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, ώστε να μην αξιοποιηθεί η συνάντηση για επικοινωνιακούς λόγους. Δυστυχώς το Υπουργείο συνεχίζοντας την αντεργατική αλλά και βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του, δυο μέρες πριν τη συνάντηση, τελείως προκλητικά, ανακοίνωσε νέους πίνακες που αφορούν την κινητικότητα – διαθεσιμότητα χιλιάδων υπαλλήλων, αφήνοντας εκατοντάδες εκτός εργασίας. Αυτή μάλιστα η κίνηση του Υπουργού ΔΜΗΔ, μας οδήγησε στη λήψη απόφασης για κινητοποίηση την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014, ως διαμαρτυρία για τις απολύσεις που έγιναν και αυτές που σχεδιάζονται.
         Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εισάγοντας ουσιαστικά τη χώρα σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που δεν μας αφήνει αδιάφορους. Όμως, χωρίς να μπλεκόμαστε στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης θέλουμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αμφισβητούμε και να αρνούμαστε την ακολουθούμενη πολιτική των αντιδραστικών θεσμικών αλλαγών που Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Δ.Ν.Τ. εφαρμόζουν στη χώρα μας στην κατεύθυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγώντας στην ανεργία και στην απόγνωση εκατομμύρια πολίτες, ιδιαίτερα τους Νέους.
         Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αφού μας οδήγησε στα δικαστήρια και αφού προσπάθησε να καλλιεργήσει με απειλές και εκβιασμούς το φόβο στους υπαλλήλους για να δεχτούν τον απαράδεκτο Νόμο για την αξιολόγηση, έρχεται τώρα και καταγγέλλει τον εαυτό του και τις επιλογές του διαπιστώνοντας ότι αυτός ο Νόμος δεν είναι αποτελεσματικός, γιατί δεν ήταν σωστή η επικοινωνιακή πολιτική εκ μέρους του με συνέπεια οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο για διαθεσιμότητες και απολύσεις. Ο Υπουργός διαπιστώνει ακόμη, ότι είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική βαθμολόγηση εκ των προτέρων συγκεκριμένου ποσοστού υπαλλήλων (15 %) με τις βαθμολογίες χαμηλής κλίμακας και επίσης ότι έλειπε από το σύστημά του η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με τις μισθολογικές αυξήσεις!!! Τι πιο λογικό, λοιπόν, για να υπάρξει η οποιαδήποτε συζήτηση, να προχωρήσει ο Υπουργός στην κατάργηση του Νόμου 4250/14, να αποκαταστήσει τους Διευθυντές που απήλλαξε των καθηκόντων τους, γιατί αντιστάθηκαν στην εφαρμογή του και ακολούθησαν τη λογική που και ο ίδιος εκ των υστέρων αποδέχεται και να αποκαταστήσει όσους υπαλλήλους απομάκρυνε από τις θέσεις τους στα πλαίσια της συρρίκνωσης των τομέων κοινωνικής πολιτικής του Δημοσίου.
         Τα παραπάνω θεωρούμε αυτονόητες προϋποθέσεις για να έχει νόημα η όποια συζήτηση με το Υπουργείο, αφού, βέβαια, ξεκαθαρίσει και το πολιτικό τοπίο, ως προς το ποιά θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να μη γίνει καμία απόλυση υπαλλήλου, να επανέλθουν στις θέσεις τους οι απολυμένοι και οι διωχθέντες και για να αποτρέψει την ψήφιση του νέου μισθολογίου πείνας καθώς και οποιουδήποτε Νόμου απειλεί τις συντάξεις, την ασφάλιση μας και τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Αποκαλυπτική έρευνα: Η υγεία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

         Καλύτερη υγεία φαίνεται ότι έχουν οι Έλληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, παρά την «αντισυμβατική» συμπεριφορά που καταδεικνύουν σε θέματα όπως κάπνισμα, πολυφαρμακία και κατάχρηση απεικονιστικών μηχανημάτων. Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις (115 θανάτους ανά 100.000, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 350 ανά 100.000 κατοίκους) και καρκίνους (με 200 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους έναντι 300).
         Παράλληλα, η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές (40% του πληθυσμού έναντι 20% στις άλλες χώρες). Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες καταναλώνουν φάρμακα και αντιβιοτικά σαν «καραμέλες», ενώ εμφανίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά έκθεσης σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες στην Ευρώπη.
...............................Διαβάστε το σχετικό άρθρο, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: