Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Συνάντηση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτση.

          Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά και μεγάλα ζητήματα, που αφορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο.
         Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επεσήμανε στον Υπουργό Εργασίας, ότι η σημερινή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων, οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών τους από το Κράτος, με ευθύνη των Κυβερνήσεων, όλων των τελευταίων δεκαετιών.      Ειδικότερα, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τόνισε, για ακόμα μία φορά, ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν οδηγηθεί σήμερα σε δεινή θέση, εξαιτίας:
1. Της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος,
2. Της κατευθυνόμενης εμπλοκής τους στο χρηματιστηριακό τζόγο,
3. Της χρησιμοποίησης των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή «κοινωνικών πολιτικών», χωρίς την  ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους,
4. Των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και σε δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων, καθώς και
5. Της πολιτικής επιλογής, εσχάτως, για υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI, με συνέπεια το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, που κατείχαν.
 Συνεπώς, στο σημερινό άκρως προβληματικό τοπίο  και με την Κυβέρνηση να αποποιείται, επί της ουσίας, κάθε ευθύνη και εγγύηση για το επίπεδο παροχών της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει καμία σοβαρή προσέγγιση ή πρόταση για διαρθρωτική αλλαγή, χωρίς να αποτελεί προαπαιτούμενο το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων (όπως άλλωστε συνέβη με τις Τράπεζες), της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί τα Ταμεία, εξαιτίας της διαδικασίας κουρέματος, στο πλαίσιο του PSI, καθώς και της αποκατάστασης των απωλειών τους, λόγω της χρόνιας και συστηματικής υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος.
            Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας αρνήθηκε να δεσμευτεί ως προς το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων –μεταξύ αυτών και των Επικουρικών- και σημείωσε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να τηρήσει το «γράμμα του Νόμου» και ως εκ τούτου, να προχωρήσει στην ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων στο ΕΤΕΑ, εφόσον δεν ζητηθεί εμπροθέσμως (έως 31/12/2012) με τη συνυποβολή σχετικής αναλογιστικής μελέτης η μετατροπή τους σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).
           Αναφορικά με το θέμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων το ποσό του 1,138 δις ευρώ, ώστε να μπορεί το Ταμείο να καλύψει μέσα στο 2013, σαράντα χιλιάδες (40.000) περίπου δικαιούχους, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι δεν τίθεται θέμα φορολόγησης των εφάπαξ βοηθημάτων. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί προϊόν των προσπαθειών, των διεκδικήσεων και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μας της τελευταίας διετίας, δεν αντιμετωπίζει, όμως, συνολικά το πρόβλημα.
           Για αυτό τονίζει ότι, δεδομένων των τεράστιων μειώσεων που έχουν ήδη υποστεί τα εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων, θα συνεχίσει τον αγώνα, κάνοντας χρήση όλων των μέσων που διαθέτει. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσφύγει και δικαστικά για τη διεκδίκηση και αποκατάσταση των έως σήμερα απωλειών.
          Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο ζήτημα που προέκυψε έπειτα από της αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, αναφορικά με τους επιτυχόντες των προκηρύξεων ΑΣΕΠ, 8Κ/2010 και 9Κ/2010, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο Υπουργός εξέφρασε εκ μέρους της Κυβέρνησης τη δέσμευση για άμεση, οριστική και νομικά στέρεα λύση, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα τόσο στο διορισμό των επιτυχόντων της 8Κ/2010, όσο και στη διατήρηση των θέσεων των επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2010. 

Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: