Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Οι μεγάλες ανατροπές σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το 2013.

         Αλλαγές σε ωράρια εργασίας, συμβάσεις και αποζημιώσεις στον ιδιωτικό τομέα, περικοπές έως και 30% στα ειδικά μισθολόγια και τις ΔΕΚΟ, μειώσεις σε όλα τα ταμεία όσον αφορά στις συντάξεις και αλλαγές σε εισοδήματα και ακίνητα έρχονται από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Μία σειρά διατάξεων που είτε ψηφίστηκαν τον Νοέμβριο είτε προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους αλλάζουν εκ νέου τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
          Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Έθνους", σαρωτικές είναι οι ανατροπές στα όρια ηλικίας, καθώς πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στα 67 ή εναλλακτικά σε ηλικία 62 ετών με 40 έτη δουλειάς. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ αντιθέτως διασώζονται όσοι «κλειδώσουν» τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
         Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως επηρεάζουν ακόμα και μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, που μέχρι τώρα είχαν ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς. Για παράδειγμα καταργούνται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μητέρες ανηλίκων, ενώ αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης ακόμα και για τους εργαζόμενους στα βαρέα.
Νέο "κούρεμα" στις συντάξεις         Στο «μέτωπο» των συντάξεων έρχεται νέο «κούρεμα» σε όσους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), με την περικοπή να είναι από 5% έως 20%. Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά 900.000 συνταξιούχους, ενώ διατηρούνται και οι ειδικές εισφορές που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα έτη.
         Η περικοπή θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, η οποία καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως τα χρήματα που αναλογούν στη σύνταξη του Ιανουαρίου, θα παρακρατηθούν σε δόσεις (το ΙΚΑ ανακοίνωσε ήδη τέσσερις δόσεις).
Τελευταίο δώρο        Από τη νέα χρονιά σταματά η καταβολή δώρων στους συνταξιούχους, ρύθμιση που αγγίζει τόσο τα Ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και τα επικουρικά.
        Τα δώρα καταργούνται στο Δημόσιο αλλά και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από τις ανατροπές στις συντάξεις διασώζονται μόνο όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα.
       Τέλος εξελίξεις αναμένονται και στο «μέτωπο» των εφάπαξ, καθώς τη νέα χρονιά θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους (ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ το 2014).
       Πάντως υπάρχει και μία θετική εξέλιξη, καθώς με την εκταμίευση της δόσης «ξεμπλοκάρει» η καταβολή του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους που είναι στην... αναμονή για το βοήθημα έως και 24 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: