Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Πώς διαμορφώνονται τα επιδόματα για τα παιδιά.

          Το πρόσθετο αφορολόγητο που δικαιούνται σήμερα οικογένειες με παιδιά καταργείται και στη θέση του καθιερώνονται δύο επιδόματα: το πολυτεκνικό επίδομα που δικαιούνται όσοι έχουν τρία και περισσότερα παιδιά και επίδομα τέκνων που δικαιούται κάθε οικογένεια ακόμα και αν έχει ένα ή δύο παιδιά. Το μηνιαίο επίδομα τέκνων ανέρχεται σε 40 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 50 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο και χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.
           Για παράδειγμα, οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα έως 9.000 ευρώ δικαιούται το σύνολο του επιδόματος, για εισόδημα από 9.000 έως 18.000 ευρώ το επίδομα περιορίζεται κατά ένα τρίτο και για εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ χορηγείται μόνο το ένα τρίτο του επιδόματος. Τα όρια αυτά αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Παράλληλα, και αυτό είναι το κλειδί των ελαφρύνσεων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις, καθιερώνεται ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα 450 ευρώ για κάθε παιδί, εφόσον οι οικογένειες έχουν εισόδημα έως 45.000 ευρώ και τρία ή περισσότερα παιδιά.  
         Με τα προαναφερόμενα μέτρα ευνοούνται 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, οι οποίες σήμερα δεν έχουν την παραμικρή επιδοματική ενίσχυση, ενώ γλιτώνουν τις σαρωτικές επιβαρύνσεις που επέφερε η προηγούμενη πρόταση 150.000 οικογένειες πολυτέκνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: