Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΔΕΔΥ για τις Διώξεις των Δημάρχων που ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ στην «αξιολόγηση».

Αθήνα, 29.10.2014
Αριθμ. Πρωτ.: 385
           Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει την άρνηση δημάρχων και περιφερειαρχών να συναινέσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων τους καθώς και στην επανεξέταση της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Για πρώτη φορά, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες σε πολλές περιοχές της χώρας μπλοκάρουν τη λειτουργία του κρατικού μνημονιακού μηχανισμού και αρνούνται να αποτελέσουν γρανάζι στη λειτουργία του.
         Η στάση αυτή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών δημιουργεί νέες δυσκολίες στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για χιλιάδες νέες απολύσεις στο Δημόσιο και βραχυκυκλώνει τις εντολές της Τρόικα. Με την απεργία – αποχή των εργαζόμενων στο υπόλοιπο Δημόσιο από την αξιολόγηση και τον «επανέλεγχο» μετατροπής των συμβάσεων, αναπτύσσεται ένα κίνημα που έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.
         Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι το «εντέλλεσθε» των δημάρχων και περιφερειαρχών προς τους υπαλλήλους τους, για τη μη αποστολή στο Υπουργείο οποιουδήποτε στοιχείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για απολύσεις εργαζομένων, είναι αυτονόητη υποχρέωση τους στη μάχη για τη σωτηρία των δήμων και περιφερειών από το στραγγαλισμό του μνημονίου.
          Στον εισαγγελέα παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος και καλείται αύριο, Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014, ο Δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους και δεν υπέκυψαν στις απειλές του ΥΔΜΗΔ.
         Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος μετά τις απειλές εναντίον των εργαζομένων στο Δημόσιο και των εκπροσώπων τους, που αρνούνται να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα των χιλιάδων απολύσεων, στοχοποιεί τώρα τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που υπερασπίζονται τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες των δήμων τους.
          Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλύπτει τις κινητοποιήσεις των σωματείων που έχουν προκηρύξει για τη στήριξη της Δημοκρατικής Αρχής Πάτρας ενάντια στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και καλεί όλους τους πολίτες να συμπαραταχθούν με τους Δημόσιους Υπαλλήλους στον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και γενικότερα των δημόσιων κοινωνικών αγαθών που η Κυβέρνηση παραδίδει στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Διάφορα Δημοσιεύματα.

        Διαβάστε διάφορα Δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας κάνοντας κλίκ στους συνδέσμους που ακολουθούν:
1. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/287833
2. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/288481
3. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/288461
4. http://www.postin.gr/κοινωνια/επίθεση-του-νομικού-συμβούλου-της-6ης-υ-πε-σε-πετρόπουλο-και-εργαζόμενη-θα-σας-λιώσω,-θα-σας-τελειώσω.htm
5. http://www.radiogamma.gr/n/%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%AC%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1-6%CE%B7%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ στις 27/11/2014.

        Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με βάση την απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου (17-10-2014) προκηρύσσει 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα.
      Η Γενική Απεργία αποτελεί σταθμό στο πρόγραμμα πολύμορφων παρατεταμένων κινητοποιήσεων που είναι ήδη σε εξέλιξη και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα με συλλαλητήρια, Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους εργασίας και απεργίες σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
       Είναι κοινή, πλέον, διαπίστωση πως αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της Κυβέρνησης η συνεχής αποδιάρθρωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτή η επιδίωξη, επιχειρείται να συσκοτιστεί από την κυβερνητική ρητορική περί του «τέλους των Μνημονίων». Όμως, οποιαδήποτε προσπάθεια εξωραϊσμού δεν μπορεί να αντιστρέψει τη ζοφερή πραγματικότητα της συνεχούς επιδείνωσης της καθημερινότητας, κυρίως των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και την εμμονή της Κυβέρνησης στη διαιώνιση των πολιτικών της ακραίας λιτότητας.
       Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί η πολιτική της μείωσης των εισοδημάτων, με την άμεση μείωση των μισθών και των συντάξεων. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους του Δημοσίου βασικό εργαλείο για την παραπέρα μείωση των εισοδημάτων τους θα αποτελέσει το «μισθολόγιο πείνας» που θα συνδέει το μισθό με την αξιολόγηση. Ταυτόχρονα γίνεται δραστική μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων μέσω της υπερφορολόγησης των ιδιοκτησιών, με χαρακτηριστική περίπτωση τον ΕΝΦΙΑ.
       Με την ίδια ένταση επιδιώκεται να προχωρήσουν οι 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και δεκάδες χιλιάδες νέες απολύσεις που θα προκύψουν από την «αξιολόγηση» και τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων.
         Προαπαιτούμενο για την επικράτηση της βίαιης αναδιανομής των εισοδημάτων που προωθείται με τα αλλεπάλληλα μνημόνια είναι η εξουδετέρωση της συλλογικής έκφρασης των εργαζομένων. Αυτή επιχειρείται με τη συστηματική συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και την ποινικοποίηση κάθε απεργιακής κινητοποίησης που απειλεί τις επιδιώξεις του μνημονιακού καθεστώτος- με την αμέριστη συμβολή της δικαστικής εξουσίας. Πρόκειται για το προοίμιο εφαρμογής του νέου συνδικαλιστικού νόμου, που θα αποσκοπεί στο δραστικό περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και κυρίως του απεργιακού δικαιώματος.
     Ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός του κράτους, με την εφαρμογή της αξιολόγησης συναντά σημαντικές αντιστάσεις της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο, που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι Ομοσπονδίες. Ο αγώνας μας αποκάλυψε το πραγματικό περιεχόμενο και το ρόλο της επιχειρούμενης αξιολόγησης, ως εργαλείο που ανοίγει την πόρτα σε μελλοντικές διαθεσιμότητες-απολύσεις, που επιβάλλει φτώχεια διαρκείας στην πλειονότητα των εργαζομένων, που αποδομεί και κατακερματίζει τις συλλογικές σχέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αναδιαρθρώνει το σύνολο του Δημοσίου προς το αντιδραστικότερο, ακριβώς για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με τις κινητοποιήσεις μας διεκδικούμε:
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Καμία σύνδεση μισθού και βαθμού.
  • Ακύρωση της «αξιολόγησης» και του «επανελέγχου» μετατροπής των συμβάσεων. Αποτροπή των απολύσεων και κατάργηση του ν. 4250/2014.
  • Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων Δημοσίων Υπαλλήλων. Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • Ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, φορολογίας με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
  • Υπεράσπιση του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
  • Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, τη διαγραφή του χρέους, τη δημόσια ιδιοκτησία και τον κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
  • Ανατροπή των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών.
         Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση ότι εάν επιχειρήσει να προωθήσει στη Βουλή τα νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων όπως το «μισθολόγιο πείνας» που επεξεργάζεται, την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας με άμεση κήρυξη Απεργιακών κινητοποιήσεων για να ακυρώσουμε τους παραπάνω σχεδιασμούς.
                         Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Η αλήθεια για τις συντάξεις και πώς δεν θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό

         Tην προηγούμενη εβδομάδα η K.O. του ΣYPIZA προκάλεσε συζήτηση στη Bουλή με θέμα το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.
         Oι εισηγητές του υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να γίνει καμία παρέμβαση στο ασφαλιστικό το 2010. Eκτίμησαν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν βιώσιμο και ότι οι παρεμβάσεις έγιναν λόγω ιδεοληπτικών προσεγγίσεων. Δεσμεύτηκαν ότι θα αποκαταστήσουν όλες τις απώλειες αν μετά τις εκλογές ο ΣYPIZA λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
        Oι θέσεις αυτές βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα ευρήματα όλων των γνωστών μελετών, που επισήμαναν την ανάγκη άμεσης παρέμβασης. Mε βάση τα δεδομένα που βρήκε η κυβέρνηση του ΠAΣOK τον Oκτώβριο του 2009, το ασφαλιστικό σύστημα χρειαζόταν 1,5 δισ. μηνιαίως ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καταβάλει τρέχουσες συντάξεις.
Όταν μπήκαμε στην ONE, η ετήσια επιχορήγηση του προϋπολογισμού στο ασφαλιστικό ήταν περίπου 3,4 δισ., ενώ το 2009 είχε φτάσει στα 14,3 δισ. Aν είχαμε σταθεροποιήσει τη συνεισφορά του προϋπολογισμού στο επίπεδο του 2001, η χώρα θα είχε 75 δισ. λιγότερο χρέος από αυτό που είχε το 2009.
        Mε λίγα λόγια, περίπου 1 στα 4 ευρώ που χρωστούσε η χώρα το 2009 οφείλονταν στο γεγονός ότι τη δεκαετία του 2000 και νωρίτερα κανείς δεν προνόησε να ανακόψει αυτή την ανησυχητική πορεία αύξησης της χρηματοδότησης των Tαμείων από τον προϋπολογισμό.
Γιατί οι προηγούμενες γενιές και τα κόμματα -και αναφέρομαι και στο δικό μου που κλότσησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 την μπάλα στην κερκίδα- έκλειναν πονηρά το μάτι στους συνταξιούχους, λέγοντάς τους ότι δεν θα κάνουμε καμία παρέμβαση.
         H αδράνεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν βίαιες παρεμβάσεις το 2010 και μετά, για να μπορεί το σύστημα να πληρώνει τις συντάξεις, έστω και μειωμένες. Aλλά και μέσα στην κρίση, το 2012, τα κόμματα δεν άλλαξαν στάση ως προς το ζήτημα αυτό. Έτσι, η NΔ παρ΄ ολίγον να οδηγήσει σε απώλεια του δεύτερου προγράμματος εξαιτίας της εμμονής της να μην γίνουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Θέση που άλλαξε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 και προχώρησε σε περικοπή τους.
       H πρόταση του ΣYPIZA για επιστροφή των συντάξεων στα επίπεδα του 2009 προφανώς διατυπώνεται ως «αριστερή». Όταν, όμως, μια γενεά μεταφέρει υπέρμετρα βάρη στην επόμενη γενεά, και με αυτό εννοώ βάρη πέρα από όσα δικαιολογούνται από την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, πόσο «αριστερή» μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η πολιτική πρόταση; Tο ερώτημα αυτό δεν τίθεται σε όρους ηθικής, αν δηλαδή είναι υπεύθυνη η στάση μιας γενεάς απέναντι στις επόμενες γενεές.
     Tίθεται το ερώτημα αν είναι «αριστερή» προσέγγιση να παίρνουν οι σημερινές γενιές συνταξιούχων χρήματα από τον κοινό ασφαλιστικό κουμπαρά που έχουν με τα παιδιά τους;
     Γιατί το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι κεφαλαιοποιητικό, ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να έχει το δικό του κουμπαρά και να προσδοκά στο τέλος του εργάσιμου βίου του να εισπράξει τις εισφορές που κατέβαλε.
       Oι συντάξεις στηρίζονται στις εισφορές αυτών που εργάζονται σήμερα. Aν, λοιπόν, οι συντάξεις είναι δυσανάλογες σε σχέση με τις εισφορές ή ανατραπεί η ισορροπία εργαζομένων και συνταξιούχων, τότε το σύστημα καταρρέει και καμία σύνταξη δεν είναι εγγυημένη.
        H υπόσχεση του ΣYPIZA για επιστροφή στην «κανονικότητα» του 2009 δημιουργεί το ερώτημα αν αυτό σημαίνει και επιστροφή στην ανισότητα και αδιαφάνεια του συνταξιοδοτικού συστήματος.
        Tο σύστημα ήταν άδικο, αφού το δικαίωμα στη σύνταξη δεν το καθόριζαν διαφανείς και ενιαίοι κανόνες για όλους τους εργαζόμενους, αλλά αδιαφανείς κανόνες, αποτέλεσμα συναλλαγών μεταξύ κομμάτων και εργαζομένων στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων.
        Oι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που έγιναν κατά τη διετία 2010-2012 και μετά επιτρέπουν σήμερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα να λειτουργεί. Eξακολουθεί να έχει προβλήματα. Aυτά οφείλονται σε παράγοντες όπως: υψηλή ανεργία, μειωμένες εισφορές λόγω μείωσης των μισθών, αύξησης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων και της μαζικής εξόδου εργαζόμενων προς σύνταξη, γεγονός που αυξάνει τις πληρωμές του συστήματος.
H απάντηση σε αυτά τα προβλήματα είναι η συνέχιση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπως ολοκλήρωση ενοποιήσεων ταμείων, ενοποίηση φοροεισπρακτικών μηχανισμών με ασφαλιστικούς και η μετάβαση σε σταθερή ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση ώστε να αυξηθούν οι πόροι του συστήματος.
       Eπομένως, η πρόταση του ΣYPIZA να επιστρέψουμε στις συντάξεις του 2009 δεν είναι βιώσιμη, ούτε αριστερή. H χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει σταθερή ανάπτυξη -και εδώ η κυβέρνηση κρίνεται για τις καθυστερήσεις- ώστε να παράγει νέο πλούτο και να εξασφαλίσει τη δίκαιη και βιώσιμη αναδιανομή του.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Συνεδριάζει ΣΗΜΕΡΑ το ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Νοσοκομείου;.

         Συνεδριάζει σήμερα στις 12:30, μετά από πολύ καιρό, το ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Νοσοκομείου, με 33 συνολικά  θέματα προς συζήτηση, θέματα που μπορείτε να διαβάσετε  κάνοντας κλικ στον στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://workspaces.acrobat.com/?d=A3O6RL7WDKQ2SclWYRBX7g

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ για την ΥΓΕΙΑ.

Αριθμ. Πρωτ:........213.       ΠΡΟΣ: Όλα τα Σωματεία των Νοσοκομείων
Πάτρα……….29.10.14.                  της Αχαϊας, Ν.Τ και Εργατικό Κέντρο.

       Στα πλαίσια των αποφάσεων που πάρθηκαν στην προηγούμενη σύσκεψή μας την 8/10/14, ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ την από ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ, που έχει επαναπροσδιοριστεί για αύριο ΠΕΜΠΤΗ 30/10/14 και ώρα 11:00 πμ στην αίθουσα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ του 1ου Ορόφου του ΤΑΧΥΡΥΘΜΟΥ, μεταξύ των Σωματείων Εργαζόμενων του Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ, του ΠΠΝΡΙΟΥ, του ΝΝΘώρακος, του Καραμανδανείου, του Αιγίου και της 6ης Υ.Πε, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ και της ΕΙΝΑ, προκειμένου να καταλήξουμε στο πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να δρομολογήσουμε για τα προβλήματα του χώρου της Υγείας στη περιοχή μας, την διοργάνωση του ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ, κλπ άλλων σχετικών παρεμβάσεων, που θα απορρέουν από σχετικές αποφάσεις των οργάνων μας.
         Δοθείσης της ευκαιρίας σας υπενθυμίζουμε ότι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση μας, πήραμε σχετικές αποφάσεις, αποφάσεις που θα τεθούν στη ΣΥΣΚΕΨΗ και που έχουν να κάνουν:

      • Τόσο με την διοργάνωση του Συλλαλητηρίου, τις παρεμβάσεις μας και τις συσκέψεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και το πλαίσιο του κειμένου που θα πρέπει να διανεμηθεί.
      • Όσο και με την διοργάνωση ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΡΕΩΝ και επίσκεψης όλων μας στο Υπουργείο Υγείας, ειδικά για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την στασιμότητα των εργασιών του Νοσοκομείου μας και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.
      • Αλλά και για μια 4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με παράσταση όλων μας στην 6η Υ.Πε, παρουσία και των προαναφερόμενων φορέων, προκειμένου να αναδείξουμε και να ζητήσουμε λύσεις για τα ζητήματα του κτιριακού και ιδιαιτέρως για τις μεγάλες ελλείψεις σε Προσωπικό και Ιατρούς, ελλείψεις που μεγαλώνουν επικίνδυνα.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΠΟΕΔΗΝ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/10/2014.

       Προκηρύσσουμε το 14ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ στις 9-10-11 Φεβρουαρίου 2015, στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Novotel (Μιχαήλ Βόδα 4-6).
     Το δίμηνο που πέρασε οργανώσαμε δυναμικές μορφές δράσης (τόσο η ΠΟΕΔΗΝ, όσο και η ΑΔΕΔΥ), ενάντια στο νέο Σύστημα Αξιολόγησης, αλλά και ενάντια των πολιτικών της υγείας που μετατρέπουν τις εναπομείναντες μονάδες του ΕΣΥ σε ανταγωνιστικές, ανταποδοτικές.
      Με τις πρωτοβουλίες μας διατηρήσαμε τον υψηλό βαθμό συσπείρωσης των εργαζομένων στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ.
      Έχουμε τις δυνατότητες εκμεταλλευόμενοι την πολιτική συγκυρία (καταρρέουσα κυβέρνηση, προεκλογική περίοδο) να ανατρέψουμε τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ που βάζουν στο μάτι τα εναπομείναντα κοινωνικά, εργασιακά (και τον συνδικαλιστικό νόμο), ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα.
        Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι προετοιμάζουν την πολιτική της Μεταμνημονιακής περιόδου.
Προκάλεσαν τρικυμία στην ελληνική οικονομία (άνοδος του κόστους δανεισμού) στέλνοντας μηνύματα για το ποιος χαράσσει την πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
      Η κυβέρνηση έτρεξε να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις λιτότητας και μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Εξάλλου με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια) ακολουθούνται πολιτικές λιτότητας.
Οργανώσαμε περιοδείες στα Σωματεία μέλη όλης της χώρας.
Διαπιστώσαμε τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
      Οι λειτουργικές δαπάνες των Μονάδων του ΕΣΥ είναι 60% κάτω σε σχέση με το έτος 2009. Αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Οι Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων δεν διαθέτουν το απαραίτητο προστατευτικό υγειονομικό υλικό για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού «Έμπολα». Δεν διαθέτουν καν γάντια και μάσκες.
Κάθε πέρυσι και καλύτερα με την κρατική χρηματοδότηση αφού οι δαπάνες σύμφωνα με τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ κατρακυλάνε χρόνο με το χρόνο στο 6% του ΑΕΠ.
Απαιτούνται δυναμικές παρεμβάσεις των Υγειονομικών φορέων ενόψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού του έτους 2015.
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία στις τρεις οργανικές θέσεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ δεσμεύσεις (καταργήσεις χιλιάδων κλινών και οργανικών θέσεων).
33.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλαν οι Υπουργοί της Υγείας αίτημα για 2.900 προσλήψεις στους συναρμόδιους Υπουργούς. Οι προσλήψεις αυτές απαιτούν πολύ χρόνο για έγκριση, προκήρυξη, διαδικασία επιλογής και πρόσληψη. Ακόμη όμως και εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία, στη καλύτερη των περιπτώσεων θα προσληφθούν σε ενάμιση χρόνο. Ούτως ή άλλως είναι σταγόνα στον ωκεανό με δεδομένο ότι αναμένονται νέες πολυάριθμές συνταξιοδοτήσεις.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταρρέουν αφού με τις ασκούμενες πολιτικές απομειώθηκε η περιουσία τους και χρόνο με το χρόνο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Καταργήθηκαν οι κοινωνικοί πόροι, υπάρχει μεγάλη ανεργία, εισφοροδιαφυγή και κλοπή. Είναι λοιπόν αναμενόμενο με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση να υπάρξουν νέες μεγάλες μειώσεις των συντάξεων.
Μειώσεις για νέους και παλαιούς συνταξιούχους. Εξάλλου ισχύει η Ρήτρα Μηδενικού Ελλείμματος με την οποία οι παροχές ρυθμίζονται σε συνάρτηση με τα έσοδα των ταμείων.
Με σχετική ανακοίνωσή μας ανακόψαμε το κύμα συνταξιοδοτικής φυγής.
Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 3.000 κατ' έτος (το πρώτο έτος 5.000).
Οι πολίτες καλούνται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών και οι Μονάδες του ΕΣΥ μετατρέπονται με γοργούς ρυθμούς σε ανταγωνιστικές.
Οι υπηρεσίες υγείας θα αποτιμώνται στη πραγματική τους αξία, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους (νέες μειώσεις μισθών) και οι πολίτες θα καλούνται να αγοράζουν εξ' ολοκλήρου.
Όσοι έχουν, οι υπόλοιποι στον καιάδα ή την φιλανθρωπία. Οι πολιτικές που ακολουθούνται αποβλέπουν στην σταδιακή μετατροπή του συστήματος σε ανταποδοτικό – ανταγωνιστικό. Καταργήθηκαν Νοσοκομεία, χιλιάδες κλίνες, κλινικές και οργανικές θέσεις. Προς κατάργηση οδηγούνται τα (50) διασυνδεόμενα Νοσοκομεία και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Οι Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες στο τέλος του χρόνου με στόχο την ψευτοαξιολόγηση και την κατάργηση πολλών από αυτών. Ο ΕΟΠΥΥ που είναι αγοραστής των υπηρεσιών θα απορροφηθεί από την ΕΣΑΝ.
Η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε την ΕΣΑΝ ως μαγαζί της υγείας, ως ταφόπλακα του ΕΣΥ. Ανέδειξε με τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις ότι το κοινωνικό αγαθό της υγείας μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο – καταναλωτικό προϊόν.
Η ΕΣΑΝ Α.Ε. χαρακτηρίστηκε από την ΠΟΕΔΗΝ ταφόπλακα με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες σήμερα δεν βρίσκονται στην ενδεδειγμένη κατάσταση.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 97% αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην Αξιολόγηση. Πρώτα με την υπογραφή τους και μετά με την παράδοση των Φύλλων Αξιολόγησης στα Σωματεία.
Νικήσαμε αφού παρήλθαν οι προθεσμίες αξιολόγησης του αρχικού νόμου 4250/2014, δύο εγκυκλίων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του τροποποιητικού νόμου 4281/2014.
Οι προϊστάμενοι των Οργανικών Μονάδων επέλεξαν να πάνε μαζί μας στο δίλλημα που τέθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ, συμμετέχοντας μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ διαφυλάσσοντας την επαγγελματική αξιοπρέπεια, και αποφεύγοντας ποινικές εμπλοκές. Σήμερα δεν υφίσταται ο νόμος της Αξιολόγησης αφού έχουν παρέλθει οι προθεσμίες. Διοικητές Νοσοκομείων που πιέζουν εκπρόθεσμα να γίνουν οι Αξιολογήσεις, αντιμετωπίζονται δυναμικά από τα Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ. Συμμετείχαμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ της ΑΔΕΔΥ και προκηρύξαμε τη δική μας ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ αμέσως μετά την αρνητική απόφαση του Εφετείου για την ΑΔΕΔΥ.
Όμως κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή με βάσει την απειθαρχία, ανυπακοή. Ως εργαλείο χρησιμοποιούμε την εν λόγω μορφής δράσης. Είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε την συμμετοχή μας στην Αξιολόγηση ανεξάρτητα των αποφάσεων των Δικαστηρίων.
Είμαστε σε εγρήγορση αφού η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει ανά πάσα στιγμή νέες προθεσμίες.
Με το Σύστημα Αξιολόγησης η κυβέρνηση επιδιώκει να χειραγωγήσει κομματικά τη Δημόσια Διοίκηση. Οι τρείς στους δέκα προϊσταμένους χάνουν τη θέση τους και με ανάθεση θα τοποθετούνται οι κομματικά αρεστοί.
Επιδιώκει με το 15% των υπαλλήλων (ανεπαρκή προσόντα) να συστήσει δεξαμενή για νέες διαθεσιμότητες – απολύσεις και μειώσεις μισθών.
Από το νέο μισθολόγιο θα χάσουν όλοι οι υπάλληλοι, όλων των κατηγοριών.
Απαιτείται να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Επιδιώκουν να μας διασπάσουν με δήθεν ωφελημένους ώστε να μην υπάρξουν αντιστάσεις στις συμφωνίες τους με την ΤΡΟΪΚΑ.
Είναι αιτία πολέμου νέες μισθολογικές ανισότητες και παλεύουμε για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών του συνόλου των εργαζόμενων.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ την επαγγελματική Αξιοπρέπεια, το επαγγελματικό μέλλον, τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από το καθήκον της Αξιολόγησης από 1 Νοέμβρη έως τέλους του χρόνου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
• ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ στην 24ωρη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στις 27 Νοεμβρίου 2014 και με το δικό μας Διεκδικητικό πλαίσιο
• ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ Νέα Απεργία – Αποχή από το καθήκον της Αξιολόγησης από 1 Νοέμβρη έως τέλους του έτους 2014
• ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ την Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει ενδιάμεση μορφή κινητοποίησης (Συλλαλητήριο) σε περίπτωση που κατατεθεί Νομοσχέδιο στο Βουλή για την Υγεία που θα περιλαμβάνει νέες δυσμενείς ρυθμίσεις (ρυθμίσεις για την ΕΣΑΝ κ.α.)
• ΣΥΣΚΕΨΗ Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων 6ης ΥΠΕ και μορφή κινητοποίησης ενάντια των διώξεων από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και Διοικητών Νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ
• ΣΤΗΡΙΞΗ στον συνάδελφο Αθανάσιο Ζηλιαχόβαλη για την συνδικαλιστική δίωξη που υφίσταται από την Διοίκηση του Γ.Ν. Σερρών
Το Πρόγραμμα Δράσης ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑΝ Α.Ε. «το μαγαζί της Υγείας»
  • Επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν δωρεάν, προσιτή και καθολική πρόσβαση στους πολίτες
  • Χορήγηση των οφειλόμενων πρόσθετων αμοιβών παρελθόντων ετών αλλά και του τρέχοντος έτους
  • Κατάργηση της μεταφοράς των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειας τέλους του έτους
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ 4250/2014, 4281/2014 ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
  • Ανάκτηση Μισθολογικών απωλειών
  • Επαναλειτουργία των καταργημένων Νοσοκομείων
  • Επέκταση και αύξηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
  • Κατοχύρωση και επέκταση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
  • Καμία αλλαγή στον Συνταξιοδοτικό Νόμο 1264/82
  • Καμία πολιτική ή συνδικαλιστική δίωξη εργαζόμενου
  • Κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ και ανάκτηση των κοινωνικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Από την  Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Πίνακες-Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εφάπαξ

            Τα εφάπαξ που χορηγήθηκαν κατά τη διετία 2012 έως 2014, ήταν κατά 166% περισσότερα από εκείνα τα οποία χορηγήθηκαν από 2009 έως το 2011, ενώ σημαντικά αυξημένο, κατά 119%, ήταν και το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε στους δικαιούχους.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία όλων των τομέων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), κατά τη διετία 2009 έως 2011 χορηγήθηκαν 32.472 εφάπαξ και καταβλήθηκαν συνολικά 1.221.717 ευρώ.
Αντίστοιχα, από το 2012 έως το 2014, ο αριθμός των εφάπαξ που χορηγήθηκαν ήταν 86.481 και τα ποσά που χορηγήθηκαν φθάνουν τα 2.673.744 ευρώ. Ειδικότερα για το 2014, έχει προγραμματισθεί η χορήγηση 31.450 εφάπαξ.
«Καταφέραμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη καταβολή τους, αλλά επιπλέον επιταχύναμε τον χρόνο απόδοσης και αυξήσαμε τον αριθμό των εφάπαξ που χορηγούνται» τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και σημειώνει ότι «αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικά περιβάλλον και ενώ τα Ταμεία είχαν σωρεύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα και ήταν ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσουν».
«Τα ταμεία πρόνοιας παροχών εφάπαξ» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας «σε αντίθεση με την ανταποδοτική φιλοσοφία και τη λογική με την οποία πρωτοδημιουργήθηκαν, έδιναν παροχές που ήταν τελικά πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που είχαν στην πραγματικότητα καταβληθεί. Τα εφάπαξ, ιδιαίτερα στα ταμεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ήταν σε αρκετές περιπτώσεις κατά 50%, 70%, ακόμη και 90% περισσότερα από τις εισφορές που πραγματικά καταβλήθηκαν».
Και επισημαίνει:
«Θεσπίσαμε τον συντελεστή βιωσιμότητας, αλληλεγγύης, διαφάνειας και δικαιοσύνης. Έτσι θεμελιώσαμε για πρώτη φορά από τη δημιουργία των ταμείων εφάπαξ, σε υγιείς και σταθερές βάσεις, τον τρόπο λειτουργίας τους. Διασφαλίσαμε ότι ποτέ πια στο μέλλον δε θα παρουσιαστούν ελλείμματα και ότι οι σημερινές γενιές των νέων εργαζομένων θα έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να λάβουν εφάπαξ. Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, τα ταμεία πρόνοιας παροχών εφάπαξ θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση ύψους 420 εκατ. ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω τη βιωσιμότητα των ταμείων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΠΔΥ, το 2008, χορηγήθηκαν για εφάπαξ βοηθήματα 469.706.000 ευρώ σε 11.605 δικαιούχους, ενώ τα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι ήταν 40.474 ευρώ κατά μέσο όρο. Το 2009 χορηγήθηκαν 433.754.000 ευρώ σε 12.041 δικαιούχους, με μέσο όρο παροχής τα 36.023 ευρώ. Το 2010, 10.152 δικαιούχοι έλαβαν 391.730.000 ευρώ δηλαδή 38.586 ευρώ κατά μέσο όρο. Την ίδια χρονιά οι εκκρεμείς αιτήσεις είχαν υπερβεί τις 20.000, ενώ υπήρξε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για «υπέρμετρη καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ από το ΤΠΔΥ».
Το 2011 χορηγήθηκαν 396.234.000 ευρώ σε 10.279 δικαιούχους με μέσο όρο εφάπαξ 38.547 ευρώ.
Το 2012 χορηγήθηκαν 14.238 εφάπαξ συνολικής δαπάνης 543.444 .000. ευρώ με μέσο όρο ανά δικαιούχο τα 38.168 ευρώ.
Την επόμενη χρονιά, το 2013, ο αριθμός των εφάπαξ που χορηγήθηκαν εκτινάχθηκε στις 40.793, ενώ δαπανήθηκαν 1.266.300.000 ευρώ με μέσο όρο 31.042 ευρώ ανά δικαιούχο.
Από την αρχή του 2014, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, και έως το τέλος του έτους, έχει προγραμματισθεί η χορήγηση 31.450 εφάπαξ, συνολικής δαπάνης 864.000.000 ευρώ με μέσο όρο τα 27.472 ευρώ ανά δικαιούχο.
    Αναδημοσίευση από το enikos.gr

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ για τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του Χώρου της Υγείας στην Περιοχή μας.

Αριθμ. Πρωτ:........213.       ΠΡΟΣ: Όλα τα Σωματεία των Νοσοκομείων
Πάτρα……….29.10.14.                  της Αχαϊας, Ν.Τ και Εργατικό Κέντρο.

       Στα πλαίσια των αποφάσεων που πάρθηκαν στην προηγούμενη σύσκεψή μας την 8/10/14, ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ την από ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ, που έχει επαναπροσδιοριστεί για αύριο ΠΕΜΠΤΗ 30/10/14 και ώρα 11:00 πμ στην αίθουσα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ του 1ου Ορόφου του ΤΑΧΥΡΥΘΜΟΥ, μεταξύ των Σωματείων Εργαζόμενων του Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ, του ΠΠΝΡΙΟΥ, του ΝΝΘώρακος, του Καραμανδανείου, του Αιγίου και της 6ης Υ.Πε, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ και της ΕΙΝΑ, προκειμένου να καταλήξουμε στο πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να δρομολογήσουμε για τα προβλήματα του χώρου της Υγείας στη περιοχή μας, την διοργάνωση του ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ, κλπ άλλων σχετικών παρεμβάσεων, που θα απορρέουν από σχετικές αποφάσεις των οργάνων μας.
        Δοθείσης της ευκαιρίας σας υπενθυμίζουμε ότι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση μας, πήραμε σχετικές αποφάσεις, αποφάσεις που θα τεθούν στη ΣΥΣΚΕΨΗ και που έχουν να κάνουν:
      • Τόσο με την διοργάνωση του Συλλαλητηρίου, τις παρεμβάσεις μας και τις συσκέψεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και το πλαίσιο του κειμένου που θα πρέπει να διανεμηθεί.
      • Όσο και με την διοργάνωση ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΡΕΩΝ και επίσκεψης όλων μας στο Υπουργείο Υγείας, ειδικά για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την στασιμότητα των εργασιών του Νοσοκομείου μας και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.
      • Αλλά και για μια 4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με παράσταση όλων μας στην 6η Υ.Πε, παρουσία και των προαναφερόμενων φορέων, προκειμένου να αναδείξουμε και να ζητήσουμε λύσεις για τα ζητήματα του κτιριακού και ιδιαιτέρως για τις μεγάλες ελλείψεις σε Προσωπικό και Ιατρούς, ελλείψεις που μεγαλώνουν επικίνδυνα.

ΕΙΝΑ: Το φακελάκι «ζει και βασιλεύει» στα χειρουργεία των Νοσοκομείων.

ΕΙΝΑ: Το φακελάκι «ζει και βασιλεύει» στα χειρουργεία των νοσοκομείων
          Συνέντευξη Τύπου έδωσε  το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το πρόβλημα με τα φακελάκια στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων.
        Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Γεώργιος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν υποχωρεί και τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά καθεστώτος στα δημόσια νοσοκομεία, παρά τη συνεπή και αξιέπαινη στάση αρκετών συναδέλφων χειρουργών και αναισθησιολόγων, που συνεχίζουν να αντιστέκονται, συνεπείς στο λειτούργημα και τον όρκο τους».
Η ΤΙΜΩΡΙΑ
        Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος, όπως και ο γραμματέας της Ενωσης Τάσος Γιακουμής και ο αντιπρόεδρος Κώστας Δραγώτης, υπογράμμισαν ότι: «Παίρνουμε την ευθύνη να τοποθετηθούμε δημόσια για κάτι που όλη η κοινωνία γνωρίζει, χωρίς να παγιδευόμαστε στην λογική της αναζήτησης "αποδείξεων". Δεν είναι σκοπός μας να καταγγείλουμε συγκεκριμένα περιστατικά βάσει αποδείξεων. Αυτό είναι κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει, και υπάρχουν οι διαδικασίες για την τιμωρία των αποδεδειγμένα επίορκων.
Ο ΣΤΟΧΟΣ
         Εκείνο που θέλουμε να αναδείξουμε με την παρέμβασή μας είναι ακριβώς μια διαφορετική λογική: Οτι το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται με την παθητική αναμονή των καταγγελιών (όσων πολιτών έχουν το θάρρος να το κάνουν), αλλά με ενεργητικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στο να μην ευνοείται το στήσιμο του σκηνικού της συναλλαγής».
                                   ...................................................................
     Διαβάστε ολόκληρη την σχετική ανακοίνωση, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
https://workspaces.acrobat.com/?d=W9TVwp5FjooGgc1MYxK*BQ

Διάφορα Δημοσιεύματα.

        Διαβάστε διάφορα δημοσιεύματα κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:
1. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=73540
2. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/294654
3. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/293528
4. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/293756
5. http://www.dete.gr/articles/236862

Δημόσιο: ξεκινούν οι απολύσεις μέσα στις επόμενες ημέρες – ξεσκονίζουν 25.000 φακέλους

          Μπορεί να διαφαίνεται ακόμη και... ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση στο θέμα των απολύσεων, μπορεί η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι σφοδρή, ωστόσο η μνημονιακή υποχρέωση για ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο μέσα στο 2014 φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί.
           Για την ακρίβεια το θέμα των απολύσεων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου σταδιακά θα έχουν δει την έξοδο από το δημόσιο χάνοντας οριστικά τη δουλειά του περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι.
Δεν είναι μονάχα όσοι έχουν πέσει σε ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα, ήδη (και εδώ έχει ξεσπάσει η μεγάλη κόντρα) στο στόχαστρο βρίσκονται οι 25.000 από τους συνολικά 35.000 υπάλληλους που μονιμοποιήθηκαν με τον νόμο Παυλόπουλου.
           Παράλληλα το 18μηνο για εκατοντάδες άτομα που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα λήγει και οι άνθρωποι αυτοί ουσιαστικά απολύονται καθώς δεν έχουν απορροφηθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου.
Η λίστα των απολύσεων πέραν των διαθέσιμων περιλαμβάνει:
1.800 συμβασιούχους που συνεχίζουν να υπηρετούν παρά τη λήξη των συμβάσεων τους με δικαστικές αποφάσεις.
850 υπαλλήλους ΝΠΙΔ του υπουργείου Μεταφορών
150 υπαλλήλους ΝΠΙΔ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
90 υπαλλήλους ΝΠΙΔ του υπουργείου Πολιτισμού
2.610 υπάλληλοι θα απομακρυνθούν από τη θέση τους όπως υπολογίζει το υπουργείο Διοικητικής  Μεταρρύθμισης μετά από τους ελέγχους νομιμότητας των δικαιολογητικών τους, από την εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων, αλλά και από τη λήξη του χρόνου της διαθεσιμότητας.
Aναδημοσίευση από το The Best.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Εκθεση Γενικού Λογιστηρίου: «Κόστος αλλά και οφέλη από την επαναφορά δώρων και κατώτατου μισθού»

         Την έκθεση για την κοστολόγηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού και 13ης - 14ης σύνταξης, ολοκλήρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη διαβίβασε στη Βουλή.
         Πάνω από 3 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος για κράτος, ΟΑΕΔ, Ταμεία από πιθανή επαναφορά των μισθών. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν και οφέλη, όπως αύξηση των εσόδων των Ταμείων και των φόρων που εισπράττει το κράτος, τα οποία όμως δεν μπορεί να μετρήσει γιατί εξαρτώνται από σειρά παραγόντων.
          Ειδικότερα η πρόταση νόμου του ΚΚΕ που κοστολογήθηκε είχε τίτλο: ««Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων».
        Σύμφωνα με την έκθεση, από τις προτεινόμενες διατάξεις, επέρχονται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα επί του κρατικού προϋπολογισμού, του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ και των προϋπολογισμών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης:
• Ετήσια δαπάνη ποσού 3.143.600.000 ευρώ περίπου, από την επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών και άδειας στους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας ασφάλισης, καθώς και στους εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ.
         Αναφορικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που ορίζουν την αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού, τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα, και με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των απασχολουμένων και των επιδοτούμενων ανέργων παραμένει σταθερός, η εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι πως θα υπάρξει:
• Ετήσια δαπάνη του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, από την αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 202.000.000 ευρώ περίπου (το βασικό ποσό του επιδόματος ανεργίας θα αναπροσαρμοστεί από τα 360 στα 460 ευρώ περίπου).
• Ετήσια αύξηση των εσόδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (κατά βάση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), από τον υπολογισμό των καταβαλλόμενων εισφορών σε υψηλότερη βάση.
       Ωστόσο, όπως αναφέρεται, εκτίμηση για την αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απασχολουμένων που θα επηρεάσει η αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου.
• Ετήσια αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από άμεσους και έμμεσους φόρους, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
         Σε περίπτωση, όμως, μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων, επισημαίνει το ΓΛΚ, θα επέλθει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (καταβολή επιδομάτων ανεργίας, μείωσης άμεσων και έμμεσων φόρων), καθώς και απώλεια εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
        Το οικονομικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ούτε να εκτιμηθεί, διότι συναρτάται με τη συμπεριφορά των εργοδοτών κατά την αντιμετώπιση των παραπάνω μέτρων, προσθέτει το Γενικό Λογιστήριο.
         Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ) είναι ότι αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιφέρει και αύξηση της απασχόλησης.
Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ

Δημόσιο: Πρώτος μισθός 680 ευρώ - Τι αλλάζει για περισσότερους από 600.000 δημοσίους υπαλλήλους

Μεγάλες ανατροπές στο Δημόσιο τομέα αναμένεται να επιχειρήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση με βασικό ζήτημα για συζήτηση τον βασικό μισθό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται μειώσεις από 2% έως 12% για περισσότερους από 600.000 δημοσίου υπαλλήλους με τον βασικό μισθό να πέφτει στα 680 ευρώ.
Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα περιμένουν την ανακοίνωση των νέων ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν, για να δουν νέες αυξημένες αποδοχές.
Ο υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα διορίζεται, θα αμείβεται με 680 ευρώ το μήνα, από τα 780 ευρώ που έπαιρνε σήμερα. Κάτι που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), καθώς στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Η δεύτερη αλλαγή στο μισθολόγιο του δημοσίου είναι να αυξηθεί η διαφορά αποδοχών ανάμεσα στους απόφοιτους Λυκείου και τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις διοικητικές θέσεις, αλλά και σε καθηγητές, πανεπιστημιακούς, δάσκαλους και γιατρούς του ΕΣΥ, κάτι που αποτελεί οδηγία της Τρόικα. Για αυτό το λόγο, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζομένων σε υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής. Σε αυτή την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.

Ανάμεσα στα δεκάδες σενάρια που έχουν επεξεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, το επικρατέστερο σύμφωνα με την εφημερίδα, το οποίο έχει την έγκριση των δανειστών, προβλέπει:
  • Μείωση βασικού μισθού για τους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 680 ευρώ. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.
  • Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι μειώσεις θα είναι της τάξεως του 4%, δηλαδή ο μισθός μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα). Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μείωση 2%, ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).
  • Προβλέπεται ειδικό μισθολόγιο για δάσκαλους και καθηγητές.

Δυτική Ελλάδα: 3.900 θέσεις από τα Κοινωφελή του Ο.Α.Ε.Δ

Θέμα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της έναρξης του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
Το υπ. Εργασίας αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να δημοσιεύσει την πρώτη προκήρυξη μέσω της οποίας θα προσληφθούν 15.000 εποχικοί υπάλληλοι σε σχολεία, νοσοκομεία, μουσεία, ασφαλιστικά ταμεία, δικαστήρια, κ.α.
Tο υπουργείο Υγείας έχει αιτηθεί 3.000 προσλήψεις για νοσηλευτές και παραϊτρικό προσωπικό.
Οι 15.000 θέσεις κατανέμονται ως εξής 7.000 θέσεις στα σχολεία 800 θέσεις στα μουσεία 3.000 θέσεις στα νοσοκομεία 700 θέσεις στη Δικαιοσύνη 2.500 θέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία Σύμφωνα μετον υπουργό Εργασίας, η προκήρυξη για την Παιδείας θα είναι ξεχωριστή και θα αφορά συμβάσεις διάρκειας 6,5 μηνών.
Η προκήρυξη για τους δήμους και τις περιφέρειες θα είναι και αυτη ξεχωριστή και θα αφορά 35.000 θέσεις.
Από τις συνολικά 50.000 θέσεις, ποσοστό 70% θα καλυφθεί από απόφοιτους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης ενώ κατα 30% οι θέσεις θα καλυφθούν από πτυχιούχους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με τα κριτήρια που ίσχυαν και –επί του παρόντος δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξουν- στο προηγούμενο πρόγραμμα.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν δελτίο ανεργίας και η προτεραιότητα δίδεται στους μακροχρόνια ανέργους, όπως και σε ανέργους που διαμένουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Η οικογενειακή όπως και η οικονομική κατάσταση θα είναι από τα βασικά κριτήρια για τη μοριοδότηση των ανέργων.
Κατανομή ανα Περιφέρεια
Η κατανομή των συνολικά 50.000 θέσεων ανά Περιφέρεια είναι η εξής:
Αττική 15.000 , Κεντρική Μακεδονία 10.000, Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 3.500, Θεσσαλία: 4.000, Ήπειρος 2.000, Ιόνια Νησιά 975 , Δυτική Ελλάδα 3.900 , Πελοπόννησος 2.500 , Βόρειο Αιγαίο 900, Κρήτη 2.750 , Δυτική Μακεδονία 1.200 , Νότιο Αιγαίο 1.275 και Στερεά Ελλάδα 2.000.
Προϋποθέσεις συμμετοχής Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Διάφορα Δημοσιεύματα

        Διαβάστε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας, κάνοντας κλικ στους συνδέσμους που ακολουθούν:
1. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64081301
2. http://achaianews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=55746:-----------6-&catid=55:politics&Itemid=191
3. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/294914
4. http://www.dete.gr/articles/237270
5. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64080554

Έρχονται 12.600 εφάπαξ απο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

          Τουλάχιστον 12.600 εφάπαξ θα καταβάλει έως το τέλος του 2014 το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χωρίς νέα περικοπή σε όσους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτήθηκαν έως τα τέλη Αυγούστου του 2013.Αυτό προκύπτει από τον στόχο που έθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για την πληρωμή το 2014 συνολικά 31.450 εφάπαξ μετά την έκτακτη επιχορήγηση του ΤΠΔΥ και το γεγονός ότι ήδη έχουν δοθεί 18.850 εφάπαξ, όπως δηλώνει στην «Η» ο γενικός διευθυντής Ν. Καλάκος.
          Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης τα Ταμεία Πρόνοιας θα λάβουν συνολικά 420 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να ικανοποιήσουν εκκρεμείς αιτήσεις και, από αυτά, τα 260 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στο ΤΠΔ το οποίο έχει επιχορηγηθεί, ήδη, με 1,1 δισ. ευρώ σε σύνολο 3,8 δισ. ευρώ που έχει καταβάλει από το 2009.
          Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μεταξύ των ετών 2009 - 2011 πληρώθηκαν 32.472 εφάπαξ ύψους 1,2 δισ. ευρώ και από το 2012 - 2014 θα έχουν καταβληθεί 86.481 εφάπαξ ύψους 2,7 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 166% των αριθμού και κατά 119% των ποσών, καθώς έχουν μεσολαβήσει μειώσεις στα εφάπαξ κατά 38%).

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ στις 17.10.2014.

         Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που συνεδρίασε την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 αφού εκτίμησε:
1. Την εμμονή της Κυβέρνησης στην εφαρμογή της «αξιολόγησης» προκειμένου να εξασφαλίσει τις νέες δεξαμενές διαθεσιμοτήτων και απολύσεων και για το 2015
2. Τη συσπείρωση και ενότητα των εργαζομένων, τον απόλυτο συντονισμό και την αποφασιστική στάση των Ομοσπονδιών, την άμεση οργάνωση υλοποίησης της απεργίας-αποχής από τις σχετικές διαδικασίες από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και Συλλόγους με αποτέλεσμα την ακύρωση των ενεργειών και σχεδιασμών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και των σχετικών διατάξεων των Νόμων 4250/2014 και 4281/2014.
3. Την κλιμακούμενη αντιδημοσιοϋπαλληλική μνημονιακή επίθεση με τη συνοδευτική προπαγάνδα κατασυκοφάντησης της Δημόσιας Διοίκησης, των Δημοσίων Υπαλλήλων, την υποβάθμιση, συρρίκνωση και διάλυση των δημοσίων και κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών.
4. Την προώθηση συγκεκριμένων σεναρίων και σχεδίων για νέες μειώσεις στους μισθούς τόσο για τους υπηρετούντες όσο και για τους νεοεισερχόμενους, μελλοντικούς εργαζόμενους στο πλαίσιο αλλαγής του μισθολογίου φτώχειας σε μισθολόγιο πείνας και κατ” επέκταση τη νέα δραματική περικοπή των συντάξεων
5. Την πλήρη αποδόμηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη συρρίκνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της πρόνοιας και του δημοσίου συστήματος υγείας, εκπαίδευσης, όπου οι «νέες » ανατροπές με την ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών, η πρωτοφανής υπoχρηματοδότηση και υπoστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών έχουν ως αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα ασφαλούς νοσηλείας και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.
6. Την αμείωτη «εφευρετικότητα» και ποικιλία μορφών ελαστικών σχέσεων εργασίας (5μηνα, 6,8,10μηνα, μορφές ενοικίασης, voucher κτλ με καταπάτηση κάθε δικαιώματος αμοιβής και ασφάλισης) αντί της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Αυτά συμβαίνουν όταν οι ανάγκες της εξασφάλισης της στοιχειώδους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και επιβάλλουν το άνοιγμα, την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας και μάλιστα με προσόντα και εξειδίκευση. Την ίδια περίοδο οι νέοι μεταναστεύουν αφού η Κυβέρνηση τους αποκλείει από τις υπαρκτές δυνατότητες εργασίας στο Δημόσιο και συμπεριφέρεται ως ο πιο στυγνός εργοδότης «νομιμοποιώντας την παράνομη» και προκλητική εκμετάλλευση της εργασίας και της ανάγκης για εργασία.
7. Τις ανατροπές που προωθούνται στη συνδικαλιστική νομοθεσία με δραστικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος.
8. Το γεγονός ότι τα μνημόνια είναι όλο το αντιλαϊκό-αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τα επόμενα χρόνια, που η διατήρηση και η διαιώνισή τους καταδικάζουν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, την εργατική τάξη στην υπερεκμετάλλευση και την ανεργία και τη χώρα μας σε προτεκτοράτο των ισχυρών χωρών της Ευρώπης.
9. Ότι η πάλη για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και της κυβέρνησης, που την εφαρμόζει, παίρνει έναν επείγοντα χαρακτήρα. Οι ανατροπές που είναι αναγκαίες να γίνουν, η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και η επαναφορά του εργατικού δικαίου, απαιτούν συγκρούσεις και αγώνες με ευρύτερο παλλαϊκό χαρακτήρα.
                                    ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
Ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων του δημοσίου συνεχίζει να αγωνίζεται για:
– Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και άμεση επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα της προ μνημονίων εποχής. Αποτροπή της σύνδεσης του μισθού με την αξιολόγηση και των νέων μειώσεων που σχεδιάζονται.
– Ακύρωση της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και του «επανελέγχου» μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Απόκρουση των σχεδίων της δημιουργίας μόνιμης δεξαμενής απολύσεων και κατάργηση του νόμου 4250/2014.
– Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων και την αποτροπή των απολύσεων.
– Την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων (καθηγητές, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, υπουργεία κλπ) και την αποτροπή των 6.500 χιλιάδων νέων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Διευκρινίζουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουμε τις περιπτώσεις με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά, αντίθετα ήμασταν και είμαστε απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς.
– Την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.
– Τη διεκδίκηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μόνιμης και σταθερής εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με την κατάργηση της μερικής, δανειζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας και την κατάργηση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.
– Την ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, φορολογίας και τη διεκδίκηση ενός φορολογικού συστήματος που θα πληρώσουν αυτοί που κατέχουν τον πλούτο, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση, πάγωμα και διαγραφή των κόκκινων δανείων, ιδιαίτερα για την αγορά πρώτης κατοικίας, που συνομολογήθηκαν σε εποχές, με διαφορετικούς μισθούς και δυνατότητα αποπληρωμής τους.
– Την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
– Την υπεράσπιση του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος, τη διεκδίκηση πόρων και την επιστροφή των κλεμμένων διαχρονικά από το κράτος και της τράπεζες.
– Την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, τη διαγραφή του χρέους, τη δημόσια ιδιοκτησία και τον κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας υπέρ του λαού και του τόπου.
– Την ανατροπή των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών.
                                   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
1. Στήριξη των αποφάσεων των Ομοσπονδιών και των σωματείων για συνέχιση της απεργίας-αποχής από τις διαδικασίες «αξιολόγησης» και «επανελέγχου» της μετατροπής των συμβάσεων με νέα κριτήρια.
2. Πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στο 2ο 15νθήμερο του Νοέμβρη για την ανάδειξη με δυναμικό τρόπο των αιχμών και στόχων της αγωνιστικής – απεργιακής πορείας διαρκείας, τη διεύρυνση του πλαισίου με τα νέα δεδομένα του προϋπολογισμού, του ασφαλιστικού και μισθολογίου, της μείωσης επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, του εντεινόμενου αυταρχισμού (ποινικοποίηση κινητοποιήσεων, σχέδια κατάργησης δημοκρατικών ελευθεριών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων) με κεντρικό στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών -μνημονιακών πολιτικών
3. Εξουσιοδότηση προς την Ε.Ε. στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων, προβλημάτων και διεκδικήσεων και στην κατεύθυνση προστασίας συλλογικών, εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων για ευρύτερο συντονισμό, με πανεργατικές κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα με την υποστήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί ή απαιτείται να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα στην εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την τοπική, περιφερειακή και κεντρική αυτοδιοίκηση και διοίκηση:
Α. Να συμβάλλει στη μαζική υποστήριξη και διεύρυνση με κάθε τρόπο και
Β. Να κλιμακώνει με κάθε μορφή (συλλαλητήρια, μαζικές συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας, στάσεις εργασίας, δημόσιες παρεμβάσεις) τις αγωνιστικές – απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο και σε συντονισμό με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για να ενοποιείται, να πλαταίνει και να δυναμώνει ο κοινός, ευρύτερος, συνδικαλιστικός και κοινωνικός αγώνας.
4. Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. άμεσα σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τα Νομαρχιακά Τμήματα θα υλοποιήσει πρόγραμμα Γενικών Συνελεύσεων, συγκεντρώσεων, συνεντεύξεων, δημοσίων παρεμβάσεων στους εργασιακούς χώρους, τις τοπικές κοινωνίες, σε όλη τη χώρα.
Ειδικά οι Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να σταθούν στην εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας, τη συνέχεια και προοπτική του αγώνα διαρκείας με αντιμετώπιση ζητημάτων μαζικής οργάνωσης αλλά και ανάπτυξης απεργιακών μορφών με κλιμάκωση καθώς και τον εμπλουτισμό τους. Αυτό θα δώσει δυνατότητα στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στην πορεία υλοποίησης του αγωνιστικού – απεργιακού προγράμματος του επόμενου διαστήματος με εσωτερικό ανοιχτό διάλογο και ιδέες, προτάσεις, αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων και ανάπτυξη από τα κάτω δυναμικών μορφών καθώς και προώθηση ευρύτερων συντονισμών και συμμαχιών, να συνολικοποιήσει, να γενικεύσει πιο προωθημένες μορφές απεργιακού αγώνα διαρκείας.
                                Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ξεμπλοκάρουν 31.000 εφάπαξ Δημοσίων Υπαλλήλων

          Ξεμπλοκάρουν άμεσα χιλιάδες εφάπαξ στο Δημόσιο μετά την έξτρα επιχορήγηση 420 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών. Τα εφάπαξ αυτά δεν θα υπολογισθούν με τον νέο μαθηματικό τύπο καθώς είναι ληξιπρόθεσμα και θα δοθούν με το παλαιό σύστημα. Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) Μιχάλης Κωσταντίνου, με την έκτακτη αυτή επιχορήγηση θα δοθούν συνολικά μέχρι τέλος του έτους περίπου 31.000 εφάπαξ.
          Ετσι όσοι υπάλληλοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τον Αύγουστο του 2013 και η απόφαση για τη συνταξιοδότησή τους εκδόθηκε μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου του 2014 θα λάβουν από το ΤΠΔΥ ποσά εφάπαξ που κινούνται από 18.715 ευρώ έως 39.926 ευρώ, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και το εκπαιδευτικό επίπεδο.
          Σήμερα στο ΤΠΔΥ βρίσκονται σε εκκρεμότητα 34.000 αιτήσεις και ο χρόνος αναμονής είναι ενάμισι με δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα εξυπηρετούνται οι αιτήσεις (συνταξιοδοτικές πράξεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) του περσινού Μαΐου.
          Πάντως το κύμα φυγής σε συντάξεις - ενόψει των αλλαγών στο Ασφαλιστικό το 2015 - επιβαρύνει σημαντικά το ΤΠΔΥ. Στελέχη του Ταμείου τόνιζαν ότι δεν αντέχει τέτοιους ρυθμούς εξόδου επειδή τα μόνα έσοδά του είναι περίπου 310 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αρκούν για περιορισμένο αριθμό πληρωμών εφάπαξ, δηλαδή για περίπου 8.000 με 10.000 εφάπαξ τον χρόνο. Πέρυσι, από τον Ιανουάριο έως τις 24 Ιουλίου είχαν κατατεθεί 7.200 αιτήσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος έγιναν 10.800. Το Ταμείο πλέον εκτιμά ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός τους επόμενους μήνες, τότε οι συνταξιοδοτήσεις μόνο στον στενό δημόσιο τομέα θα πλησιάσουν φέτος στο σύνολο της χρονιάς τις 20.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Ιούλιο κατατέθηκαν 1.161 αιτήσεις, ενώ φέτος τον ίδιο μήνα κατατέθηκαν 3.762 αιτήσεις.
 
....................................Διαβάστε ολόκληρη την σχετική αναφορά κάνοντας κλικ στον σύνδεσςμο που ακολουθεί: http://www.tanea.gr/news/economy/article/5171234/ksemplokaroyn-31-000-efapaks/

Νέα προβλήματα για το Νοσοκομείο Ζακύνθου

         «Συναγερμό” προκάλεσε στο σωματείο των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου του νησιού μας, η πληροφόρηση πως μετά από έγγραφο που απέστειλε το γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου προς τον Διοικητή Κωνσταντίνο Κονίδα παραχωρούνται προς εκμετάλλευση από την Ιερά Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου οι χώροι του κυλικείου και ανθοπωλείου.
          Παρόλο, που η σχετική παραχώρηση αποτελεί σχετικού όρου του υπ’ αριθμόν 39350/13.8.2002 συμβολαίου της συμβολαιογράφου Ζακύνθου Διονυσίας Κεφαλλωνίτου, οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού ως παντελώς ανυπόστατη διοικητική πράξη συνεπώς άκυρη αφού δεν στηρίζεται στον νόμο και το περιεχόμενό της είναι παράνομο και απόλυτο ζημιογόνο για το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού. Αφήνουν αιχμές κατά της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου ότι πρόκειται για υποτιθέμενη “δωρεά”, ενώ επιφυλάσσονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για το θέμα.
.........................Διαβάστε σχετικά κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Οι αποδοχές Βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής για το 2015

Ελαφρά μειωμένος, κατά 1,976 εκ. ευρώ, εμφανίζεται ο προϋπολογισμός της Βουλής, για το έτος 2015, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το σχέδιο, που υπερψηφίστηκε, σήμερα, από την Επιτροπή Οικονομικών. 
Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, με δαπάνες ύψους 139,922 εκατ. ευρώ, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή από τα Κόμματα της συγκυβέρνησης και καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του σχεδίου στην Ολομέλεια, η ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωσε «παρών», ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές έδωσαν λευκή ψήφο. 
Η διαφορά των 1,976 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς του 2014 και του 2015, οφείλεται σε σειρά περικοπών που αποφάσισε η ίδια η Βουλή, καθώς και σε αντικειμενικούς παράγοντες, όπως η εναρμόνιση των μισθολογίων των υπαλλήλων της Βουλής με τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (κάτι που δεν είχε αποτυπωθεί έγκαιρα στον προϋπολογισμό του 2014), η ανάληψη της μισθοδοσίας όλων των Ευρωβουλευτών από την Ευρωβουλή και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2014 από την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας εκ μέρους της Ελλάδας. 
Ειδική αναφορά αξίζει στην αφιέρωση ενός επιπλέον εκατομμυρίου ευρώ, στον κωδικό του «Εκτάκτου Αποθεματικού Βουλής», ανεβάζοντας το συνολικό ποσόν του αποθεματικού για το έτος 2015, στο 1,5 εκ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο, «η αύξηση του αποθεματικού κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών, που μπορούν σε διαρκώς μειούμενους προϋπολογισμούς, να προκαλέσουν σημαντικές επισφάλειες». 
Οι Βουλευτικές αποζημιώσεις και οι μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής
Οι πιστώσεις της Βουλής για τις Βουλευτικές αποζημιώσεις το έτος 2014, ανήλθαν σε 20.952.000 ευρώ και αναμένεται να μειωθούν το 2015 κατά 411.000 ευρώ, εξ' αιτίας της ανάληψης εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, της μισθοδοσίας όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών (και των έξι που διατηρούσαν τα μισθοδοτικά τους δικαιώματα στην Ελλάδα). 
Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, οι μέσες μισθοδοτικές αποδοχές ενός Βουλευτή (αποζημίωση και συμμετοχή σε Επιτροπές και Θερινά Τμήματα) θα ανέλθουν το έτος 2015 σε 6.100 ευρώ, ενώ μαζί με τα επιδόματα γραφείου, οικογενειακής παροχής και εξόδων κίνησης, ανέρχονται σε 8.310 ευρώ. 
Το τακτικό προσωπικό της Βουλής, αποτελείται από 588 μόνιμους υπαλλήλους, 605 υπαλλήλους αορίστου χρόνου και 130 μετακλητούς υπαλλήλους. 
Η βασική τους μισθοδοσία εμφανίζεται αυξημένη κατά 221.000 ευρώ λόγω ωρίμανσης και συνυπολογιζόμενων των επιδομάτων χρόνου υπηρεσίας, οικογενειακής παροχής και θέσης ευθύνης, (που παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα), συνιστά έναν μέσο βασικό μισθό ύψους 1.368 ευρώ. 
Στο ποσόν αυτό, προστίθεται το αναλογούν ποσό από κονδύλια ύψους 14.547.000 ευρώ, που αφορούν την υπαγωγή των περισσοτέρων υπαλλήλων της Βουλής και των ειδικών της φρουρών, στο άρθρο 29 του ν. 4024/11 για την «υπερβάλλουσα μείωση» των αποδοχών τους από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. 
Επίσης, προστίθεται το αναλογούν ποσό από το κονδύλιο των 6.876.000 ευρώ, που αφορά τις όποιες υπερωρίες των υπαλλήλων της Βουλής, των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που φρουρούν το Κοινοβούλιο. 
Το ίδιο προσωπικό, μαζί και με τους επιστημονικούς συνεργάτες των Βουλευτών, δικαιούται και αποζημίωσης για τα έξοδα κίνησής του, σε περίπτωση που απασχοληθεί τόσο τις πρωινές, όσο και τις απογευματινές-βραδινές ώρες (μετά τις 5 το απόγευμα) την ίδια ημέρα και το σχετικό ποσόν, προστιθέμενο και σε άλλες αποζημιώσεις συλλογικών οργάνων, υπολογίζεται σε ενιαίο κωδικό με κονδύλι ύψους 3,6 εκ. ευρώ. 
Με βάση τα παραπάνω, οι μέσες αποδοχές ενός υπαλλήλου της Βουλής, ανέρχονται το 2015 σε 2.238 ευρώ το μήνα, εκτός των ενδεχόμενων υπερωριών και των εξόδων κινήσεως. Περισσότερες διευκρινίσεις, είναι πιθανόν να δοθούν αύριο, Τρίτη, από τον γενικό της γραμματέα. 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ανήκουν στο προσωπικό της Βουλής (μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου και μετακλητοί, καθώς και ειδικοί φρουροί με σχέση δημοσίου δικαίου), ανέρχεται σε 1.395 άτομα, έναντι 1.852 προβλεπόμενων θέσεων. 
Τα κονδύλια για ίντερνετ, κινητά, leasing κ.λπ.
Από τα ενδιαφέρονται στοιχεία, που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός της Βουλής είναι ότι προβλέπεται κονδύλι αυξημένο κατά 365.000 ευρώ για τις αμοιβές για εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και επιμόρφωση, που αφορά στην διεξαγωγή προγράμματος εσωτερικής επιμόρφωσης υπαλλήλων σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής, δηλαδή εκμάθησης κομπιούτερ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική λειτουργία των Υπηρεσιών της Βουλής (το συνολικό ποσό για το 2015 ανέρχεται σε 590.000 ευρώ). 
Αξίζει να αναφερθεί, ακόμα, ότι το κόστος του αναδρομικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές του «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν σε κυβερνητικές θέσεις από το 1974 έως το 2012, ανέρχεται σε 800.000 ευρώ, εκ των οποίων έχουν πληρωθεί οι 600.000 ευρώ και υπολείπονται άλλες 200.000 ευρώ. 
Κατά τα λοιπά, μεγάλα συνεχίζουν να είναι τα ποσά που δαπανά η Βουλή για τα μισθώματα των κτιρίων που χρησιμοποιεί (3.800.000 ευρώ), όπως και οι δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που φτάνουν τα 3.270.000 ευρώ, όπως και οι δαπάνες για «λοιπές μισθώσεις» ύψους 2.362.000 ευρώ. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι για αμοιβές συντήρησης και επισκευής κτιρίων και μόνιμων εγκαταστάσεων το κονδύλι για το 2015 είναι 1.730.000 ευρώ (αν και μειωμένο κατά 280.000 ευρώ σε σχέση με το 2014). 
Όσον αφορά το κονδύλι για σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ κ.λπ. ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ (μειωμένο κατά 448.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι λόγω μείωσης του κόστους της σταθερής υπηρεσιακής τηλεφωνίας), ενώ για τα κινητά η Βουλή καταβάλλει 620.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

           10.000 εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου  

            Με διαδικασίες-εξπρές ξεκινούν να καταβάλλονται 10.000 εφάπαξ. Αναμένεται να ικανοποιηθούν όσες συνταξιοδοτικές πράξεις έφθασαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014.

           Με διαδικασίες-εξπρές θα καταβληθούν τουλάχιστον 10.000 εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους μέσα στις επόμενες 70 ημέρες, καθώς με την έξτρα χρηματοδότηση επιταχύνεται η εξέταση των αιτημάτων.

      Πρόκειται για συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο Πρόνοιας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 (αφορά όσους αποχώρησαν από την υπηρεσία τους πριν από τον Αύγουστο του 2013).
Ουσιαστικά ένας στους τρεις ασφαλισμένους που είναι στην... αναμονή θα πάρει μέχρι το τέλος του έτους το εφάπαξ. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 34.000 αιτήσεις για την καταβολή του βοηθήματος από τον φορέα του Δημοσίου, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τους 15 μήνες.
Σημειώνεται πως τα 10.000 εφάπαξ (ενδεχομένως να φτάσουν και τα 12.000) που θα δοθούν εντός του έτους θα υπολογιστούν με τον παλιό τρόπο και χωρίς να υπάρξει νέα μείωση. Κατά μέσο όρο το ποσό που θα δοθεί είναι 29.000 ευρώ, ενώ διακυμάνσεις υπάρχουν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την εκπαίδευση.
Χωρίς καμία αλλαγή πρόκειται να δοθεί το εφάπαξ και σε όσες αιτήσεις εξεταστούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2015.
Με βάση τον σχεδιασμό, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα εξεταστούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2014.
Προσοχή, καθώς πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 31 Αυγούστου 2013 (καθώς μεσολαβεί ένα διάστημα μέχρι να φτάσει η συνταξιοδοτική πράξη από το Γενικό Λογιστήριο στο Ταμείο). Επομένως δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και δεν θα έχουν καμία νέα μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό.
Ενίσχυση
Η έξτρα οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί φέτος στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων φτάνει τα 260 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι φορείς πρόνοιας θα πάρουν 420 εκατομμύρια ευρώ και μέσα στη χρονιά θα έχουν συνολικά εκδοθεί 31.450 εφάπαξ.
Οι υπηρεσίες του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα καταβολής της παροχής, καθώς με την έξτρα χρηματοδότηση θα εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος όγκος αιτήσεων. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσες συνταξιοδοτικές πράξεις έφτασαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον ασφαλιστικό φορέα τον Ιούλιο του 2013.
Απορρόφηση
Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Μιχάλης Κωνσταντίνου, σημειώνει πως «με την επιπλέον χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων επιταχύνεται η διαδικασία απονομής του εφάπαξ και μειώνεται ο χρόνος αναμονής. Το Ταμείο θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απορρόφηση του ποσού».
Η οικονομική ενίσχυση του φορέα πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων (είχε δοθεί και πέρυσι ένα ποσό) συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης του βοηθήματος. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας στο διάστημα 2009-2011 είχαν καταβληθεί 32.472 εφάπαξ, ενώ το διάστημα 2012-2014 έφτασαν τα 86.481.
Συνολικά φέτος αναμένεται να διατεθούν 864 εκατομμύρια για να καταβληθεί η παροχή στους δημοσίους υπαλλήλους που είναι στην αναμονή.
Εκτός από το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου θα δοθεί οικονομική ενίσχυση και σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συγκεκριμένα θα διατεθούν 70 εκατομμύρια στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων (θα δοθούν έως και 30.000 μερίσματα), 20 εκατομμύρια στα ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας, 20 εκατομμύρια στο ΝΑΤ και 50 εκατομμύρια σε άλλους φορείς που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΕΘΝΟΣ

Δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας.

     Διαβάστε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας κάνοντας κλίκ στους συνδέσμους που ακολουθούν.
1. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/295037
2. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=74106
3. http://www.dete.gr/articles/237820
4. https://www.youtube.com/watch?v=mjJZ3FduVhw
5. https://www.youtube.com/watch?v=BZD8NkR-iIs&feature=youtu.be

Άνθρωποι κατά Έμπολα.

     Πριν τρεις εβδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς, συσπειρωθήκαμε εκτός του διαδικτύου ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Αυτή τη βδομάδα θα μεταφέρουμε ξανά τη δύναμή μας εκτός του διαδικτύου για να σταματήσουμε τον Έμπολα.
      Ο ιός Έμπολα έχει αρχίσει να ξεφεύγει απ’τον έλεγχο. Τα κρούσματα στη Δυτική Αφρική διπλασιάζονται κάθε 2-3 εβδομάδες και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως μπορεί να έχουν προσβληθεί ως κι 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο. Μ’αυτούς τους ρυθμούς εξάπλωσης, αυτό το τέρας απειλεί ολόκληρο τον κόσμο.
         Στο παρελθόν, κρούσματα του Έμπολα περιορίστηκαν επιτυχώς σε μικρούς αριθμούς. Αλλά το μέγεθος της τωρινής επιδημίας έχει πραγματικά γονατίσει τα αδύναμα συστήματα υγείας της περιοχής. Η Λιβερία δεν έχει καν 1 γιατρό για κάθε 100.000 πολίτες. Οι κυβερνήσεις παρέχουν οικονομική βοήθεια αλλά πολύ απλά δεν υπάρχει αρκετό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να σταματήσει την επιδημία.
           Και σ’αυτό το σημείο το κίνημά μας των 39 εκατομμυρίων μπορεί να παίξει σωτήριο ρόλο. Σύμφωνα με την τελευταία μας δημοσκόπηση, το 6% από εμάς (δηλαδή περίπου 2 εκατ.) δουλεύουμε στην υγεία – ως γιατροί και νοσηλευτές. Αν έστω και 120 γιατροί, μέλη του κινήματός μας, προσφέρουν το λειτούργημά τους εθελοντικά, θα *διπλασιάσουμε* τον αριθμό των γιατρών που βρίσκονται στην Σιέρα Λεόνε.          Επίσης υπάρχει ανάγκη και γι’άλλα επαγγέλματα όπως: τεχνικοί εργαστηρίων, μεταφορείς, υλικοτεχνικό προσωπικό κι υγειονόμοι. Αυτού του είδους ο εθελοντισμός δεν απαιτεί απλά χρόνο. Φέρει και κινδύνους. Ο Έμπολα έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους καταπολεμώντας τον. Αλλά αν υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων η οποία θα το σκεφτόταν να ριψοκινδύνευε για τους συνανθρώπους μας, αυτή είναι το κίνημά μας. Κι εγώ όπως κι άλλα μέλη της ομάδας του Avaaz είμαστε έτοιμοι κι έτοιμες να ρισκάρουμε μαζί σου και θα ταξιδέψουμε στο μέτωπο της κρίσης.
         Τα πιο υπέροχα πράγματα συμβαίνουν όταν ακούμε τη φωνή της συνείδησής μας. Αν εργάζεσαι στον τομέα της υγείας ή έχεις άλλα χρήσιμα προσόντα, σου ζητάω μια χάρη: να προσπαθήσεις να ακούσεις για ένα λεπτό το κομμάτι του εαυτού σου που εμπιστεύεσαι πραγματικά και να το ακολουθήσεις.        Κάνε κλικ παρακάτω για να δηλώσεις συμμετοχή ως εθελοντής, να δεις μηνύματα των εθελοντών κι εθελοντριών και να τους αφήσεις το δικό σου μήνυμα ευγνωμοσύνης και συμπαράστασης: https://secure.avaaz.org/el/ebola_volunteers_thank_you_3/?bSeZIhb&v=47400
         Το να δηλώσεις συμμετοχή είναι το πρώτο βήμα. Θα πρέπει να μιλάς Αγγλικά ή Γαλλικά κι επίσης θα πρέπει να δώσεις και να λάβεις αρκετές πληροφορίες για να είμαστε σίγουροι πως είσαι το καταλληλότερο πρόσωπο γι’αυτή την αποστολή. Προφανώς θα χρειαστεί να συζητήσεις αυτή σου την απόφαση με τα αγαπημένα σου πρόσωπα - μπορείς πάντως να ακυρώσεις τη συμμετοχή σου ανά πάσα στιγμή. Γι’αυτή την εκστρατεία, το Avaaz συνεργάζεται με τρεις κορυφαίες οργανώσεις που δίνουν μάχη κατά του ιού: Partners in Health, Save the Children και International Medical Corps.         Παρόλο που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, υπάρχουν επίσης κι αποτελεσματικοί τρόποι για να περιοριστεί. Ο Έμπολα είναι ιός που μεταδίδεται με τη σωματική επαφή, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης μπορεί μειωθεί αν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προφύλαξη. Μέχρι τώρα, 94 νοσηλευτές και γιατροί έχουν χάσει τη ζωή τους απ΄τον Έμπολα στη Λιβερία. Στην πλειοψηφία τους όμως ανήκαν στο προσωπικό των τοπικών νοσοκομείων που σημαίνει πως δυστυχώς δεν ήταν επαρκώς εξοπλισμένοι όπως οι ξένοι εθελοντές. Με θεραπεία, το ποσοστό επιβίωσης για έναν ασθενή του Έμπολα είναι 50%.         Αρκετοί κι αρκετές από εμάς, από πυροσβέστες μέχρι ακτιβιστές, ασχολούμαστε με κάτι που πολλές φορές σημαίνει πως βάζουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο για την πατρίδα μας. Μ’αυτό τον τρόπο υπηρετούμε τα ιδανικά στα οποία πιστεύουμε και για τα οποία αξίζει να ζούμε. Παίρνοντας λοιπόν το ρίσκο να πολεμήσουμε τον Έμπολα, υπηρετούμε το ιδανικό ότι οι συνάνθρωποί μας, όπου κι αν βρίσκονται, αξίζουν να ζήσουν: https://secure.avaaz.org/el/ebola_volunteers_thank_you_3/?bSeZIhb&v=47400
          Αν ο Έμπολα ξεφύγει απ΄τον έλεγχο, θα μπορούσε πολύ σύντομα να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Το γεγονός ότι ένα αδύναμο σύστημα υγείας σε μια μικρή χώρα μπορεί να επιτρέψει σ’αυτό το τέρας να εξαπλωθεί σε βαθμό που μπορεί να απειλήσει όλο τον κόσμο, είναι μια ακράδαντη απόδειξη του πόσο αλληλένδετοι είμαστε. Αυτή η αλληλεξάρτηση είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλά συμφέροντα. Είμαστε ενωμένοι, όλοι και όλες μας, μέσα στη μεγάλη, παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπινων όντων.  Όλα τα ψέματα που μας έχουν διασπάσει – έθνη, θρησκείες, σεξουαλικότητα – καταρρέουν το ένα μετά τ’άλλο και συνειδητοποιούμε ότι είμαστε ένας λαός, μία φυλή. Ότι μια νέα μητέρα κι η κόρη της στην Λιβερία φοβούνται κι αγαπούν τα ίδια πράγματα με μια νέα μητέρα και την κόρη της στη Βραζιλία, ή στην Ολλανδία. Και καθώς αυτή η συνείδηση ξεδιπλώνεται, ένας νέος κόσμος γεννιέται. Συνήθως μέσα απ΄τις πιο σκοτεινές πτυχές βρίσκει διέξοδο το πιο δυνατό φως. Ας φέρουμε λοιπόν μέσα απ’τα βάθη του εφιάλτη του Έμπολα το φως ενός νέου κόσμου – ενός κόσμου που ανήκει σε ένα λαό, που είναι ενωμένος με αγάπη και διατεθειμένος να αγωνιστεί και να θυσιαστεί για τον συνάνθρωπο.                                       Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
                 Ricken, John, Alice, Danny κι o​λόκληρη η ομάδα του Avaaz
Περισσότερες πληροφορίες:           Προειδοποίηση για Έμπολα: Μεγαλύτερος κίνδυνος σε Ελλάδα και Ισπανία (Πρώτο Θέμα)
http://www.protothema.gr/world/article/416831/proeidopoiisi-gia-ebola-megaluteros-kindunos-se-ellada-kai-ispania-logo-litotitas-/
         Μέχρι κι 1,4 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν προσβληθεί απ΄τον Έμπολα μέχρι τον Ιανουάριο - Upto 1.4m people could be infected with Ebola by January, CDC warns (The Guardian)
http://www.theguardian.com/society/2014/sep/23/ebola-cdc-millions-infected-quarantine-africa-epidemi...            Τα κρούσματα του ιού Έμπολα σε χρονολογική σειρά - Known Cases and Outbreaks of Ebola Virus Disease, in Chronological Order (Centers for Disease Control and Prevention)
http://www.cdc.gov/vhf/ebola/outbreaks/history/chronology.html
Έμπολα: Θερίζει τα πάντα στο πέρασμά του - Ebola 'devouring everything in its path' (Al Jazeera)
http://www.aljazeera.com/news/africa/2014/09/ebola-devouring-everything-path-201499161646914388.html
70% το ποσοστό θνησιμότητας του Έμπολα – έκθεση του ΠΟΥ - Ebola death rates 70% - WHOstudy (BBC) http://www.bbc.com/news/world-africa-29327741
        Πρωτοφανής αριθμός ιατρικού προσωπικού έχει μολυνθεί απ΄τον Έμπολα (ΠΟΥ) - Unprecedented number of medical staff infected with Ebola (WHO)
http://www.who.int/mediacentre/news/ebola/25-august-2014/en/
Από το Κίνημα του Avaaz!

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕΔΗΝ.

       Σας κάνουμε γνωστό ότι σήμερα στις 09:00 πμ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ στην ΑΘΗΝΑ το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ, για να κάνει απολογισμό της δράσης του, για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση μέχρι σήμερα και για να προσδιορίσει την στάση του για το αμέσως επόμενο διάστημα, πάνω στα νέα δεδομένα που προκύπτουν και όχι μόνον.

Τα όσα τέθηκαν στην Παράστασή μας στην 6η Υ.Πε, την Τετάρτη 22.10.14.

         Πραγματοποιήθηκε χθες (22.10.14) η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ των Συνδικαλιστικών Εκπροσώπων των Νοσοκομείων του Νομού μας, με την Διοίκηση της 6ης Υ.Πε, τον νέο Διοικητή τον Κον Στακιά και τον Υποδιοικητή τον Κον Αντωνακόπουλο.
          Στη Συνάντηση αυτή, όπου παραβρέθηκαν Εκπρόσωποι από τα Σωματεία των Νοσοκομείων της Αχαΐας (πλην του ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ), της 6ης Υ.Πε, της ΕΙΝΑ, της ΠΟΕΔΗΝ, της ΑΔΕΔΥ, του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, τέθηκαν όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο τα Νοσοκομεία της περιοχής μας και τούς Συναδέλφους Εργαζόμενους σ΄ αυτά και την 6η Υ.Πε, ζητήματα πού έχουν να κάνουν με την ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, την ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των Νοσοκομείων, το ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ, την ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΚΑΛΥΨΗ των Νοσοκομείων από ΟΔΗΓΟΥΣ και την μη καταβολή των οφειλόμενων ΑΡΓΙΩΝ και ΝΥΚΤΑΡΙΝΩΝ στους Εργαζόμενους.
         Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα της ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, των ΑΠΕΙΛΩΝ, των ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ και των ΔΙΩΞΕΩΝ που γίνονται ενάντια ατούς Εργαζόμενους και τούς Συνδικαλιστές, από παράγοντες του χώρου της Υγείας, όπως από την Απερχόμενη Διοίκηση της 6ης Υ.Πε υπό τον Κον Κατσίβελλα, την σημερινή Διοίκηση του ΠΠΝΡΙΟΥ και βεβαίως τον Νομικός Σύμβουλος της 6ης Υ.Πε, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο με τις πάμπολλες αναρμόδιες και προκλητικές παρεμβάσεις του, όπως αναφέραμε στον Νέο Διοικητή της 6ης Υ.Πε, που ενδεικτικά έχουν να κάνουν με :
      • Τις κατά παράβαση των διατάξεων του 1264/82, παρεμβάσεις του στην άσκηση της Συνδικαλιστικής μας δράσης, βάζοντας αναρμοδίως εμπόδια στις Συνδικαλιστικές μας ελευθερίες:
- Τόσο με την αναφορά-παρέμβαση κατά όλων των μελών του Δ.Σ του Σωματείου μας, για αποφάσεις του οργάνου μας.
- Όσο και με τις δύο αναφορές ενάντια στον Πρόεδρο του Σωματείου μας, στη Διοίκηση του Νοσοκομείου για μια σειρά από ζητήματα , που άπτονται καθαρά και αποκλειστικά συνδικαλιστικές του δράσεις.
- Αλλά και κατά της Προέδρου των Εργαζόμενων της 6ης Υ.Πε, για Συνδικαλιστικές δράσεις και κινήσεις.
- και βεβαίως κατά των Συνδικαλιστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων, για την Συνδικαλιστική τους δράση κατά των Αξιολογήσεων.
      • Την εκφοβιστική παρέμβαση του σε Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που εφάρμοζαν αποφάσεις των Συνδικαλιστικών μας οργάνων, στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες του Υπηρεσιακού της 6ης Υ.Πε.
      • Την προκλητική του παρέμβαση και συμπεριφορά, την υβριστική του επίθεση ενάντια σε Συνδικαλιστές, κατά την διάρκεια Απεργιακής Κινητοποίησης έξω από την 6η Υ.Πε, τον Νοέμβριο του 2013.
      • Τις πάμπολλες προκλητικές φραστικές επιθέσεις και απειλές, αλλά και προσπάθεια χειροδικίας ενάντια σε Εργαζόμενους της 6ης Υ.Πε.
      • Την Εμπλοκή του στην δικαστική διένεξη Ε.Ν.Ε και Συνδικαλιστών του ΠΠΝΡΙΟΥ.
      • Τις εκφοβιστικές ΑΓΩΓΕΣ ενάντια σε όσους τον αμφισβητούν ή του εναντιώνονται, όπως στην προκειμένη περίπτωση ενάντια στον Πρόεδρο του Σωματείου μας, τον Υποδιοικητή της 6ης Υ.Πε και την Υπάλληλο που τον μήνυσε για την επίθεση του ενάντια της.
      • Εμπλοκή στην δικαστική διαμάχη του ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ κατά Ιατρών για ψευδείς βεβαιώσεις, εναντιώμενος στην Δικηγόρο εκπρόσωπο του Καραμανδανείου, όπως το καταγγέλλει και η ίδια με σχετική πολυσέλιδη αναφορά της.
          Για όλα αυτά που δεν είναι και τα μόνα, ζητήσαμε από τον ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ της 6ης Υ.Πε, που γνωρίζει τις προαναφερόμενες καταγγελίες, πέρα από την ΑΜΕΣΗ και ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ του συγκεκριμένου Νομικού Συμβούλου από την 6η Υ.Πε, κάτι που θα ζητήσουμε και από τα αρμόδια Υπουργεία όπου θα απευθυνθούμε και όχι μόνον, γνωρίζοντάς του παράλληλα ότι για όσο διάστημα θα υφίστανται όλες οι προαναφερόμενες δράσεις του συγκεκριμένου αυτού κυρίου, εμείς δεν θα τον αναγνωρίζουμε και δεν θα τον αποδεχόμαστε ως Νομικό Σύμβουλο σε μια τέτοια Υπηρεσία, όπου ό ρόλος του και οι δικαιοδοσίες του είναι άλλες. Είναι εντελώς διαφορετικές από τις προαναφερόμενες δράσεις, όπως χαρακτηριστικά αποδέχθηκε και ανέφερε και ο Κος Στακιάς. Είναι να γνωμοδοτεί και να παρέχει τις νομικές του συμβουλές και υπηρεσίες όταν του ζητείται από τον Διοικητή της Υ.Πε όπου υπάγεται.